WordCamp се завърна в София (2023 г.) - какво видяхме и какво споделиха лектори, организатори и участници?

WordCamp се завърна в София на живо - на 22 април 2023 г. Ето как го видяхме ние - екипът на Jump.BG и какво споделиха за събитието лектори, организатори, доброволци и участници.

Какво е WordCamp и от кога се провежда?

WordCamp е събитие, което традиционно събира WordPress ентусиасти, разработчици на сайтове, дизайнери, маркетолози и др., за да се вдъхновят, да обменят опит и да допринесат за подобряване на платформата, която се използва за създаване на над 40% от уебсайтовете с трафик по света.

Първият WordCamp е проведен преди 17 години - през 2006 година в САЩ, Сан Франциско, а организацията му е поета от Matt Mullenweg. Благодарение на кадри от Scott Beale, заснети на 5 август 2006 г. можем да надникнем и да се потопим в атмосферата на събитието:

WordCamp 2006, заснет от Scott Beale, заснети на 5 август 2006 г.

WordCamp 2006, заснет от Scott Beale, заснети на 5 август 2006 г.

Ето как Matt Mullenweg дефинира концепцията на WordCamp в своя блог: „Eднодневна безплатна конференция в стил BarCamp с парти същата вечер. Ще има безплатно барбекю за обяд, тениски на WordPress и цял ден за дискусии между потребителите и разработчиците”.

С времето, WordCamp конференциите стават все по-усъвършенствани, а за покриване на разходите по тяхната организация има съвсем символична входна такса.

До момента са реализирани над 1151 WordCamp събития на 6 континента, в 65 държави и 385 различни града. WordCamp Europe се провежда всяка година в различен град, както и WordCamp US. 

Карта с WordCamp събитията до момента - 1151 WordCamp събития на 6 континента, в 65 държави и 385 различни града.

Пандемията, която повлия на живота ни толкова осезаемо, засегна и традиционното провеждане на WordCamp - на живо. Последното събитие бе реализирано през 2019 г., а през 2020 г. то бе проведено онлайн.

Но тези, които имат опит знаят, че лекциите са само зрънце от преживяването. Безценни са срещите на живо, разговорите, възможността да се изложи теза, да се получи подкрепа и т.н. Първото събитие на живо в София след дългата пандемична пауза бе реализирано през 2023 г.

WordCamp Sofia 2023

WordCamp Sofia 2023 бе истински празник за тези, които ценят непосредствения контакт и възможността за netwroking. След 3 години пауза, конференцията, която събира WordPress ентусиастите, отново бе организирана за радост на мнозина.

WordCamp Sofia 2023, 22 април 2023, форум "Джон Атанасов" София Тех Парк

Събитието традиционно се проведе в София Тех Парк във форума “Джон Атанасов” на 22 април 2023 г. Регистрацията стартира в 8:00 и за наша изненада - не малко ентусиасти бяха на линия в първите минути след отваряне на вратите.

Ние от Jump.BG подкрепихме WordCamp Sofia 2023, като спонсор, а нашият екип бе потопен в атмосферата на събитието през целия ден.

В редовете по-долу ще прочетете кои бяха лекторите и как те усетиха конференцията. Специално за нашия блог отзиви споделиха и организатори, доброволци и участници в събитието. Ето какво споделиха те:

Лектори на WordCamp Sofia 2023

Лекорите традиционно са доброволци и за участието си на конференцията не получават възнаграждение. С обявяване на събитието има и форма за кандидатстване. Екип от организаторите преглежа кандидатурите и подбира най-добрите. Ето кои бяха те през 2023 г.

Петя Петкова на WordCamp Sofia 2023 - “Анатомия на WordPress: как да създадеш собствена тема

Първият лектор бе Петя Петкова, популярна като {dev} blondie, която сподели своя опит и знание на тема: “Анатомия на WordPress: как да създадеш собствена тема?”, подходяща за разработчици и ентусиасти с dev интереси. 

Петя Петкова на WordCamp Sofia 2023 - “Анатомия на WordPress: как да създадеш собствена тема”

Петя Петкова на WordCamp Sofia 2023, 22 април 2023, форум "Джон Атанасов" София Тех Парк

Петя разгледа анатомията на една WordPress тема, изследвайки нейните основни съставляващи компоненти – index.php, page.php, single.php, WP_Query, The Loop, както и създаването на custom post type-ове. С няколко примера тя нагледно показа какви са стъпките за създаване на персонална тема, в т.ч. и от готов Front-end.

Ето какво сподели Петя специално за нашия блог:

Общността на WordPress в България за пореден път, и то след 2 години пауза, доказа колко силна и сплотена е. Отдавна не бях ставала с удоволствие рано в събота сутрин хаха.

Личното ми преживяване бе повече от зареждащо - намерих себе си сред приятели и нови лица, с които тепърва предстои да споделим знания и опит. Надявам се вече да няма прекъсвания и всяка година да имаме възможността да се потапяме в тази атмосфера на ентусиазъм, позитивизъм и знания на стотици хора

Тодор Пулев на WordCamp Sofia 2023 - “Може ли WordPress да бъде част от бъдещето на WEB 3.0?”

След кратка почивка на подиума се качи Тодор Пулев с презентация на тема: “Може ли WordPress да бъде част от бъдещето на WEB 3.0?” Тематиката бе достъпно представена и подходяща за по-широка аудитория, без да са необходими знания за WEB 3.0 или задълбочена DEV експертиза на ниво WordPress или блокчейн технологии.

Тодор Пулев на WordCamp Sofia 2023, 22 април 2023, форум "Джон Атанасов" София Тех Парк

Той поясни, че концепцията за WEB 3.0 е свързана със създаването на по-сигурно и защитено уеб пространство, в което можем да се чувстваме спокойни, че данните ни ще останат защитени и неприкосновени. Развитието на идеята е базирано на блокчейн технологиите, които имат за цел да направят мрежата  напълно децентрализирана.

Тодор запозна аудиторията със същността на WEB 3.0, предимствата на концепцията и последните действия, които предприема WordPress в тази посока, в т.ч. плъгини и интеграции, базирани на WEB 3.0. Видяхме и реален пример с осъществен български WEB 3.0 проект, оценен на над 14 милиона долара. Интересна подробност бе, че сайтът стартира с „custom” версия, но в хода на проекта е заменен от WordPress решение, с което маркетинг и бизнес целите се проследяват по-практично.

Ето какво сподели Тодор - специално за нашия блог:

Тодор Пулев за WordPress, WordCamp и как е решил да участва:

WordPress е много повече от софтуер за създаване и управление на съдържание в сайтове. Базисните принципи и идеологията, които седят зад мисията и концепцията на WordPress, развиха във времето най-важният актив за един бранд – общност, която да е съпричастна с продукта и с другите участници в нея.

WordPress обществото е интелигентно, сплотено, взаимопомагащо си и изключително отдадено на ценности, които се възприемат от почти всички участници в него. Това е основната причина, която ме мотивира да споделям знания и специфично ноу-хау на участниците в тази огромна екосистема, в която всеки е готов да помогне на другия.

Тодор Пулев и Теодор Захариев на WordCamp Sofia 2023, 22 април 2023, форум "Джон Атанасов" София Тех Парк

Винаги, когато съм бил лектор на WordPress мийтъпи, съм се чувствал отлично и енергията на хората ме е зареждала изцяло с положителни емоции. С времето се убедих, че тази общност приема с интерес споделената от мен информация и повярвах, че наистина мога да бъда полезен с опита си. 

Всички тези благоприятни фактори ме мотивираха да кандидатствам за лектор и на WordCamp Sofia 2023, което е най-голямото WordPress събитие в България. 

Впечатления на Тодор Пулев от WordCamp Sofia 2023:

Въпреки, че съм активен в WordPress общността от 2019-та година, то поради стечение на обстоятелствата, това беше първият ми WordCamp, който посещавам. 

Пълната зала с 400 човека, усмивките по лицата им и интересните презентации на лекторите, мисля че са показателни за успеха на събитието WordCamp Sofia 2023. 

Тодор Пулев по време на своята презентация на WordCamp Sofia 2023, 22 април 2023, форум "Джон Атанасов" София Тех Парк

Организаторите и доброволците успяха да предразположат всички да се чувстват удобно и да се насладят на една приятелска и спокойна атмосфера. Спонсорите бяха подготвили доста интересни игри, различни атракциони и подаръци, като според мен, те определено успяха да привлекат вниманието на посетителите на WordCamp-а.  

Мисля, че на това събитие всеки успя да научи нещо интересно или да създаде нови приятелства с прекрасни и интелигентни хора. Хубава е емоцията, когато виждаш на едно място толкова много добронамерени и усмихнати лица. Това е част от магията на WordPress!

Подкрепата, която получих от посетителите на събитието, както и отзивите, които чух след края на презентацията ми, все още ме карат да се будя с усмивка от добре свършената работа, но и изключително мотивиран да продължа да давам най-доброто от себе си за тази общност.

Определено останах изключително удовлетворен от всичко, което видях, преживях и почувствах по време на събитието. Според мен нивото на WordCamp Sofia 2023 беше изключително високо и определено нямам търпение да посетя следващия WordCamp, който ще се организира в България. 

Николай Карабойчев на WordCamp Sofia 2023 - “Как прост проект се проточва с месеци? Доказани практики за управление на проектите за изпълнение в срок.”

Третата лекция бе представена от Николай Карабойчев на тема: “Как прост проект се проточва с месеци? Доказани практики за управление на проектите за изпълнение в срок.”.

В своята презентация Николай засегна една от най-наболелите теми в комуникацията - клиент - агенция, а именно забавянето на проектите поради забавяне на материали или друга информация. 

Николай Карабойчев на WordCamp Sofia 2023, 22 април 2023, форум "Джон Атанасов" София Тех Парк

При такива обстоятелства, дори привидно лесен за изпълнение проект, с планирано време за изпълнение 10 работни дни, може да отнеме месеци. Той сподели примери за такива проекти, както и доказани практики, които използват в агенцията, за да се спазват максимално първоначално зададените срокове, както и стратегия за оформяне на етапи със срокове и оптимално разбиване на процеса по изграждане на WordPress проект.

Диана Кошеджийска на WordCamp Sofia 2023 - “User Enablement – не просто функционално обучение”

Четвъртата лекция бе с атрактивното заглавие: “User Enablement – не просто функционално обучение”, представена от Диана Кошеджийска с насоки как да се преодолее пропастта между успешна custom WordPress имплементация и удовлетвореността на потребителите.

Диана Кошеджийска на WordCamp Sofia 2023, 22 април 2023, форум "Джон Атанасов" София Тех Парк

Атанас Йонков на WordCamp Sofia 2023 - “ChatGPT for the WordPress community – a friend or a foe?”

Петата тема бе гореща - за нашумелия в последните месеци изкуствен интелект, презентирана от Атанас Йонков: “ChatGPT for the WordPress community – a friend or a foe?”

Лекцията бе на английски език с насока как собствениците на сайтове могат да се възползват от AI (SEO, авторски права, превод, разработка, дизайн и т.н.). Засегната бе и „тъмната страна на AI“ – предполагаемите опасности и заплахи, които могат да се  възникнат около ИИ.

Атанас Йонков на WordCamp Sofia 2023, 22 април 2023, форум "Джон Атанасов" София Тех Парк

Ето какво сподели Наско специално за нашия блог:

Занимавам се с разработка на WordPress уебсайтове от 2016г., когато с още двама приятели съвсем на шега направихме WordPress блог. В последствие започнах да работя професионално като уеб разработчик и консултант. Автор съм на теми и плъгини, публикувани в wordpress.org. Имам онлайн магазин за теми Насио Тиймс (https://nasiothemes.com).

Първият си WordCamp посетих през 2018г. в София и оттогава не съм пропускал! Бил съм доброволец на WordCamp Скопие, както и на WordCamp Europe Порто. За мен WordCamps са най-готините IT конференции, атмосферата е уникална, хората са позитивни, а лекциите информативни.

Тазгодишният WordCamp не беше изключение, отново беше на топ ниво. Имах удоволствието да бъда лектор, което ми се случва за първи път на такова голямо събитие и се вълнувах доста. Темата ми беше свързана с изкуствения интелект. Радвам се, че темата ми породи интерес и се получи интересна дискусия. Следващата спирка е през месец юни, WordCamp Атина!

Мартин Младенов на WordCamp Sofia 2023 - “Как да разработваме плъгини с помощта на React и какви са предимствата му”

Следващ, шести по ред лектор бе Мартин Младенов с лекция на тема: “Как да разработваме плъгини с помощта на React и какви са предимствата му.” Той запозна аудиторията с правилата за разработка на плъгини с ReactJS в WordPress, практики и иновации, които съм използвал в проектите, които съм ръководил.

Мартин Младенов на WordCamp Sofia 2023, 22 април 2023, форум "Джон Атанасов" София Тех Парк

Мартин премина през целия процес от планирането на архитектурата на плъгина до release-a му, съчетани с comparison между добрите и лоши практики,онагледени с примери от проекти, върху които е работил през годините. 

Nikola Dimitrijevic на WordCamp Sofia 2023 - “Sun Tzu’s principles for Webmasters”

Последните две презентации отново бяха на английски език. Гост лекторът от Сърбия Nikola Dimitrijevic демонстрира как уебмастърите могат да прилагат принципите на Сун Дзъ, като се раздаде на тема: “Sun Tzu’s principles for webmasters”.

Никола Димитриевич на WordCamp Sofia 2023, 22 април 2023, форум "Джон Атанасов" София Тех Парк

Василена Вълчанова на WordCamp Sofia 2023 - “The Brand of You”

Черешката на конференцията бе Василена Вълчанова, която презентира как да брандираме себе си, в т.ч. и как другите да видят експерта в нас!

Василена Вълчанова на WordCamp Sofia 2023, 22 април 2023, форум "Джон Атанасов" София Тех Парк

Организатори на WordCamp Sofia 2023

Участието в организацията на WordCamp е на доброволчески начала. Ентусиасти влагат от личното си време, за да бъде това събитие истински празник. Ето какво споделиха някои от тях:

Ники Кръстев за WordCamp Sofia 2023

Имам приятели, които са пристрастени към работата си, други към удоволствията, а аз съчетавам и двете с пристрастяването си към WordCamp-овете ;)

Докато малките WordPress събития, по-познати като мийтъпи (всъщност WordPress Sofia Meetup не са толкова малки, защото редовно се събираме по над 50-60 WordPress ентусиасти) са мероприятия, на които най-често в първата част лектор изнася интересна и актуална презентация, а във втората част се пренасяме на приятни разговори в неформална обстановка, WordCamp конференциите са доста по-големи събития, в много от случаите двудневни и по време на тях има много и различни активности. WordCamp-ове има в градовете, в които има и месечни срещи (WordPress Meetups), а у нас това са София, Пловдив и Варна (има официални срещи в над 800 града по света).

Ники Кръстев в компанията на Георги Димитров и Боряна Попова на WordCamp Sofia 2023, 22 април 2023, форум "Джон Атанасов" София Тех Парк

Ще разкажа малко повече за съпътстващата еуфория, но нека започна от малко по-общата информация: WordPress е общност, която е световно известна с отвореността, гостоприемството и приятелската атмосфера на всички свои събития. А ако има класация на тези събития, WordCamp определено ще я оглавява.

Конференцията бива организирана от активните членове на WordPress общността на локално или глобално ниво, в зависимост от това дали кампа е локален или глобален. WordCamp-ове се провеждат по целия свят и са насочени към потребителите, разработчиците и като цяло към всички, които работят с WordPress.

Доброволци на масата за ергистрация на WordCamp Sofia 2023, 22 април 2023, форум "Джон Атанасов" София Тех Парк

WordCamp едновременно е конференция, нетуъркинг събитие и пространство за обмяна на опит и идеи, тъй като по време на събитието се провеждат лекции, дискусионни панели, работилници и други дейности, които покриват широк спектър от теми, свързани с WordPress, като програмиране, уеб сигурност, оптимизация за търсачки (SEO), маркетинг, дизайн, достъпност и много други.

Събитието също така предоставя възможност за срещи и обмен на опит с други участници, които работят с WordPress. Това е изключителна възможност да се срещнете с хора, които имат общ интерес към WordPress, да научите нови неща от експерти или ентусиасти в бранша и да се забавлявате. Разбира се, освен като посетители, можете да се включите и с главна или поддържаща роля в организацията, като доброволец, лектор или спонсор.

Щандът на Jump.BG на WordCamp Sofia 2023, 22 април 2023, форум "Джон Атанасов" София Тех Парк

WordCamp е отворен за всички, които имат интерес към WordPress и може да се посети от всеки, независимо от нивото му на знания и опит - програмата с лекции се подбира така, че да има нещо интересно и полезно за всеки от аудиторията!

На щандовете на спонсорите винаги има тълпи от посетители заради страхотните игри с награди, суаг и възможността да научим от първо лице за новите възможности и продукти, които предлагат.

Заради нетуъркинг активностите, позитивното настроение на посетителите и актуалността на подготвените от лекторите теми на лекциите, WordCamp се посещава от експертите и най-активните членове на WordPress общността, а това е прекрасен начин да разширите своята мрежа от контакти и да научите нови неща директно от извора.

Никифор Стоянов (в ляво) и Ники Кръстев (в дясно) на WordCamp Sofia 2023, 22 април 2023, форум "Джон Атанасов" София Тех Парк

Най-важното, обаче, е, че WordCamp е място, където можете да срещнете нови приятели, да се забавлявате и да се насладите на позитивната атмосфера на WordPress общността. Тези събития са изпълнени с енергия, вдъхновение и ентусиазъм и може да ви осигурят несравними преживявания. Затова, ако имате интерес към WordPress, не се колебайте да посетите WordCamp.

Атанас Ламбев за WordCamp Sofia 2023

Най-много в тези събития ме привлича положителната енергия, с която се зареждам. Тя се генерира преди всичко от страхотното комюнити, в което се развиват прекрасни взаимоотношения.

Атанас Ламбев пред щанда на Jump.BG на WordCamp Sofia 2023, 22 април 2023, форум "Джон Атанасов" София Тех Парк

От 2018 г. съм дизайн лийд на всички WordCamp в България, и определено съм щастлив, че успяхме да реализираме поредното прекрасно събитие, в което се развиват прекрасни приятелства и бизнес партньорства. Те са като добавената стойност към полезните лекции, които ни държат в крак с новостите в платформата, но за мен човешките взаимоотношения са мотивът и амбицията да продължавам да се включвам активно в кемпа.

Как се реших да се включа като организатор?

През 2017 г. бях доброволец фотограф на събитията във Варна и София. Тогава нещо изгря в мен, бях вдъхновен от WordCamp общността, хора, готови да си помагат, въпреки различните бизнеси, с които се занимават, въпреки различните фирми, в които работят и въпреки различните нива, които заемат.

Сякаш всички различия бяха изтрити… всички действаха като една невероятно добре смазана машина за правене на събития. Бях впечатлен, до този момент не бях участвал в подобен тийм. Това ме мотивира и реших да подам кандидатурата си за дизайнер на WordCamp 2018, и се получи. Гласуваха ми доверие, което се стремя да оправдавам със всяко събитие.

На къде е посоката след WordCamp Sofia 2023?

Пътищата са много, но не бих се отказал от тези прекрасни хора (организаторите). Чувствам се безкрайно полезен с това, с което участвам. Все още се просълзявам, приемайки благодарности от сцената.

А за посоката - обмислям да се изявя и като лектор. Имам доста изяви като лектор и като учител за 6-те години, през които преподавах. До сега не съм се изявявал като лектор на WordCamp, но може би вече му дойде времето.

Иван Попов от Vipe Studio за WordCamp Sofia 2023

Супер щастлив бях да си припомня, че думата общност в софтуерния свят, в бизнес света като цяло, наистина има значение извън маркетинговото й преекспониране в последно време - едва ли не, всичко стана community.

Иван Попов от Vipe Studio на щанда на Jump.BG на WordCamp Sofia 2023, 22 април 2023, форум "Джон Атанасов" София Тех Парк

WordPress обществото притежава истинския заряд на общностното развитие - всеки един участник на камповете - от доброволците, до гостите - е там, за да даде от себе си. И именно с това даване, получаваме.

Радостен съм, че се завърнахме към камповете на живо в България. Напредъкът и заетостта в IT сферата в страната от 2019 г., когато беше последният присъствен WordCamp, до сега са изключително увеличени, но се видя, че и интереса към WordPress не само не намалява, но и се увеличава. Нямам търпение да бъда част и от бъдещето развитие.

Стефан Велев за WordCamp Sofia 2023

Стефан участва, като доброволец за пореден път. Ето какво сподели той:

Как и кога се запали по WordPress?

Тук, трябва да се върнем 15-на години назад, когато нямаше социални мрежи, а блоговете бяха пространството в нета, където се споделяха и разпространяваха идеи, пишеха се разкази, пътеписи, поезия и се споделяха авторски снимки.

По това време, аз активно използвах Blogger, като платформа за скромния си блог, докато един ден, колега от офиса, в който работих, не ме подкани да опитам нещо ново (тогава за мен), а именно WordPress.

Вече бях чувал за тази платформа, даже имах и регистрация в wp.com, но все още не я ползвах активно. И така, с помощта на колегата ми и доста мъки, най-накрая успях да конфигурирам субдомейн в един сайт, да се преборя с "the famous 5 min install" и вече имах self hosted блог, в който продължих с наивните ми писания, пътеписи и фотоалбуми, и без да осъзная бях направил една от най-големите ми крачки в живота - крачката към независимост от работодатели и "шефове".

Годината беше някъде около 2007-ма и версията на WordPress, ако не се лъжа беше 1.5. След това мигрирах стария блог на нов домейн, който поддържам и до ден днешен и където все още пиша (макар и рядко) и споделям полезни решения за WordPress.  

Спомняш ли си кой е първия WordCamp, на който участва?

О, да! Няма как да забравя първия ми WordCamp и как за малко да го пропусна, поради един щур купон и адския махмурлук на следващия ден.

Всъщност моят първи WordCamp, беше и първият такъв в София и тогава се наричаше просто WordCamp Bulgaria. Годината беше 2010, Facebook тъкмо беше станал относително популярен в България и Web2.0 беше в апогея си!

Не съм си и представял, че тази конференция ще остави такава светла диря, както в паметта ми, така и в професионалния ми живот. Това беше и преломния момент, от който нататък, WordPress стана ежедневие не само в хобито ми, но и в работата ми! 

Стефан Велев на WordCamp Sofia 2010
Какво си спомняш от него?

На това събитие, имах за първи път възможността да се докосна до една от най-силните страни на WordPress, а именно Общността! В този слънчев есенен ден, имах възможността да се срещна с част от "рок звездите" на нашата сцена и да обменя опит с тях.

Имена, като Ники Бачийски, Стефан Кънев, Еленко Елинков, Богомил Шопов, Огнян Младенов и Веселин Николов, все още предизвикват респект в бранша, а аз, луничавия селянин ?, имах възможност да си говоря с тях, като с равен, сърбайки от безплатното кафе в лобито на залата и да попивам всяка тяхна дума (все още си пазя бележника!).

Спомням си, че още тогава спонсорите усетиха колко перспективни са тези конференции и все още си пазя една чанта за лаптоп - подарък от един от спонсорите на събитието. Залата на ELIEFF Center беше относително малка и едвам събираше WordPress ентусиастите, които бяха дошли на конференцията, жадни за нови знания. Тази зала беше домакин и на WordCamp Sofia 2011, където за моя голяма радост, се запознах с едно разговорливо, рижаво момче, чието име в последствие разбрах... Matt Mullenweg - съоснователя на WordPress :)  

Успяваш ли всяка година да си част от WordCamp?

Да, от 2010 г. насам съм пропуснал единствено изданието през 2012 г., когато не живеех в България, но въпреки това следях дистанционно. През 2014 г. за първи път участвах като доброволец и то не на каквото и да било събитие, а на WordCamp Europe, на който София беше домакин! Това беше конференцията, на която Matt Mullenweg произнесе култовата си реплика "Lean JavaScript deeply" и мястото, на което за първи път се почувствах част от голямото цяло.

4 години по-късно, отново се записах за доброволец на WordCamp Sofia 2018, а през 2019 години се присъединих като част от организационния екип и от тогава имам удоволствието и честта да съм един от ентусиастите, които даряват безвъзмездно част от времето си, с идеята да подпомагат местната общност и да направят най-голямата конференция посветена на WordPress реалност!

Какво те мотивира да си доброволец на WordCamp?

Осъзнавам че казаното би звучало като клише, но не мога да си кривя душата и всичко, което ще споделя го вярвам и мисля! Искрено вярвам, че колкото повече даваме, толкова повече получаваме (the more you give is the more you get). WordPress е моят инструмент за постигане на относителна свобода, любимата платформа, благодарение на която, вече близо 13 години съм професионалист на свободна практика и съумявам да изградя една успешна кариера и дългогодишни партньорства с колеги и клиенти.

WordPress не би била тази успешна платформа, ако хилядите замесени, не отделят от свободното си време, за да изградят тази невероятна екосистема, базирана на принципите на Отворения код, демократизацията на публикуването и надграждането на системата в нещо ново, по-голямо и различно от всичко каквото сме виждали досега.

Времето, което отделям в помощ на Общността е малка част от това, което съм взел от нея и вярвам, че всяко усилие си заслужава и се отплаща в дългосрочна перспектива. И като казвам "отплаща", нямам предвид непосредствено финансово измерване на това, напротив!

За мен е истинско удоволствие и чест, да бъда част от тази Общност и не просто да познавам голяма част от нея, а да наричам тези хора приятели и симпатизанти в тази кауза, която е по-голяма от всички нас, а именно - свободата да се изразяваме, свободата да публикуваме и свободата да растем успоредно с любимата ни платформа.

Исмаил (Есмо) за WordCamp Sofia 2023

Интересувам се от WordPress от доста време - още от 2005 - 2006 година, а по сериозно от 2015 година, когато трябваше да мигрираме един сайт от Drupal и беше доста интересно.

Първото ми участие на WordCamp бе през 2017 г. в т.ч. и на Contributor day. А през следващата 2018 година вече се присъединих и като организатор, и като accessibility lead на Contributor Day, защото web достъпността (eAccessibility) е важна!

Исмаил, Мартин Желязков и Алекс Цветкови - доброволци на WordCamp Sofia 2023, 22 април 2023, форум "Джон Атанасов" София Тех Парк

Първото ми участие, като лектор бе през 2019 г. на WordCamp Plovdiv 2019 с презентация на тема: "Достъпност що е то?":

Исмаил - лектр на WordCamp Plovdiv 2019

След това, в условията на пандемия имаше само онлайн събития, в които също се включих, като организатор и доброволец на Contributr Day.

WordCamp ме радва с възможността за много соцоиални контакти, нови приятелства и добро настроение с много положителни емоции.

Исмаил и приятели на WordCamp Sofia 2023, 22 април 2023, форум "Джон Атанасов" София Тех Парк

Какво споделиха участници и WordPress ентусиасти

Хората, които правят събитието са тези, които тоделят то времето си, за да участват, като споделят опит и знания. Ето какво споделиха някои от тях:

Петьо Еремиев от Webtik.bg за WordCamp Sofia 2023

Казвам се Петьо Еремиев и съм съсобственик в дигитална агенция WEBTIK.BG. Занимавам се с изработка на уеб сайтове, базирани на WordPress, повече от 10 години.

WordCamp е едно много важно събитие, в което имаме възможността да се запознаем с много колеги в нашата сфера и да обменим ценен опит и знания.

Петьо Еремиев от Webtik.bg

Тази година програмата беше изключително динамична и лекторите успяха да засегнат много важни и интересни теми, като бъдещето на WordPress в света на WEB 3.0, Управление на проекти и къде може да срещнем “ подводни камъни“ от практиката, Сензацията и невероятния chatGPT, който достигна висоти в IT индустрията, ценни и много важни съвети, според мен, от Василена Вълчанова и още много друга полезна информация, която би ти помогнала да си „свериш часовника“ с новостите в света на WordPress.

Разбира се, не на последно място компаниите-спонсори се бяха погрижили да изложат свои щандове с редица подаръци, полезна информация за техните услуги, томболи с игри и най-важното бяха там да разговаряме и да обменяме опит.

През последните две години или след строгите мерки покрай пандемията, изключително много се популяризираха такъв тип събития, благодарение на Jump.bg, SuperHosting.bg, DevriX  и много други компании, които допринасят за развитието на WordPress общността и уменията на уеб девелопъри, маркетинг мениджъри и SEO специалисти.

Петьо Еремиев на WordCamp Sofia 2023, 22 април 2023, форум "Джон Атанасов" София Тех Парк

Като цяло IT секторът в България продължава да расте скоростно и конкуренцията се увеличава, за това е много важно да откриваме и реализираме нови информационни решения за да удовлетворяваме изискванията към бизнеса.

С нетърпение очаквам следващото WordCamp събитие и се надявам wordpress Общността да се увеличава и все повече специалисти да излизат на хоризонта.

Даниел Йорданов - SEO специалист - за WordCamp Sofia 2023

Дани Йорданов (в ляво), Петьо Еремиев (в дясно) и приятели на WordCamp Sofia 2023, 22 април 2023, форум "Джон Атанасов" София Тех Парк

Казвам се Даниел Йорданов и съм SEO Specialist в дигитална агенция Webtik. Приключението ми в SEO започна през 2019 година и така до ден днешен. Минал съм през редица проекти и SEO курсове, за да може Webtik да предлага качествена услуга на пазара.

За WordCamp Sofia 2023 мога да кажа, че беше едно наистина сполучливо събитие с много позитивни емоции и качествен нетуъркинг. Лекторите бяха много добре подбрани и говориха за точните тематики за това как WordPress се представя през 2023 година. Определено мога да кажа, че лекцията за WEB 3.0 и как Wordpress платформата ще може да се вмъкне там беше най-интересна за мен, понеже се интересувам от тези неща.

През нетуъркинг частта беше наистина забавно, понеже целта на тези събития е да завържеш контакти. Както всички знаем, по време на Covid пандемията, нямахме възможност за такива събития и голяма част от колегите не се бяхме виждали. Всички бяха много позитивни и готови за нови запознанства и партньорства. Също така имаше игри и томболи с подаръци.

Организацията на цялото събитие беше чудесна и искам да ги поздравя за качествената работа. Всеки знае, че такова събитие не се организира никак лесно, така че – ПОЗДРАВЛЕНИЯ! Очакваме следващото събитие с нетърпение.

Славчо Панов за WordCamp Sofia 2023

За мен едно от най-ценните качества на подобни форуми, е така наречения нетуъркинг. Ние, с Едмънд Форд, специално дойдохме, за да се видим, запознаем и поговорим с определени хора.

Организацията беше добра, но голямо впечатление ми направи духа и настроението на събитието. Явно WordPress къмюнитито в България са едни хубави, усмихнати, сплотени и интересни хора.

Славчо Панов, Боряна Попова и Edmund Ford на WordCamp Sofia 2023, 22 април 2023, форум "Джон Атанасов" София Тех Парк

Беше ми драго да се видя (и да се снимаме) с теб, Боряна, с Петя, която имаше чудесна лекция, с вашия командир Драго, с Тодор Пулев, но много ми стана мило, като успях да се срещна и да поговоря с Тихомир Георгиев от вашия екип, който знам, че не пребивава постоянно в София, но пък ми е помагал доста през годините с хостинг проблемите.

Jump.BG на WordCamp Sofia 2023

Новината, че WordCamp се завръща в София бе повод за истинска радост в екипа ни. Стартирахме трескава подготовка, за да можем отново да се видим с приятели сред WordPress ентусиастите.

Щандът на Jump.BG - мигове преди да изтеглим голямата награда - комготен барбарон WordCamp Sofia 2023, 22 април 2023, форум "Джон Атанасов" София Тех Парк

Подготвили бяхме два вида чашки (метални канчета) - на едната е изрисувана историята на компанията, а на другата са представени услуги, които предлагаме. Бяхме се подготвили и с два десена бандани, тефтер, химикал и хостинг награди, които да бъдат спечелени от томбола. А голямата награда бе комфортен барбарон с облегалка.

Ето какво споделиха нашите представители на кампа:

Георги Димитров:

Събитието, което събра на едно място разработчици, дизайнери, експерти, членове на обществото и любители на WordPress платформата. Участници, дошли от цяла България, специално за този уикенд , се докоснаха до неповторима атмосфера и лектори професионалисти, които предадоха своите знания на български и английски език под формата на лекции.

Георги Димитров и лъчезар Гаджев на WordCamp Sofia 2023, 22 април 2023, форум "Джон Атанасов" София Тех Парк

Страхотно е, когато събития от този ранг се провеждат отново, след затишие през последните години. Срещнах се с много щастливи и лъчезарни хора, с които имах и честта и да си поговоря в кафе паузите.

Радвам се, че WordPress и WooCommerce обществото в България се разраства и става все по-сплотено. Дължим всичко това, до голяма степен на доброволците, които дават от личното си време и обединиха усилия за поредна година, а крайният резултат беше един страхотен WordCamp Sofia 2023.

Петър Христов: след натрупания опит от CloudExpo в Германия, където присъстваха и Jump.BG и Delta.BG, създадохме организация и щанд, който превъзхождаше най-добрите там.

Изключително горд съм с екипа и че получихме голям брой положителни оценки и препоръки от наши настоящи и бъдещи клиенти, а интересът към нашите услуги нарасна експоненциално.

От отдел "Техническа поддръжка" имахме няколко представителя, ето как преживяха кампа те:

Тихомир Георгиев:

Тихомир Георгиев на WordCamp Sofia 2023, 22 април 2023, форум "Джон Атанасов" София Тех Парк

Лично за мен това беше вторият Wordcamp евент и знаех какво да очаквам, но това не го направи по-малко вълнуващ. Срещнах се с изключително много приятни хора и успяхме да приказваме както за услугите ни така и за Wordpress, което в частност е и моя страст. Може би най-вълнуваща част е да се запозная с хората ( с някои най-накрая ) на живо след месеци или години Online комуникация.

Любомир Коцов: Това е второто ми участие в WordCamp, като събитието винаги събира успешно клиенти и доставчици. Най-хубавото е че може да видиш клиентите си директно и да поговориш на интересни теми за WordPress, както и за проблемите и решенията. След събитието винаги си зареден с нови идеи и получена нова информация.

Подобен тип събития винаги са полезни на хората, които искат да се развиват и занимават с WordPress. За мен това събитие дава стойност и комуникация с нашите настоящи и бъдещи клиенти. Благодарни сме , че успяхме да съберем голям брои хора на нашия камп и да ги зарадваме с нашите знания и награди.

Борислав Стоянов: Това е първият WordCamp, на който участвам. Беше готино имаше много млади хора. Не успях да вляза на лекции, тъй като през цялото време идваха посетители на нашия щанд и исках да се възползвам максимално да общувам с тях на живо, както и да помогна с отговори на въпроси, от които те се вълнуват що се отнася до техническата поддръжка. Зарядът ба събитието беше страхотен и със сигурност бих участвал и догодина.

Екипът на Jump.BG на WordCamp Sofia 2023, 22 април 2023, форум "Джон Атанасов" София Тех Парк

Добромир Дечев: Фен съм на WordPress и се радвам, че успях да усетя пулса на WordPress общността в неприкосновен контакт. В работата си ежедневно общувам с клиенти, които използват WordPress за своите уеб сайтове. Изпитвам удовлетворение, когато мога да допринеса за техния просперитет и развитие. Но когато мога да видя тези хора на живо и заряда им от първо лице, ентусиазмът и въодушевлението са несравними!

Стили, Ели и Софи от Отдел "Продажби"

За целия ни екип от „Отдел продажби“ бе голямо удоволствие да сме част от събитието WordCamp Sofia 2023. Успяхме да се срещнем с голям брой, настоящи и вярваме бъдещи наши партньори и клиенти : )

С огромна радост, раздавахме подаръци, събирахме усмивки и сбъдвахме желания : )) Искрено се надяваме, че всички които успяха да посетят щанда ни, са останали доволни и получили поне една жабка от нас. И не забравяйте – нашата жаба е трамплин за сигурен успех!

Стиляна: За мен WordCamp Sofia 2023 бе професионално предизвикателство, което ми донесе букет от експертни знания, споделени емоции, сплотеност и стойност за бъдещи проекти. Създадохме идеи, които ще продължим да развиваме, сбъдваме и реализираме.

Ели, Стили и посетитли на шанда на Jump.BG на WordCamp Sofia 2023, 22 април 2023, форум "Джон Атанасов" София Тех Парк

Елица: Чувството, когато видиш положителния резултат от влагането на много усилия в лицата на клиентите е невероятно и със сигурност много мотивиращо. Определено събитието ме изпълни с положителна енергия, удовлетвореност и сигурност, че пътя по който сме тръгнали е правилният.

София: WordCamp Sofia 2023 беше едно вълнуващо приключение. Имах възможността да се срещна с вдъхновяващи хора, от които да науча нови неща. Денят е страхотен, когато развиваш професионалните си знания и успоредно с това изживяваш мигове на веселие, удоволствие и позитивизъм.

Боряна Попова, Маркетинг мениджър: За мен това беше първото WordCamp събитие. От WordPress MeetUp-ите имах идея за потенциала на общността, но това, което видях и преживях надхвърли и най-смелите ми очаквания, а аз съм дързък и смел човек!

Невероятно е с колко много позитивизъм бе зареден всеки един от хората, с които разговарях, а те бяха много. На такова събитие човек осъзнава колко единна е дигиталната общност и колко силна е волята за промяна, която носи всеки един от нас.

Силни сме, когато сме заедно и заедно можем повече. Да подаде ръка, да сподели опит, дори know-how, може само човек, който вярва в себе си и успеха на общността. Затова се покланям пред всеки, който бе част от WordCamp и не спести от себе си, от своето знание и време, за да бъдем всички по-силни и можещи - и днес, и утре!

Драгомир Желев: Благодаря на организаторите, че ни дадоха възможност да сме спонсори и да присъстваме отново на събитието. За нас е чест, че можем да подкрепим WordPress общността. Радвам се, че се видяхме с много приятели и партньори. В Джъмп отделяме специално внимание на WordPress и също така се стремим да предлагаме все по-качествена услуга и допълнителни функционалности.

Драгомир Желев предава голямата награда - комфортен барбарон на късметлията WordCamp Sofia 2023, 22 април 2023, форум "Джон Атанасов" София Тех Парк

Заключение

WordCamp Sofia 2023 развълнува мнозина, а част от събитието е и т.нар. Contributor Day - денят, в който всеки от нас може да се потопи в дружелюбната атмосфера на общността и да даде своя принос - платформата WordPress да бъде още по-успешна и достъпна.

Очаквайте нашия разказ за WordCamp Sofia 2023 - Conrtibutor Day - съвсем скоро!

Статия от Боряна Попова

Боряна обича технологиите и има афинитет към това - сложните неща да бъдат обяснявани просто и разбираемо, за да бъдат достъпни за повече хора. Има интереси и в областите AI, ML, SEO, копирайтинг, дизайн и др. С внимание към детайла и силата на думите, Боряна харесва нетипичните и нестандартни решения и обича да излиза out of the box.

Социални мрежи:
Още статии от автора

Абонирайте се за нашия бюлетин

С абонамента си получаваш повече актуални новини и нашите специални промо оферти

Абонирайте се за нашия бюлетин