Петя Петкова - {dev} blondie - за WordPress и пътя си в програмирането

С настоящата публикация, продължаваме серията статии, посветени на платформата за създаване на съдържание (CMS) WordPress, като една от най-предпочитаните към момента.

На фокус поставяме и WordPress общността в България – хората, които безвъзмездно и ентусиазирано допринасят, както за развитието на WordPress платформата, но и за поддържането на сплотено WordPress общество.

Днес, ще Ви разкажем за Петя Петкова. Тя вероятно е позната на мнозина, но влезе в нашето полезрение с публикация в WordPress група в социалната мрежа Facebook. Беше споделила статия от свой блог, създаден с цел взаимопомощ, за да допринася за развитието на WordPress общността в България.

Разгледах блога, който правеше своите първи стъпки и от който струеше толкова ентусиазъм и позитивен заряд, че нямах колебание, че си заслужава да поканим Петя под светлините на нашите прожектори.

Петя откликна на нашата покана да ни гостува, за да сподели повече за себе си, да  разкрие как е започнало всичко и как е изминала пътя си до блога {dev} blondie, а ние се надяваме, че нейният ентусиазъм е заразен и ще разпали желание за сътрудничество и взаимопомощ у повече фенове.

Боряна Попова за Jump.BG: Здравей, Петя! На първо място бих искала да ти благодаря, че откликна на нашата покана и идеята ни също да допринасяме за развитието на WordPress общността в България - „заедно можем повече“!

Разкажи ни как започна всичко? Как се събуди интереса ти към програмирането и в частност към WordPress?

Петя Петкова – {dev} blondie:  Привет, Боряна! Преди всичко - благодаря за поканата, както и за оказаната подкрепа от твоя и страната на Jump.BG. 

За да отговоря на въпроса ти, ще се върна до вече далечната 2013 година, когато за първи път се запознах с програмирането. В началото ме увличаше Front-end разработването, но няколко години по-късно в мен се появи и позив да разбера как работят нещата и “под капака”.

Интересът ми конкретно към WordPress се заформи през 2016 година, когато за първи път разгледах анатомията на тази система за управление на съдържанието и започнах да експериментирам със съставните й части.

Така, до ден днешен, WordPress заема основен дял в работата ми, а експериментите, възможни благодарение на гъвкавостта на CMS-a нямат край, което пък ме провокира и мотивира да задълбавам повече и повече.

Петя Петкова

Боряна Попова за Jump.BG: Имаше ли ментори, хора, които ти подадоха ръка в началото, за които има запазено място в сърцето ти и до днес?

Петя Петкова – {dev} blondie: Първото ми запознанство отблизо с WordPress бе насърчено от Светлин Кръстанов - блестящ .NET разработчик с многостранни интереси в света на програмирането. 

Не ми беше нужно много време да разбера, че гъвкавостта на този CMS, заедно с несравнимо голямото общество, което работи и поддържа кода, са точно моето нещо.

Вече запалена, започнах да се присъединявам към различни групи, в това число и Facebook групата WordPress България, да следвам разработчици, които публикуват уроци и съвети, да посещавам различни събития по темата, включително WordCamp. 

Боряна Попова за Jump.BG: Създаването на блога {dev} blondie е подадена ръка към всеки, който има по-dev интереси към WordPress. А била ли си ти ментор на някого, да си работила с някого по-отблизо?

Петя Петкова – {dev} blondie: Вярвам, че човек винаги трябва да връща обратно на обществото, в което се развива и което му е помогнало. Работата ми по {dev} blondie цели да направи точно това. Отделно, през годините съм била преподавател в най-старата софтуерна академия в страната, а също и съм ръководила екип, на който съм се стремяла да предам всичко научено.

Боряна Попова за Jump.BG: Какво по пътя ти от началото до днес ти бе най-трудно да преодолееш? Какви препятствия и предизвикателства си преборила?

Петя Петкова – {dev} blondie: Макар и България да е с най-висок процент на жени, работещи в ИТК сектора, все още е трудно да се отърсим от клишето “жена не може да бъде програмист”.

Това бе и най-предизвикателното за мен през годините - да отстоявам себе си, уменията и качествата си на фона на екипи, съставени предимно от представители на силния пол. Тъкмо от тук идва и закачката с името dev blondie. 

Друго препятствие, пред което се изправям и до ден днешен, е отстояването на интелектуалния труд и борбата за неговото невъзпрепятствано провеждане. Донякъде работата ми и тази на всички колеги е вид изкуство, а изкуството, под каквато и да е форма, изисква фокус, пространство и свобода. 

Не на последно място ще посоча баланса между личен живот и работа. Това е предизвикателство, което боря на ежедневна база и се старая да оставям везната в равновесие на края на всеки ден.

Боряна Попова за Jump.BG: С кои свои проекти и постижения се гордееш най-много? Моля те на бъди скромна :)

Петя Петкова – {dev} blondie:  повечето от проектите, над които съм работила и работя са комерсиални и ролята ми в тяхното развитие е на изпълнител. Личните проекти са онова, което ми носи най-голямо удовлетворение предвид свободата, избраната кауза и процесът по реализация, които ми дават. 

Боряна Попова за Jump.BG: Била си лектор на WordCamp 2018 – един от най-големите некомерсиални форуми на WordPress обществото.

Разкажи ни как взе решение да участваш, каква бе атмосферата, беше ли ти комфортно да се изправиш пред толкова голяма аудитория и мотивира ли те това – да се раздаваш още повече?

Петя Петкова – {dev} blondie:  2018-та беше преломна за мен година по отношение на кариерно развитие и ориентиране. В частност това се дължи и на участието ми в тогавашното издание на WordCamp.

Ако се питате дали бях притеснена да изляза на сцената пред толкова хора - и още как! Но пък подкрепата от страна на организаторите ме държеше сигурна и уверена до последната минута.

Атмосферата е неописуема, там, отпред, пред всички, човек забравя всичко останало и влиза в един тунел, в един поток и всичко, което се иска от него е да подреди информацията в главата си, събирана толкова дълго, в лесна за възприемане материя.

Боряна Попова за Jump.BG: Би ли участвала отново на WordCamp, като лектор? Успяваш ли да посещаваш събитието? На 22 април в София Тех Парк ще се проведе първото събитие на живо след паузата, поради пандемията. Ще те видим ли там?

Петя Петкова – {dev} blondie: Ще загатна, че съм подготвила тема за WordCamp Sofia 2023 и в най-скоро време ще се разбере дали ще съм сред лекторите на събитието. 2023-та явно ще е годината на WordCamp за мен, тъй като съм подготвила и двучасов workshop за WordCamp Europe, който ще се проведе в началото на юни в Атина. 

Боряна Попова за Jump.BG: Успяваш ли да се включиш на някои от срещите WordPress Meet Up, които общността организира, както в София, така и в други градове?

Петя Петкова – {dev} blondie: За жалост не успявам, поради натовареността на графика ми, а също и честите пътувания. За 2023-та обаче съм си обещала да отбележа не едно присъствие, а защо не и водене на тема :))

Боряна Попова за Jump.BG: В каква посока гледа Петя днес? Всеки човек, който не спира да се развива, е устремен на някъде – каква е твоята посока сега?

Петя Петкова – {dev} blondie: Неотдавна разбрах, че това, което ме изпълва с удовлетворение и ме мотивира на ежедневна база, е преподаването.

Страстта ми към програмирането, комбинирана с афинитета към споделяне на знания, се превърнаха в движеща сила и реална възможност за реализация.

Към момента като личен проект развивам {dev} blondie, чиято цел е не просто да бъде блог с полезни уроци и съвети, а да се превърне в съвременна образователна платформа. Stay tuned ;)

Изключителна Петя! Благодарим на Петя за това, че откликна на поканата ни. Съвсем скоро тя ще подготви своя публикация в нашия блог, за да бъде полезна на нашата аудитория – stay tuned – най-доброто предстои!

Jump.BG-премиум-хостинг-услуги-на-конкурентни-цени

Статия от Боряна Попова

Боряна обича технологиите и има афинитет към това - сложните неща да бъдат обяснявани просто и разбираемо, за да бъдат достъпни за повече хора. Има интереси и в областите AI, ML, SEO, копирайтинг, дизайн и др. С внимание към детайла и силата на думите, Боряна харесва нетипичните и нестандартни решения и обича да излиза out of the box.

Социални мрежи:
Още статии от автора

Абонирайте се за нашия бюлетин

С абонамента си получаваш повече актуални новини и нашите специални промо оферти

Абонирайте се за нашия бюлетин