Спестете 15% от цената за хостинг в пакет с .COM домейн!

За „българската кирилица“ и шрифтовете, които я поддържат

В публикацията ще разгледаме - що е то „българска кирилица“, по-популярните шрифтове, които я поддържат или са с по-обла форма, в т.ч. с имена на градове, дигитализацията на почерците на Ботев и Левски и още интересни и полезни факти и обстоятелства по темата.

Създаването на единна писмена система, като кирилицата, има огромно значение за развитието на книжовността, културата и самосъзнанието на българите и останалите славянски народи.

Кирилицата е резултат от дълга и сложна история на промени и адаптации. Първоначално светите братя Кирил и Методий създават глаголицата, а по-късно Климент Охридски, ученик на Кирил, разработва кирилицата. Тези две азбуки имат решаващо значение за развитието на писмеността и културата на славянските народи.

В контекста на кирилицата и шрифтовете, които я поддържат, е важно да споменем още две значими фигури, дали значителен тласък на кирилицата, а именно руският цар и впоследствие император Петър Първи (известен още като Петър Велики), и германският изобретател Йоханес Гутенберг.

В средата на 15 век, Йоханес Гутенберг разработва свое изобретение, което представя през общността като печатарска машина. Тя много бързо влиза в употреба и води до значително улеснение в производството на книги и разпространението на информация, като през 17-18 век, по време на управлението на тогавашното Руско царство (впоследствие Руска империя), Петър Първи осъществява важни реформи и модернизации. Той проявява изключителен интерес към практиките и технологиите, които се развиват в Западна Европа, като още през 1708 г. предприема революционна реформа, адаптирайки буквите от кирилицата към начина, по който се изписват латинските, за да могат по-лесно и бързо да се печатат текстове на кирилица с революционната машина на Гутенберг.

Въпреки че Гутенберг не е пряко свързан с азбуката, неговото технологично откритие е от огромно значение в онези времена, защото това е първата механично задвижвана печатна преса с ръчен набор от метални букви.

Възможността да се печатат книги на кирилица насърчава разпространението на книги и научни публикации, написани на кирилица и допринася за укрепването на българската култура и самосъзнание.

Така, освен създаването на кирилицата - важен етап в нашата история, революционното откритие на Йохан Гутенберг и реформата на Петър I дават тласък в развитието на нашата писменост, култура и самосъзнание, както и в тези на останалите славянски народи, оставят траен отпечатък и запазват и разширяват нашето общо културно наследство и идентичност през вековете.

Интересен детайл е, че Matt Mullenweg, създателят на WordPress, нарича Гутенберг актуалния редактор на съдържание в платформата. Той счита изобретяването на печатарската машина за революционно откритие, дало изключителен тласък в просвещението.

Аналогично - сега WordPress, със своята достъпност, даде тласък в създаването и развитието на уеб сайтове, блогове и онлайн магазини от потребители без големи познания в разработването на сайтове. Според актуални статистики близо 50% от сайтовете са базирани на WordPress.

Що е то „българска кирилица“?

В интернет пространството днес често срещаме термините „българска кирилица“ и „българска форма на кирилицата“. Те означават едно и също нещо и се отнасят за точно определена форма на изписване на буквите в азбуката.

В следното изображение може да видите разликите в изписването на буквите:

Сваляне от Google Fonts

В кирилицата, която всички познаваме, както главните, така и малките букви, се изписват печатно и изглеждат по един и същ начин, с изключение на това, че едните са главни, а другите - малки.

Обаче, когато използваме наклонена форма на буквите или терминологично казано - курсивен вариант, визуално получаваме това, което се вижда в дясната страна на изображението по-горе. Днес ненаклонената версия с обли форми наричаме просто „българска кирилица“, но нека навлезем в детайли.

За изненада на мнозина - в официалния правописен речник на съвременния български книжовен език такова разграничаване във формите на буквите не съществува. Това е предпоставка хората да дават различни становища за произхода им - в повечето случаи дори несъстоятелни.

В тази статия не целим да правим внушения как е най-правилно да ги наричаме, а да покажем, че ги има и че могат да се използват в ежедневието. Най-вероятно Вие вече ги използвате по един или друг начин на мобилните си телефони и таблети, но не сте обърнали внимание.

Според професионалисти в областта на типографията, са нужни сериозни теоретични изследвания и научна основа, за да се даде официално название на въпросните форми, а след това е отговорност на Института за български език към БАН да впише решението в официалния правописен речник на съвременния български книжовен език.

Докато отговорните лица се опитват (или пък не?) да излязат с официално становище, то водещи световни компании успешно внедряват тези форми в шрифтовете си. Най-често се определят, като алтернативна форма на кирилицата или дори като обла или овална форма на кирилицата. И в това има логика.

Ето няколко примера по света с една от най-популярните панграми на български език (панграмата е изречение, включващо всички букви от дадена азбука, като в писмен вид този тип изречения често се използват за демонстрация на шрифтове, както го правим по-долу):

Google Sans е официалният шрифт на Google от септември 2015 г. Създаден е от Jesse Kaczmarek (Colophon Foundry) специално за компанията на базата на Product Sans.

Шрифтът не е с отворен код и не се разпространява свободно в интернет, което означава, че не можете да го използвате за лични или комерсиални цели.

Той е създаден, за да се използва основно за брандинга на Google и техните продукти. В това число е и операционната система Android. Ако използвате Вашето мобилно или таблетно устройство с Android OS на български език, ще започнете все по-често да виждате буквите с облите им форми, както е показано на изображението по-горе.


San Francisco Pro е официалната фамилия шрифтове на Apple, която също не е с отворен код. Визуално доста се доближава до шрифта на Google. Не се разпространява свободно в интернет, но може да се види на по-новите устройства с операционната система iOS.


FiraGO е наследствен шрифт на Fira Sans, който първоначално е създаден с отворен код за свободно ползване в колаборация между Erik Spiekermann и Mozilla Corporation. През 2016 г. Mozilla се оттеглят от разработката и това дава началото на шрифта FiraGO, който продължава да отговаря на нуждите на хората по целия свят.

Сваляне от bBox Type


Overpass е шрифт с отворен код, създаден от Delve Fonts и спонсориран от Red Hat. Той е вдъхновен от шрифта Highway Gothic на Федералната магистрална администрация на САЩ.

Шрифтът е коригиран, за да осигури оптимална четливост при по-малки размери на екрана и най-вече при използване на най-малките тежести (термин в типографията, касаещ дебелината на символите).

Сваляне от Google Fonts

Кои шрифтове поддържат „българската кирилица“?

Не само, че е модерно да се говори за тези форми, но и интересът на типографите по света е голям. Те ги разглеждат с изключителен интерес и желаят да вникнат в дълбочина в идеята, за да могат да създадат най-добрата възможна версия в своите шрифтове.

Ето кратък списък с най-зарежданите шрифтове от Google Fonts колекцията, които съдържат в себе си овални форми на буквите в кирилицата:

1. Montserrat

Julieta Ulanovsky се вдъхновява от старите табели на квартала Монсерат в Буенос Айрес и решава да създаде шрифта Montserrat. През 2017 г. шрифтът е преначертан от Jacques Le Bailly и е добавена поддръжка на кирилица.

Сваляне от Google Fonts


2. Raleway

Raleway е елегантна фамилия sans-serif шрифтове, създадена от Matt McInerney и разширена от Pablo Impallari и Rodrigo Fuenzalida през 2012 г. Включва 9 тежести, стар стил и цифри с подплата, лигатури, диакритични знаци и стилистичен алтернативен вариант.

Сваляне от Google Fonts


3. Merriweather

Шрифтът е създаден от Sorkin Type. Характеристиките му включват голяма височина по хоризонтала, съкратени форми на букви, диагонално подчертаване, здрави серифи и отворени форми.

Сваляне от Google Fonts


4. Lora

Шрифтът Lora е съвременен серифен шрифт с калиграфски корени, създаден от Cyreal и предназначен за използване като основен текст. Lora предава модерно и артистично усещане, идеално за разказване на истории или художествени есета и е оптимизиран както за екран, така и за печат.

Сваляне от Google Fonts


5. Vollkorn

Vollkorn е висококачествен текстов шрифт, създаден от Friedrich Althausen и пуснат под лиценз Creative Commons през 2005 г. Има уникални тъмни и месести серифи, които му придават здрав, подскачащ вид. Той е подходящ както за заглавия, така и за дълги съдържания.

Сваляне от Google Fonts

Български шрифтове с обла форма

По целия свят има много българи, които се занимават професионално с типография. Те не само помагат на големи компании с добавянето на обла форма на кирилицата в техните шрифтове, но и създават уникални по рода си такива.

Ето няколко примера за такива шрифтове от различни български студиа:

1. Akrobat

Akrobat е шрифт, създаден от Пламен Мотев от студио Fontfabric.

Сваляне от Fontfabric

2. Phenomena

Phenomena е шрифт, създаден от Радомир Тинков и Пламен Мотев от студио Fontfabric.

Сваляне от Fontfabric

3. Neumann

Neumann е шрифт, създаден от Александър Неделев и Катерина Киричева от студио Typedepot. За съжаление има само едно начертание (Regular) и е подходящ предимно за печатни издания.

Сваляне от Typedepot

4. Repo

Repo е шрифт, създаден от Стефан Пеев от студио Context и се базира на шрифта Ubuntu.

Сваляне от localfonts.eu

Избрахме шрифта Repo за един от новите проекти в нашето хостинг семейство, а именно Delta Marketplace - можете да разгледате как се визуализира на екран с повече текст, като отворите препратката по-горе.

5. Coval

Coval е шрифт, създаден от Стефан Пеев от студио Context.

Сваляне от localfonts.eu

Шрифтове с имена на български градове

А ето и два шрифта, които носят имената на красиви български градове. Ето кои са те:

1. Sofia Sans

Sofia Sans е шрифт, създаден от Ботьо Николчев и Ани Петрова от студио lettersoup.

Сваляне от Google Fonts

2. Plovdiv Typeface

Plovdiv Typeface е дело на хора от две български графични студиа - PUNKT и Typedepot.

Сваляне от сайта на шрифта

Шрифтове по почерк на български революционери

Може би малцина знаят, но има и успешна дигитализация на почерците на двама велики българи - Васил Левски и Христо Ботев.

1. Почерк на Васил Левски

Дигитализацията на почерка на Васил Левски е дело на Стефан Пеев от студио Context.


Преглед в сайта на Борика

2. Почерк на Христо Ботев

Дигитализацията на почерка на Христо Ботев е дело на хора от студио ПУНКТ.

Преглед в сайта на Борика

Други шрифтове с обла форма

Ако тези шрифтове не са Ви достатъчни, разгледайте и каталога на localfonts.eu, където редовно се качват нови шрифтове с поддръжка на облата форма или в сайтовете на българските графични студиа, чиито шрифтове споменахме в тази статия - Fontfabric, Typedepot и lettersoup.

Домейн на кирилица с разширение .бг за Вашия сайт

Можете да закупите и използвате домейн име на кирилица с разширение .бг, например джъмп.бг, което да е използвате за основен домейн или алтернативна на основния - jump.bg.

Изборът можете да направите лесно и бързо, като използвате търсачката на нашия сайт. Вижте как във видеото по-долу:


Надяваме се да сме ви били полезни с тази публикация. Ако считате, че можете да споделете още полезна информация по темата, можете да го направите го в коментар под статията.

Jump.BG премиум хостинг услуги на конкурентни цени

Статия от Том Атанасов

Том е Front-End Developer с над 8 години професионален опит в различни сфери, включително гейминг, новинарски медии, уеб дизайн и разработка. В Jump.bg, той изгражда и поддържа нови дигитални продукти, като се стреми да отговаря на високите стандарти на компанията. С богати умения в създаването на потребителски интерфейси и следвайки последните тенденции в сферата на Front-End разработката, Том играе важна роля в развитието на компанията и постигането на успех в хостинг индустрията.

Социални мрежи:
Още статии от автора

Абонирайте се за нашия бюлетин

С абонамента си получаваш повече актуални новини и нашите специални промо оферти

Абонирайте се за нашия бюлетин