Спестете до 97 лв. от цената за хостинг в пакет с .EU домейн!

Възможно ли е да стартирате онлайн бизнес само за 24 часа - разговаряме с Алекс Ненов

С Александър Ненов ни срещна идеята за създаването на полезен наръчник за хора, които планират да се впуснат в онлайн бизнеса, но нямат големи познания по дигиталната страна на темата.

Идеята бе наистина много добра, тъй като и аз ежедневно получавам такива въпроси - “Как да стартирам?”, “Лесно ли е?”, “Какво ще ми струва да започна?”, “От къде да започна”, “Ще се справя ли?”... И тези въпроси са съвсем резонни, защото се задават от хора с опит в дадена сфера (бизнес област) и малък такъв - що се отнася до успешното онлайн присъствие!

Стиснахме си ръцете много бързо, защото и двете страни искахме да създадем нещо полезно и практично, като нашето участие бе с реални съвети и насоки в областите хостинг, домейни, клауд и т.н.

Предвид факта, че ние от хостинг Jump сме в този бизнес вече 13 години - има добри практики и съвети, които можем да споделим - за успешен летящ старт на всеки ентусиаст!

По повод нашия 13-ти рожден ден - през февруари 2024 г. стартираме и кампания, в която всеки, който ни се довери с поръчка над 100 лв., получава подарък - книгата с разделител и брандирана чаша.

А сега, нека насочим прожекторите към Алекс, за да сподели повече за себе си и пътя до издаването на книгата “Стартирай онлайн бизнес за 24 часа”.

Боряна Попова за Jump.BG: Алекс, разкажи ни повече за себе си - с какво се занимаваш сега и как започна пътя ти в тази област?

Алекс Ненов: Описвам себе си като сериен предприемач. Накратко - човек, който не спира да стартира нови начинания, най-често бизнеси. Започнах още в далечната 1996 година, когато бях още тийнейджър. Тогава нямах право да имам фирма, за това накарах 80 годишната си баба да регистрира фирма на нейно име. Така оперирах известно време докато вече имах нужните години за своя собствена фирма.

Първия си сайт продадох на 24 годишна възраст и без да осъзнавам реализирах най-голямата публична сделка в българския интернет със сайта teenproblem.net.

Алекс Ненов - автор на книгата - Стартирай онлайн бизнес за 24 часа с Jump.BG

През годините съм създал стотици сайтове за клиенти и десетки собствени проекти. Участвах в продажбата на сайта nasamnatam.com 3 пъти. Подробно съм описал това в последната си книгата, защото всеки може да продаде бизнес, но не всеки може да го направи 3 пъти и историята е забавна.

Основното нещо, което се опитвам да предам на своите клиенти и читатели като идея е - да направят първата стъпка още днес.

Всеки ден чувам страхотни идеи, които остават някъде по масите, кафетата или в приятелски разговори и никога не се реализират. А биха могли. Стига някой да стартира сайта си днес и да каже “Здравей свят”. 


Боряна Попова за Jump.BG: Как стигна до нас - в Jump.BG, за да ни предложиш да участваме и подкрепим идеята ти?

Алекс Ненов: Създаването на онлайн бизнес върви ръка за ръка с правилната инфраструктура - хостинг, сървъри, управление на домейни. През последните над 20 години съм работил с всички възможни компании у нас и много от международните хостинг провайдъри.

Попаднах на статия за историята на Jump.bg и я изчетох без да прескачам нито едно изречение. За времената, в които се скролва само да се прочетат булетите това означава много.

Jump.BG - история на успеха на компанията и нейния екип

Обичам такива истории, защото те са много близки до мен и показаха само едно - хората стоящи зад тази компания са от моята кръвна група и по някаква странна причина сме се разминали във времето.

Казах си - искам да работя с тези хора. И го направих. Вече десетки мои клиенти се радват на по-добро хостинг преживяване.

Боряна Попова за Jump.BG: Това не ти е първата книга по темата, обаче! Сподели повече за първата си книга - как се роди идеята, как бе реализирана, имаше ли трудности, уроци?

Алекс Ненов: Историята на първата ми книга е любима част от моите лекции, в които подтиквам хората да започнат веднага. Един ден докато се къпех ми хрумна идеята, че трябва да напиша книга за да систематизирам, всичко което клиентите някога са ме питали.

Книгата - Стартирай онлайн бизнес за 24 часа с Jump.BG

Така можех да достигна не само до хората, които мога да видя физически на консултациите, които правих, а до десетки хиляди.

Излязох от банята и изпратих мейл до любимото си издателство. Беше късно вечерта и почти веднага получих отговор - “изпрати ни една глава и ще говорим”. Аз нямах нито една глава… просто имах идея.

На следващия ден седнах и започнах да пиша. Изпратих първата глава и веднага получих обаждане, че стартираме проекта.

“На 1 клик разстояние” беше тотален бестселър още когато се роди, но “Как да печелим от интернет?” определено надгради първата ми книга. Разбира се, по-голямата част от тиража продадох сам през интернет като доказателство за всичко написано в самата книга. 


Боряна Попова за Jump.BG: Да разбирам, че с книгата “Стартирай онлайн бизнес за 24 часа” вече вървиш по утъпкана пътека с ясно know how! Но все пак вярвам, че е имало нови уроци и надграждане с новата книга. Какви бяха те? Какво добави новата книга към твоето ковчеже с опит?

Алекс Ненов: Интернет се развива безкрайно бързо и във всяка от книгите си съм дал различни идеи и принципи за управление и експлоатиране на тези бързи промени.

За мен най-важното е да запозная читателите не с конкретен тренд, а да разкажа, да положа фундамента в правене на онлайн бизнес.

Книгата - Стартирай онлайн бизнес за 24 часа с Jump.BG на дървена маса с кафе

Ако моите правила се спазват, бизнесът ще работи независимо дали в момента актуалната платформа е Facebook, Instagram, TikTok или нещо друго, по-ново.

Ако в старите книги наблягах на бизнес моделите онлайн, в новата книга давам решение как всичко да стане бързо и лесно.

Най-важното, когато стартираш бизнес, е да го направиш днес, докато още имаш енергия и мотивация.

Безкрайното разработване на софтуери или правене на дизайни, мислене на сложни технически задания може да отнеме много енергия и да убие един бизнес още преди да е стартирал. 

Боряна Попова за Jump.BG: Къде може да бъде закупена книгата?

Алекс Ненов: Книгата може да се намери в повечето книжарници в страната - онлайн и офлайн, но аз лично бих препоръчал сайта на bestbooks.bg. И само там книгите ми са с автограф. 

Боряна Попова за Jump.BG: Планираш ли активни кампании, за да бъдеш по-близо до своята аудитория?

Алекс Ненов: Когато кажеш на някого, че можеш да реализираш неговата бизнес идея технически в рамките на 24 часа, обикновено е скептичен.

Точно за това през тази година планирам да направя събитие, в което да покажа нагледно написаното в книгата като заедно с аудиторията в залата реализираме проект в реално време.

Александър Ненов - автор на книгата - Книгата - Стартирай онлайн бизнес за 24 часа с Jump.BG

Не знам подобно нещо да е правено досега, но ние сме го правили за наши клиенти. Спомням си един случай, в който пътувахме към сватбата на моя съдружник. Той щеше да се жени на следващия ден и в получихме обаждане от клиент, който не можехме да подминем. Отбихме на една бензиностанция и работихме там няколко часа, но реализирахме проекта. 

Боряна Попова за Jump.BG: Как успяваш да си почиваш при толкова натоварен график? Сподели за твои хобита и малки тайни?

Алекс Ненов: Не съм от хората, които си почиват. Не и по класическия начин. Още от малък съм обсебен от идеята, че нямам време и бързам във всичко, сякаш вече съм закъснял.

Дори когато ходя по улиците го правя с това темпо - бързайки. Обичам да ставам в 4 и да работя докато всички още спят. През деня прекарвам възможно най-много със семейството си - синовете ми и жена ми. Когато ми остане мъничко време пиша фантастични романи и разкази.

Потапянето в абстракции, паралелни реалности, времеви-пространствени парадокси и поглед в далечното бъдеще е добро упражнение и дава по-страничен поглед над реалността в която живеем. 


Боряна Попова за Jump.BG: Като човек потопен в мислите за бъдещето, имаш ли някакви прогнози за интернет, технологиите, изкуствения интелект?

Алекс Ненов: Великите автори като Айзък Азимов, Артър Кларк, Робърт Хайнлайн са предвидили повечето технологии, които днес приемаме за даденост. Изкуственият интелект се очаква от футуристите още от началото на миналия век.

Искрено нямам търпение и се надявам да доживея съдебна система, която се управлява от ИИ. Защо не правителство, което е изцяло базирано върху ИИ? Това плаши много хора, защото са гледали филмите, при които изкуствения интелект полудява и започва да убива хора. Но това са филми.

Реалността е, че ако дадем на ИИ да пренапише даден закон той ще го направи без да създаде конфликти в още 20 други закони и да направи по-голям проблем, от колкото е решил - нещо, което на ежедневна база правят политиците не само у нас, а по целия свят.. Просто ще напише съвършените правила.

Когато мисли за доброто бъдеще на една фирма, държава или за света той няма да има личен интерес, не може да бъде корумпиран и ще бъде рационален в идеите си вместо емоционален, както са повечето политически движения.

Ще дойде време в който всеки ще има своя ИИ асистент, който обаче няма да има общо с настоящите примитивни подобия като Алекса.

Този асистент ще ни познава в детайли, ще знае всичко за нас и ще има възможността да бъде самоинициативен - да може да ни дава решения без дори да сме го питали.

Представете си някой, който се грижи за здравето Ви, менюто на семейството, финансите, организира почивките Ви и всичко е точно такова каквото очаквате и обичате.

Появата на ИИ ще доведе до решаване на проблема с най-тежките заболявания, като рак например. Също така ще имаме решения за термоядрения синтез и всички вятърни мелници, фотоволтаични централи и подобни екзотики ще останат в историята както се случи с mp3 плейърите в зората на задаващите се стрийминг услуги.

Подемът, който човечеството ще получи в идните 20 години ще ни помогне да правим скокове напред в развитието си на все по-чести интервали. Накратко - очакват ни най-добрите времена в човешката история. 


Благодарим на Алекс за подадената ръка за партньорство и за брилянтно реализирания проект "Стартирай онлайн бизнес само за 24 часа".


Можете да получите книгата с разделител и брандирана чаша през февруари, като подарък за нашия 13-ти рожден ден! Повече информация можете да видите на страницата за кампанията: "Празнувайте с нас 13-я ни рожден ден - вземете своя подарък сега!"

Статия от Боряна Попова

Боряна обича технологиите и има афинитет към това - сложните неща да бъдат обяснявани просто и разбираемо, за да бъдат достъпни за повече хора. Има интереси и в областите AI, ML, SEO, копирайтинг, дизайн и др. С внимание към детайла и силата на думите, Боряна харесва нетипичните и нестандартни решения и обича да излиза out of the box.

Социални мрежи:
Още статии от автора

Абонирайте се за нашия бюлетин

С абонамента си получаваш повече актуални новини и нашите специални промо оферти

Абонирайте се за нашия бюлетин