Важна ли е web достъпността (eAccessibility)?

В днешната ни статия ще Ви представим още един WordPress ентусиаст с принос към развитието на платформата и WordPress общността в България - Исмаил. Той е редовен участник на регулярните събирания - WordPress Meetup, а ще го срещнете и на WordCamp в България, където участва и като лектор и като contributor - в екипа за достъпността. 

Боряна Попова за Jump.BG: Исмаил, благодаря ти, че се отзова на поканата ни да ни гостуваш. Разкажи ни малко повече за себе си. Виждаме струящия от теб ентусиазъм да създаваш красиви и функционални уеб сайтове, базирани на WordPress, но как стигна до там и как започна всичко при теб? Може би, както при доста момчета - в началото бяха игрите?

Исмаил от https://ismailov.website/: Да, точно така. В началото бяха игрите, както е при всяко дете. От тогава датира и интереса ми към компютрите. Първият си сайт създадох преди доооста години на Joomla. Ползвах основно Joomla и Drupal. Доста по-късно обърнах внимание на WordPress, а веднъж опознал платформата, продължавам да я използвам и до днес, за да изграждам своите проекти.

Боряна Попова за Jump.BG: На фокус в дигиталната агенция, която управляваш, е не само създаването на уеб сайтове с WordPress и онлайн магазини с Woo Commerce, но и проектиране на уеб достъпност, както за сайтове, така и за онлайн магазини, базирана на изключителна експертиза за тестване.

Има ли интерес към това в България, има ли зрялост на обществото и бизнеса да не игнорират хора с по-специфични потребности за достъпност? Разкажи ни повече за опита си до момента?

Исмаил от https://ismailov.website/: За съжаление, няма никаква осъзнатост и тук не визирам само web достъпността, а достъпността по принцип. Едва ли има майка, която да потвърди, че с лекота се придвижва с детенцето си в “удобствата на градската среда”. Няма такава държавна политика!

Но да се върнем на web достъпността - дори уебсайтовете на държавните институции, до които следва да бъде осигурен достъп за всеки, не отговарят на утвърдените международни стандарти.

Ако се стремим към дигитализация и електронно управление, достъпността до уебсайтовете на държавните институции е задължителна. Те следва да са достъпни за практически всеки - и за хора със зрителни нарушения, за хора с дислексия, за хора с дефицит на внимание и др.

За съжаление, сред митовете и легендите за достъпността е, че сайт, който е достъпен, става грозен. Съвсем не е така и мога дам за пример сайта на Apple, който е перфектен от гл.т. достъпност, а и що се отнася до дизайн. Друг пример е сайтът на Amazon. Един незрящ с лекота би си пазарувал от там, за разлика от много други големи онлайн магазини.

Част от услугите, които предлагам са именно за тестване на достъпността и създаването на такава, за да бъдат уебсайтовете и функционални, и достъпни за абсолютно всеки посетител. Така от една страна помагам на бизнесите да растат, а на хората с увреждания да имат шанса да ги използват.

Боряна Попова за Jump.BG: Изключително активен си и в WordPress общността. Почти не пропускаш събитията WordPress Мeetup и WordCamp, които събират фенове и хора с принос на локални неформални срещи в София и други градове. Какво те мотивира да си толкова всеотдаен? 

Исмаил в подготовка за WordCamp Plovdiv (2019 г.), личен архив.

Исмаил от https://ismailov.website/: Добрите неща се правят от хора, а хората са по-силни, защото общуват! Затова и харесвам тези събития, непринудената атмосфера, възможността да се обмени опит, да сме си полезни.

Боряна Попова за Jump.BG: Какво според теб направи WordPress най-използвания CMS днес? Платформата има интересна и интригуваща история и продължава да се развива и усъвършенства.

Исмаил от https://ismailov.website/: Най-големият плюс на WordPress е, че е достъпен. Чрез него, буквално всеки може да има сайт. Но това има и своите негативни страни. Например - предлагане на много евтини услуги с изключително ниско качество. А клиентите няма как да знаят какво е качеството на услугата или на създадения уебсайт. 

Боряна Попова за Jump.BG: Какви предизвикателства преодоля по пътя си до днес? Ако можеш да върнеше времето назад - би ли тръгнал в друга посока?

Исмаил от https://ismailov.website/: Тези, които ме познават знаят, че имам зрителни проблеми. Това в известна степен е предизвикателство, но същевременно е и възможност. Не харесвам хората с проблеми, като моите, които живеят с очакването, че някой им е длъжен. Не, на нас никой не ни е длъжен, но е в нашите ръце да направим светът едно по-достъпно място за всеки. Така той би бил и по-красив - както реалния свят, така и дигиталния.

Боряна Попова за Jump.BG: Ще те видим ли на WordCamp Sofia 2023, който е планиран на 22 април в София Тех Парк и билетите вече са в продажба?

Исмаил от https://ismailov.website/: Да, разбира се - както всеки път. Закупих си билет и ще водя екипа по достъпността на contributor day. Надявам се да срещна много приятели и да направя нови запознанства.

Благодарим на Исмаил за времето, което отдели - както за това интервю, така и за достъпността. Тъй като прегърнахме неговата идея - очаквайте и публикация на тема web достъпност.

Jump.BG-премиум-хостинг-услуги-на-конкурентни-цени

Статия от Боряна Попова

Боряна обича технологиите и има афинитет към това - сложните неща да бъдат обяснявани просто и разбираемо, за да бъдат достъпни за повече хора. Има интереси и в областите AI, ML, SEO, копирайтинг, дизайн и др. С внимание към детайла и силата на думите, Боряна харесва нетипичните и нестандартни решения и обича да излиза out of the box.

Социални мрежи:
Още статии от автора

Абонирайте се за нашия бюлетин

С абонамента си получаваш повече актуални новини и нашите специални промо оферти

Абонирайте се за нашия бюлетин