Спестете до 97 лв. от цената за хостинг в пакет с .EU домейн!

WordPress 6.4 - какви промени и подобрения носи

WordPress 6.4 ще бъде пусната на 07.11.2023г. с редица нови подобрения и функции, част от които бяха обявени през месец август – включително и новата основна тема - Twenty Twenty-Four.

Новата тема Twenty Twenty-Four

WordPress 6.4 - нова тема - - Twenty Twenty-Four

Водещата концепция на Twenty Twenty-Four е създаването на универсална безплатна тема за WordPress, която да покрие изискванията за изграждане на различни видове сайтове и да е достатъчно адаптивна в зависимост от предназначението на сайта.

За разлика от предишните теми, тя не е фокусирана само върху един мотив. Разработчиците вместо това са решили да насочат темата в три целеви групи:

  • предприемачи и малък бизнес
  • Фотографи и артисти
  • Специален дизайн за писатели и блогъри.

Тези подобрения включват комбинация от темплейти и шаблони, които формират цялостният изглед на темата за дадената група. Сред шаблоните има различни Начални темплейти , който да се използват отделно за Начална страница, страница с контакти или рекламна страница. Основно може да се избира от 7 вариации на темата:

WordPress 6.4 - нова тема - - Twenty Twenty-Four - Сред шаблоните има различни Начални темплейти , който да се използват отделно за Начална страница, страница с контакти или рекламна страница. Основно може да се избира от 7 вариации на темата

Дизайнът на темата Twenty Twenty-Four следва последните течения във визуалните изкуства - модерните  Google шрифтове се използват за заглавията, а системните шрифтове за параграфите. Темата разполага с тъмна и светла цветова схема, която се прилага и по подразбиране.

Като блок тема, Twenty Twenty-Four ще бъде напълно съвместима с всички блок редактори като ще включва и възможност за използване на допълнителни блокове като блок с детайли и блок за вертикален текст.

Основната функционалност на темата е да осигури възможност за създаваше на пълни шаблони на страници и вариации за темплейти. Тези възможности изключват нуждата от създаването на всяка страница от самото начало и подпомагат бързото изграждане на сайта.

WordPress 6.4 - нова тема - - Twenty Twenty-Four - шаблони

Допълнителна библиотека за шрифтове

Новата версия - WordPress 6.4 ще предложи и нова функционалност по отношение на шрифтовете – допълнителна библиотека за шрифтове. Тази опция предлага възможност за потребителите да редактират шрифтовете както на самата тема, така и на целият сайт.

Библиотеката се намира в полето Стилове на редактора на страници. От там ще могат да се добавят и премахват шрифтове към инсталацията.

WordPress 6.4 допълнителна библиотека за шрифтове.

Ако сте си харесали Google шрифт за сайта си, лесно и удобно можете да свалите и да добавите Google шрифтовете към библиотеката.

WordPress 6.4 допълнителна библиотека за шрифтове 2

Мащабиране тип pop-up на изображенията

Редакторът на WordPress получава една полезна функционалност относно добавените изображения на сайта.

След като добавите изображението на страницата, с клик върху него можете да зададете метод за мащабиране на изображението, без да е необходимо да се зарежда в отделен прозорец или страница.

WordPress 6.4 Мащабиране тип pop-up на изображенията

Това може да се случи чрез активиране на опцията Expand on Click. В резултат на това изображението ще се мащабира при кликване върху него.

WordPress 6.4 редактор на изображенията 2

Подобрения по бързите команди

Версия WordPress 6.3 въведе в ядрото на WordPress инструмент за бързо изпълнение на команди, като в новата версия той е подобрен и са добавени допълнителни бързи връзки:

Интересни команди са добавени към списъка като изтриване, редактиране , дублиране на блокове и др. Като добавка можете да изберете няколко блока и да ги трансформирате използвайки бързите команди.


Подобрения в блоковия редактор на страници

Съвместната работа на Gutenberg и WordPress продължава  като в новото ядро ще включва допълнителни функционалности . Ето и някой от тях:

Блок процес

Версия 6.4. ще предложи на разработчиците интересна функционалност свързана с блоковия редактор. Веднага след като бъдат активирани плъгините, ще могат автоматично да добавят блокове към страниците.

Пример за това е плъгинът за потребители, който ще може да добави блокове за логин в менюто за навигация. Тази функционалност е възможна благодарение на hooks технологията на ядрото на WordPress, която дава възможност на разработчиците да имат пряк достъп до редактора на блокове, без да е необходимо да променят дизайна през самият редактор.

WordPress 6.4 Блок процес

Добавяне на фонова снимка за група от блокове.

Групирането на блокове е лесна възможност за създаване на различни визии на страница или на цялостния сайт.

В предишната версия потребителите можеха да изберат само фонов цвят и цвят на текста за групираните блокове. Версия 6.4. предлага възможност за добавяне на фоново изображение на група от блокове.

Добавяне на фонова снимка за група от блокове в WordPress 6.4

Подобряване на лентата с инструменти за работа на Parents / Child блокове

Когато работите с блокове, които имат child блокове, лентата инструменти се променя при навигация (избирате даденият блок).

Тази функционалност малко затруднява работата на потребителите с блокове като Навигация, Лист и Цитат.

WordPress 6.4. предлага решение с нова функционалност , като автоматично прикачва лентата с инструменти на child блока към основният блок. Това улеснява редакцията на вътрешните блокове.

WordPress 6.4 Подобряване на лентата с инструменти за работа на Parents / Child блокове

Бутонът „Списък“ показва всички листата на всички блокове , които се използват в страницата или в проекта на сайта.

WordPress 6.4 Подобряване на лентата с инструменти за работа на Parents / Child блокове 2

WordPress 6.4. ще предложи нови функционалности и подобрения относно „Списъка“ в блок редактора. Вече ще можете да преименувате групираните блокове директно в списъка. Така можете да опишете всяка група от блокове каква функция има и ще имате подредена изходна визия на сайта.

WordPress 6.4 Подобряване на лентата с инструменти за работа на Parents / Child блокове 3

Подобрения в управлението на шаблоните (макетите)

В предишната версия на платформата всички блокове за многократна употреба бяха обединени в шаблони (макети) и новият таб за управление на шаблоните беше добавен в редактора на темите.

Новото подобрение, което предлага версия 6.4. е свързано с възможността да добавяте категория, когато създавате нов шаблон.

WordPress 6.4 Подобрения в управлението на шаблоните (макетите) 1

Всички макети вече са организирани в категории , които се извикват много бързо и удобно.

WordPress 6.4 Подобрения в управлението на шаблоните (макетите) 1

Отваряне на хипер линковете в нов прозорец

В WordPress 6.3. беше добавен чек бокс, който при избор да показва хипер линковете в постовете в нов прозорец. Новата версия предлага функционалност - при посочване на линка в текста - от контекстният прозорец да се зададе опцията за отваряне в нов прозорец.

Тази възможност е въведена като обратна връзка от потребителите за да се намалят операциите и да се улесни настройката.

Подобрения за разработчици

Версия 6.4. предлага и някой обновления, които са насочени към разработчиците. Ето най-интересните от тях:

  • TEMPLATEPATH и STYLESHEETPATH константите са премахнати;
  • Възможност за добавяне на ревизии за мета данните във WordPress;
  • Разработчиците на теми могат да конфигурират собствени минимални и максимални размери на изгледите , които да преизчисляват размерите на шрифтовете за различните изгледи.

Текстове под линията

Инструментът за създаване на текст под линията беше представен във версия 6.3. и продължава да бъде усъвършенстван и в новата версия с подобрение и нови инструменти:

  • Добавени са Типография, размери и рамки блокове
  • Добавени са хипер линк, фонов цвят и цвят на текста
  • Добавена е съвместимост със Персонални Типове постове.
WordPress 6.4 Текстове под линията

Заключение

WordPress версия 6.4 ще бъде последната за 2023-та година. Това е 48-мата версия, чието разработване стартира на 5-ти юни 2023 г. С въвеждането на шаблоните, макетите и темплейтите, изработката на сайта става достъпна и лесна, като и управлението на платформата. На 7-ми ноември 2023 г. ще можем да се насладим напълно на всички новости , когато е и официалното представяне на платформата.

WP-Support

Използвани са материали и снимки от WordPress общността.

Статия от Росен Георгиев

Росен Георгиев работи в областта на IT индустрията последните 30 години. От 5 години активно се занимава с хостинг услуги и съпорт , като последните две специализира предимно WordPress поддръжка. През 2022 г. сеприсъединява към екипа на Джъмп БГ, а от 2023 г. е в WordPress отдела, в който ежедневно решава казуси свързани с платформата и помага на потребителите да развият приложенията си . Занимава се също така и с изработка на сайтове, предимно на WordPress.

Социални мрежи:
Още статии от автора

Абонирайте се за нашия бюлетин

С абонамента си получаваш повече актуални новини и нашите специални промо оферти

Абонирайте се за нашия бюлетин