Спестете до 97 лв. от цената за хостинг в пакет с .EU домейн!

WordPress 6.3 - какви промени носи?

WordPress 6.3 е наличен за актуализация след 8 август 2023г. Името, което носи е „Lionel“ - от известния американски джаз изпълнител Lionel Hampton.

Новата стабилна версия на ядрото на WordPress е фаза 2 от планираните за тази година подобрения по платформата. В тази статия ще Ви запознаем накратко с новостите, които тя носи.

Във версия WordPress 6.3 разработчиците са обърнали специално внимание на “Редактора на сайтове”, като значително са подобрили работата с него, интерфейса и отделните му елементи.

След промените, потребителите на WordPress ще могат да редактират основния изглед на сайта си и неговото съдържание от единен интерфейс, без необходимост от прескачане в различни административни инструменти.

Потребителският интерфейс е до толкова оптимизиран, че не се налага писане на допълнителен код.

Ако до този момент не сте използвали Gutenberg plugin, вероятно ще забележите значителни разлики в интерфейса на старата и текущата версия на “Редактора на сайтове”. В 6.3 споменатият плъгин вече е интегриран в ядрото на платформата (като са обединени всички негови 10 версии). 

С новата си версия WordPress предлага редактиране на едно по-оптимизирано ниво. Няколко основни технически промени, които засягат “Редактора на сайтове”, преобръщат основната визия и улесняват работата с инструмента.

  • Подобрения в Редактора на сайтове.
  • Нова навигация на Редактора на сайтове.
  • Управление на шаблони в Редактора на сайтове.
  • Бърза редакция на страници.
  • Предварителен преглед на блок темата в Редактора на Сайтове
  • Възможност за запомняне на няколко ревизии с цел бързо връщане на предишно състояние.
  • Нов инструмент за използване на команди в WordPress 6.3
  • Подобрение на инструмента Блок Редактор.
  • Бележка под линията и детайли на блоковете.
  • Подобрение на контрола на границите на страницата и формата им
  • Подобрение в конвертирането на снимки по отношение тяхната оптимизация.
  • Избор на цветове и краен изглед на заглавните блокове
  • Подобрение в симлинк свързването 

Основни промени по “Редактора на сайтове”

  • Подобрения
  • Нова навигация
  • Управление на шаблони
  • Бърза редакция на страници.
  • Предварителен преглед на блок темата
  • Възможност за запомняне на няколко ревизии с цел бързо връщане на предишно състояние.
  • Нов инструмент за използване на команди във WordPress 6.3

Подобрения

“Редакторът на сайтове” за WordPress 6.2 беше все още в бета разработка, докато за WordPress 6.3 виждаме вече официалната негова версия. Подобренията в новото ядро целят да подпомогнат работата с инструмента и да го направят по-интуитивен.

Нова навигация

Докато във версия WordPress 6.2 потребителите можеха да избират за редакция между шаблони и части от шаблоните, в текущата такава разполагат с цял набор от инструменти:

Избор на страници, стилове, шаблони и меню за навигация.

избор на страници, стилове, шаблони и меню за навигация.

Иконата за търсене отваря линк към инструмента за директни команди, от където можете да изберете конкретната област по сайта за редактиране.

Лесно можете да отворите Вашия сайт в нов прозорец, чрез бутон „Преглед на сайта“. Той е интерактивен и се появява единствено, когато посочите с мишката върху заглавието на сайта или върху зоната за търсене.

Управление на шаблони

Във версия 6.3 “Редакторът на сайтове” предлага нов и много по-интуитивен начин за менажиране на шаблони, като те са видими в интерфейса на самия инструмент.

Натискането на бутона „Шаблони“ ще Ви покаже всичките активни шаблони, категоризирани в отделни секции. Ще бъдат визуализирани наличните, за използване, елементи от този тип, включително синхронизирани и несинхронизирани такива.

Ето каква е разликата между несинхронизираните и синхронизираните шаблони:

  • Несинхронизираните шаблони са самостоятелни елементи, които можете да използвате по всяко време. След като ги добавите в проекта и редактирате,  промяната ще е локална, без редакциите да се отразят върху оригиналния шаблон. 
  • Синхронизираните шаблони, от своя страна, са шаблони, които могат да се използват в целият сайт. Всяка една редакция ще се отрази на оригиналния шаблон.

    Идеята на елементите от този вид е, че те могат да се използват в различни страници и части от сайта и при нужда от редакция, промяната да се отразява навсякъде. Функционалността е сходна с блоковете за многократно използване, които сега са структурирани в секция „Синхронизирани шаблони“.

По всяко време от бутон „+“ можете да създадете нов шаблон, който да използвате във Вашия сайт.

Друга нова опция е възможността за редактиране на всички персонално създадени шаблони от полето „Редактиране на всички мои шаблони“, както и на блоковете за многократно ползване.

Бърза редакция на страници

“Редакторът на сайтове” предлага бързо избиране на страници от бутона „Страници“ през менюто за навигация. Това поле предоставя възможност за бързо зареждане на последната редактирана страница, или тази с най-много редакции.

От бутона „+“ по всяко време може да създадете нова страница.

Предварителен преглед на блок темата

Нещо ново и много полезно във версия WordPress 6.3. е възможността за разглеждане на класическите стандартни теми, без да е необходимо тяхното активиране. Благодарение на тази функционалност, потребителите ще имат предварителен преглед, без да се налагат промени върху функциониращ сайт.

Също така блок темите ще могат да се разглеждат и в самия редактор, което ще улесни тяхното тестване и разглеждане, преди прилагането им на сайта. 

Важно е да се отбележи, че тази функция е в бета тест и все още не е напълно функционална.

Възможност за запомняне на няколко ревизии с цел бързо връщане на предишно състояние

WordPress предоставя много лесна и удобна възможност за запомняне на страници и публикации чрез опция, наречена “Ревизия”. Същата функция вече е активна и при редактиране на различните стилове в “Редактора на сайтове”. Тя отразява всички направени промени в стилистиката на темата и позволява премахването им при необходимост, т.е. ще се поддържа история на промените. 

За да се възползвате от тази функция е необходимо да изберете стил или блок, който искате да редактирате. Това се извършва от панел „Стилове“. Следва да натиснете бутон „Ревизии“и да изберете „История на ревизиите“.

Виждате всички промени, които са направени за даден стил на избрания елемент. Можете да превключвате през различните стилове в историята от бутон „Приложи“,  да премахнете направените промени и  дори да върнете предишното състояние.

Нов инструмент за използване на команди в WordPress 6.3

Новата версия WordPress 6.3 ще предложи на потребителите инструмент за работа с команди, директно подавани като клавишни комбинации. С тях бързо и лесно могат да се извикват действия, които да подпомогнат изграждането на Вашият сайт.

Използвайте клавишната комбинация CRTL+K или бутон Command+K за да стартирате инструмента. Започнете да пишете желаното действие в командният ред и ще Ви се отвори падащо меню с възможните действия.

След като изберете желаната опция, тя ще се отвори в “Редактора на сайтове”.

Основни промени по “Блоков редактор”

Във версия WordPress 6.3. са направени няколко подобрения и са добавени нови опции в самия блоков редактор.

  • Бележка под линията и детайли на блоковете.
  • Подобрение на контрола на границите на страницата и формата им
  • Подобрение в конвертирането на снимки по отношение тяхната оптимизация.
  • Избор на цветове и краен изглед на заглавните блокове
  • Подобрение в симлинк свързването 

Бележка под линията и детайли на блоковете

В новата версия са добавени два блока – Бележка под линията и Детайли.

Бележка под линията

До сега потребителите нямаха възможност да добавят бележки в постовете или трябваше да използват външни плъгини, което значително усложнява работата и цялостното приложение.

С въвеждане на този нов блок, бележките, референциите и обясненията към текста се въвеждат лесно и бързо. Необходимо е да изберете бутон „Бележка под линията“, който се намира в менюто с три точки в блоков режим.

Блок „Детайли“

Този елемент представя поредната полезна и модерна функционалност, която лесно би заменила разгъващите се блокове (акордеон).

Вече ще можете да натиснете върху даден елемент от страницата и да се появи поле с детайлна допълнителна информация.

Тази информация може да е под формата на текст, медия, изображения и др. Удобно и бързо добавяте блок „Детайли“ и вграждате в него всичко, което искате потребителите да виждат.

Благодарение на стрелката, представена на изображението, можете да показвате и скривате допълнителното съдържание.

Подобрение на контрола на границите на страницата и формата им

Версия WordPress 6.3 предлага подобрения при настройките за граници и очертания на страница. Те са по-компактни, както и употребата им е улеснена.

Подобрение в конвертирането на снимки по отношение тяхната оптимизация

Вече имате възможност да избирате между няколко формата на изображение, като то е оптимизирано така, че да изглежда добре във всяка една резолюция и формат, независимо от размера си.

Избор на цветове и краен изглед на заглавните блокове

Наблюдават се подобрения и в заглавните блокове. Потребителите ще могат да избират техният краен изглед (подобна функционалност вече е  интегрирана при груповите блокове). 

Заглавният блок ще разполага с цветови филтър, както и различни стилове и цветове за текста.

Подобрение в симлинк свързването

Добавянето на линкове в новата версия 6.3 също е подобрено, с цел улеснение на потребителя:

Към опциите за добавяне на линк се добавя и възможността за директно създаване на нова страница. Това се извършва чрез бутон “Създай страница”. Допълнителна функционалност е и възможността да укажете, че линкът трябва да се отвори в нов прозорец:

Допълнителни подобрения за разработчици

Към новата версия са заложени много подобрения, които да подпомогнат разработчиците на сайтове.

Ето кратък списък на някой от тях:

  • Приоритет на изображенията на сайта (може да се избере кое изображение е приоритетно и да се зарежда задължително);
  • Подобрения по API системата за асинхронно изпълнение на скриптове;
  • Опит за връщане на стари версии на плъгини и теми, ако обновяването не е преминало коректно.
  • Обединяване на get_posts()  и get_pages() функциите.

Версия на PHP

Новото ядро на WordPress вече няма да поддържа версия 5.х на PHP, като изискването за минимална версия ще бъде 7.0. Препоръчително ще се изисква версия 7.4. 

С всички тези подобрения се очаква WordPress 6.3 да се утвърди като предпочитана платфома, следвайки славата на своите предшестващи версии. От 18-ти юли тя е в тестов период, до официалната дата на излизане.

Ако се нуждаете от съдействие за администриране на Ваш WordPress сайт или WooCommerce магазин, разгледайте нашата услуга - WordPress Support:

WP-Support

Използвани са материали,снимки и видеа от публикации на  WordPress общността.

Статия от Росен Георгиев

Росен Георгиев работи в областта на IT индустрията последните 30 години. От 5 години активно се занимава с хостинг услуги и съпорт , като последните две специализира предимно WordPress поддръжка. През 2022 г. сеприсъединява към екипа на Джъмп БГ, а от 2023 г. е в WordPress отдела, в който ежедневно решава казуси свързани с платформата и помага на потребителите да развият приложенията си . Занимава се също така и с изработка на сайтове, предимно на WordPress.

Социални мрежи:
Още статии от автора

Абонирайте се за нашия бюлетин

С абонамента си получаваш повече актуални новини и нашите специални промо оферти

Абонирайте се за нашия бюлетин