Спестете до 97 лв. от цената за хостинг в пакет с .EU домейн!

Най-добрите безплатни WordPress теми - експертно мнение от Атанас Йонков

Изборът на оптимизирана WordPress тема е важен за успеха на всеки онлайн проект, създаден в популярната платформа, независимо дали е блог, онлайн магазин, новинарски или бизнес сайт.

Как да изберем най-подходящата WordPress тема за конкретен уебсайт дискутираме с Атанас Йонков - популярно лице в нашето WordPress общество - лектор на WordPress събития - WordPress MeetUp Sofia и WordCamp Sofia 2023, опитен разработчик на WordPress теми и плъгини.

Атанас Йонков на WordCamp Sofia 2023, 22 април 2023, форум "Джон Атанасов" София Тех Парк

Атанас Йонков се занимава с разработка на WordPress уебсайтове от 2016г., когато с още двама приятели съвсем на шега създават WordPress блог. В последствие започва да работи професионално като уеб разработчик и консултант (wordpress.org).

Професионалната му кариера включва работа в Webfactory BG, компания с над 20 години опит в информационните технологии и британското издателство New Statesman Media Group.

Автор е на теми и плъгини, публикувани в wordpress.org. Участва, като доброволец, организатор и лектор на WordCamp – най-голямата конференция за WordPress и поддържа онлайн магазин за теми Насио Тиймс.

Ето какви насоки и препоръки сподели Наско, специално за нашата аудитория:

WordPress е най-популярната платформа за създаване на сайтове според всички анкети и класации. За август 2023г., WordPress задвижва над 43% от всички сайтове и 63% от всички системи за управление на съдържанието (CMS).

Сред сайтовете, направени с WordPress, са сайтът на Белия дом, the Economist, Мерцедес, NASA… и дори на Бионсе!

Сред причините за огромния успех на WordPress е фактът, че софтуерът е с отворен код, не е необходим голям бюджет, за да се започне, както и това, че е лесен за ползване дори за хора без знание и опит в програмирането.


За разлика от други платформи, тук нямате никакви ограничения, можете да персонализирате и надстройвате сайта си по какъвто начин сметнете за удобно.

С WordPress можете да направите всякакъв вид сайт – блог, портфолио уебсайт, сайт за онлайн уроци и дори онлайн магазин, при това бързо, лесно и безплатно или с минимални разходи.

WordPress.com vs WordPress.org

Много мои приятели ме питат преди да започнат сайта си коя от двете платформи за изработка на сайтове да изберат: WordPress.org или WordPress.com. Отговорът ми е, винаги, WordPress.org, разбира се!

WordPress.org, наричан също „истинският WordPress“ е популярната платформа, за която са валидни всички позитивни неща, които изброих по-горе.

WordPress.org e open-source софтуер и 100% безплатен за всички. Имате пълен достъп и контрол върху своя сайт. Можете да правите абсолютно всичко, стига да не нарушите закона. Всичко от което имате нужда, за да имате сайт, са хостинг и домейн.

WordPress.com е хостинг услуга, създадена от съоснователя на WordPress, Мат Муленвег. Услугата има един безплатен план (силно лимитиран) и няколко платени, които варират между $48 и $1,700+ на година. Aко все още не сте на 100% убедени, че Ви трябва wordpress.org (self-hosted решението), ето кратка табличка със сравнение между двете платформи.

WordPress.org WordPress.com
Пълен достъп и контрол върху уебсайта. Можете да имате собствен домейн. Не можете да имате собствен домейн(трябва ви платен план)
Можете да инсталирате теми Не можете да инсталирате теми, освен лимитиран брой теми от WordPress.com
Mожете да инсталирате плъгини Не можете да инсталирате плъгини
Можете да сложите реклами на сайта си, от които да печелите пари Не можете да имате реклами на сайта си, но вашите посетители ще виждат реклами, от които печели само WordPress.com
Можете да си направите безплатно онлайн магазин Не можете да си направите онлайн магазин (трябва ви платен план)
Можете да си направите форум Не можете да си направите форум
Можете да пишете код Не можете да добавяте css и да пишете какъвто и да било код

Както е видно от горната таблица, определено си струва да дадете минимална сума за хостинг и домейн (т.нар. self-hosted WordPress) и да ползвате всички възможности, които WordPress платформата предлага, вместо да си направите “безплатен” сайт на WordPress.com и да се чудите какво да го правите по-късно. А и не на последно място, когато знаете, че сте инвестирали някакви средства в своята идея, ще бъдете още по-мотивирани да пишете и развивате сайта си!

Какво е WordPress тема?

Темата в WordPress играе изключително важна роля, защото определя какъв ще бъде външния вид на Вашия сайт. Ето защо е важно да изберем тема, която да отговаря на вашите нужди.

Безплатна или платена WordPress тема?

Ако разполагаме с бюджет, не е лоша идея да се замислите за платена (премиум) тема. Платените теми обикновено разполагат с повече функционалности от безплатните и с тях се работи по-лесно.

Въпреки това, в WordPress.org можгат да се намерят много безплатни теми, които биха могли да Ви свършат отлична работа. Авторите на WordPress теми обикновено предпочитат да разработват платени теми, защото те им носят приходи. Това е напълно разбираемо.

В някои случаи обаче, те правят и безплатни теми или безплатни версии на темите си. Причините за това могат да бъдат различни, например набиране на популярност, реклама, желание да допринесат за WordPress общността и други.

Добри ли са безплатните WordPress теми?

Това, че една тема е безплатна, съвсем не означава, че не е качествена. Напротив, от личен опит мога да потвърдя, че всяка безплатна тема, която е публикувана в хранилището на WordPress, преминава през дълъг процес на одобрение, така че всички теми да отговарят пълноценно на нуждите на WordPress общността.

Най-добрите безплатни WordPress теми

В тази статия ще Ви представя най-добрите безплатни WordPress теми. За разлика от 90% от всички други класации, които се фокусират само върху най-популярните WordPress теми (тези които имат най-много активни инсталации), тук ще предприема по-различен подход и ще Ви представя теми, които не са толкова известни на широката аудитория, но по доста показатели превъзхождат най-известните теми. В статията съм разгледал и 4 безплатни теми, направени от българи.

Revolution Press

Revolution Press e безплатна Wordpress тема, направена от основателя на Seos.bg Цветомир Цветанов. Темата има много опции, многофункционална е и има всичко необходимо, за да стартирате своя сайт.

За безплатна тема, Revolution Press  предлага изненадващо много опции. Темата включва слайдер със статии, различни опции за хедър и футър и др.

Темата е оптимизирана за SEO (микродата) и е подходяща за всякакъв вид бизнес, включително за създаване на блог, портфолио, новинарски сайтове, както и сайтове за електронна търговия.

Бърза, лесна и удобна за ползване, Revolution Press е WordPress тема, създадена за професионалисти.

Nevo

Nevo е изчистена, лека и мултифункционална Wordpress тема, напълно съвместима с Гутенберг редактора в WordPress. Също така е напълно съвместима с популярни пейдж билдъри като Елементор или Бийвър билдър.

Темата включва драг енд дроп опции в хедъра и футъра, за да стартирате сайта си за минути. Nevo работи добре с популярни WordPress плъгини като WooCommerce, за да може да отговори адекватно на изискванията Ви и да настроите сайта си по свой вкус.

FotaWP

За по-смелите от Вас, които желаят да експериментират с най-новите тенденции в WordPress и не се нуждаят от съвместимост с legacy code, FotaWP е прекрасен избор.

FotaWP е блок тема, ново явление в WordPress, чрез което е възможно всички елементи на сайта, включително, хедър, футър, меню и лого да се редактират единствено и само с Гутенберг блокове.

FotaWP е многофункционална WordPress тема, подходяща за много бизнеси, включително малки и големи фирми, начинаещи уеб агенции, магазини за електронна търговия, лични блогове и портфолио уебсайтове.

Можете да ползвате FotaWP и ако сте в най-различни сфери като здравеопазване, благотворителност, образование, застраховане, домашни услуги, водопроводни услуги и др. Темата печели популярност благодарение на елегантния си дизайн и готови шаблони (блок патерни), за да създадете сайта си за минути.

Освен това, както вече отбелязахме, FotaWP е блок тема, което означава, че е тема от ново поколение, която предоставя на потребителите си най-модерния начин за редактиране на съдържанието в WordPress.

FotaWP е идеалният избор, ако не се страхувате да експериментирате и да сте по-напред с материала, като същевременно съумявате да предлагате качествено съдържание за посетителите си и да градите успешно онлайн присъствие.

Neve FSE

Neve FSE е full site editing theme, малкото сестриче на популярната Neve тема. Темата има модерен и професионален вид и разполага с голяма колекция от шаблони (блок патерни), с които да започнете изграждането на своя сайт бързо и лесно.

Темата разполага с изчистен код и е без излишни библиотеки, като се грижи за това сайтът Ви да бъде SEO оптимизиран, с което потенциално се повишава шанса да излиза на по-горна позиция в търсачките.

Newspiper

Newspiper е съвременна WordPress тема за блогове, новини и онлайн списания. Темата предлага изненадващо много опции за безплатна тема и включва красиви шаблони (блок патерни) за по-лесен старт.

Newspiper е оптимизирана за скорост, съвместима е с различните браузъри и работи еднакво добре на всички мобилни устройства. Освен това е оптимизирана за SEO и използва Schema.org (микродата), за да се класирате по-високо в резултатите на търсачката Google.

Темата е бърза, лесна за ползване и настройване, като може адекватно да отговори на потребностите на всеки дизайн. В хедъра имате опцията да добавяте връзки към различни социални медии.

Темата е създадена така, че вашето съдържание да се открои. В постовете има бутони за споделяне в социалните медии, мета данни, авторско поле и свързани постове, които да задържат читателите по-дълго на сайта Ви.

Темата гарантира безпроблемна интеграция с популярни WordPress плъгини като WooCommerce, Paid Memberships Pro и Mailchimp за WordPress, които ще Ви помогнат да съберете абонати и да показвате определено съдържание само ако читателите Ви решат да се абонират или регистрират.

Защитете очите на читателите си, като им предоставите възможност да превключват между дневен и нощен режим на темата с едно кликване.

Spark Multipurpose

Spark Multipurpose е безплатна WordPress тема с много опции. Разполага с красиви илюстрации и setup wizard, с който лесно да се зареди демо съдържание. Темата може да предостави цялостно решение за изграждане на сайт, което да подпомогне за растежа на бизнеса Ви.

Темата е подходяща за различни индустрии и професии, най-вече за дигитални агенции, копирайтъри, SEO специалисти, дизайнери, програмисти и дигитални номади.

Нейното изчистено оформление, висококачествени шрифтове и добре подбрани цветове създават усещане за професионализъм и опит. Потребителите могат лесно да я надстроят, за да съответства максимално на техния бранд.

Web Graphic Designer

Ако харесвате ретро дизайни или предпочитате тъмна тема, Web Graphic Designer е Вашият избор. Темата е SEO оптимизирана, изглежда добре на всички устройства и е напълно съвместима с различните браузъри. Тя предлага разнообразие от динамични оформления, има и слайдер, както и секция за портфолио.

Темата е лесна за ползване, без излишни опции, които да Ви забавят или изнервят. Същевременно, темата разполага с мощни опции, които ще Ви помогнат да персонализирате уебсайта си за минути и да го приведете в необходимия вид за отрицателно време.

Благодарение на тази тема, дори потребители с ограничени технически умения биха могли бързо и лесно да създават и управляват своите сайтове.

Bitacora

Bitacora е още едно доказателство, че така наречените блок теми набират все по-голяма популярност и са все по-желани от потребителите, макар че са скорошно явление и нямат добра съвместимост с редица плъгини, както и с по-стари версии на WordPress.

В същото време, дизайнът на темата има ретро вид, силно наподобяващ на блоговете от преди 10 години. Tемата е минималистична, изчистена и елегантна. Има десен сайдбар, в който можете да добавяте различни джаджи (уиджети). Темата ползва красивия фонт Алегрия, който е перфектен за статии с много дълго съдържание.

MinimalPress

MinimalPress е изчистена и минималистична WordPress тема, подходяща за блог сайтове. Тази тема е идеална за youtubbers, instagrammers и всякакъв вид инфуенсъри, травел блогъри, модни блогъри, журналисти, автори, писатели и други творчески личности, на които им е нужен личен сайт, чрез който да предадат на читателите си удоволствието от четенето на публикации.

Дизайнът на темата е проектиран, по такъв начин, че да не отвлича вниманието на читателите, а да остави фокуса върху четенето. С големи пространства и големи, четливи шрифтове, темата ще вдъхнови и насърчи посетителите Ви да продължават да се връщат на сайта и да четат статиите Ви.

Newsmatic

Newsmatic е тема, подходяща за създаването на новинарски сайт. Разполага с много опции, съвместима е с Gutenberg, както и с популярни драг енд дроп пейдж билдъри като Еlementor и др.

Голямо предимство на тази тема, е че в нея може лесно да се интегрира бюлетин. Темата е специално оптимизирана за SEO. Newsmatic не събира никакви лични данни и отговаря на изискванията по GDPR.

В темата са интегрирани контроли, специално разработени от разработчиците на темата, в персонализатора на темата (theme customizer). По този начин, потребители без богат технически опит, бързо и лесно биха могли да настроят сайта според изискванията си.

Superb eCommerce

Superb eCommerce е тема, специално създадена за онлайн магазини. Популярните плъгини WooCommerce и Easy Digital Downloads (EDD) се поддържат на 100% и дефакто са дълбоко интегрирани в темата.

Темата работи с повечето популярни плъгини и уиджети, като Contact Form 7, Elementor и MetaSlider. Superb eCommerce има красив и минималистичен дизайн. Подходяща е и за създаване на блог или портфолио уебсайт. С тази тема можете бързо и лесно да продавате софтуер или други цифрови продукти.

Със същата лекота бихте могли да продавате и физически стоки като облекло, мебели или козметика. Темата има много опции и е оптимизирана за SEO.

Superb eCommerce е и напълно съвместима с GDPR. Можете да създадете онлайн магазин или да рекламирате продукти чрез различни програми за партньорство.

Music Press

Music Press е тема на неограничените възможности. Тя съдържа изненадващо много опции и възможности за персонализация на съдържанието. Подходяща е за всеки бизнес, много бърза, лека и удобна. WordPress тема за професионалисти.

Напълно съвместима е с Gutenberg редактора и WooCommerce. Има възможност за качване на MP4 видео в заглавието, опции за съдържание, бутон за връщане към началото на страницата и е Schema org оптимизирана.

Kрасивите скрол анимации, които изобилстват в темата, ще запленят дори Вашите най-консервативни посетители и ще приковат вниманието им към сайта.

Темата е подходяща за блогъри, музиканти, продуценти, онлайн списания, портфолио уебсайтове, сайтове за фотография, за стартиращи компании, дигитални агенции и др. Това е една професионална тема, създадена от професионалисти.

BlogArise

BlogArise може да изглежда ретро, но има всичко, от което един модерен блогър се нуждае. Темата е изчистена и е специално настроена да зарежда бързо, за да предостави най-доброто съдържание, което можете да реализирате.

Темата е добре заредена с уиджети, с които лесно да управлявате съдържанието си, без да се налага да пишете код.

BlogArise е перфектната тема, ако ще правите сайт за новини, вестници, списания, новинарски портали, лични блогове, както и за всякакъв тип творчески уебсайт.

Не на последно място, темата е оптимкизирана за SEO и поддържа мултиезичност. Работи безотказно с популярни плъгини като WPML. Също така поддържа езици, които се пишат отдясно наляво (RTL).

Blockskit

BlocksKit е модерна блок тема (full site editing), която извлича максимума от блок редактора в WordPress (Gutenberg). Можете да създадете уникален дизайн на своя уебсайт, без нито един ред код.

Темата е идеална за портфолио уебсайтове, малки и средни фирми и дигитални агенции. Тя разполага с инструмент за инсталиране на демо съдържание (demo import wizard) за по-лесен старт с темата.

BlocksKit е лесна за настройване и разполага с добре оптимизиран код. Съвместима е с повечето популярни плъгини, включително WooCommerce.

Pliska

Pliska е красива WordPress тема от следващо поколение с мощни опции, с които бързо и лесно да настроите сайта според изискванията си. Темата е предназначена за създаване на висококачествени блогове, директории за публикуване на статии, портфолиа и фирмени уебсайтове.

Темата е лесна за настройване и предлага изненадващо много опции. Pliska изглежда страхотно и се държи безпроблемно на всяко устройство, размер на екрана и браузър. Тази модерна тема включва готови за използване блок патерни, с които можете да създадете своя нов уебсайт за минути.

Темата е оптимизирана за скорост и SEO. Тя включва поддръжка на Schema.org и отговаря на изискванията за достъпност WCAG 2.0 (ниво AA). С тази тема имате възможност да направете сайта си наистина уникален.

Можете да избирате между три различни лейаути на страници, различни опции за хедъра, различни Google шрифтове и още много други страхотни безплатни функции, като социално споделяне за публикации, авторско поле, свързани публикации, различни позиции на заглавието, менюто и други.

Друга страхотна функция е, че посетителите на сайта могат да превключват между светъл и тъмен режим с едно кликване. Темата е напълно съвместима с Gutenberg, но поддържа и добрия стар класически редактор.

Освен това осигурява безпроблемна интеграция с всички популярни плъгини като WooCommerce, Contact Form 7 и др. Не на последно място, темата се обновява редовно, за да могат потребителите да се радват на надежден и сигурен уебсайт в продължение на години.

Lemmony

Lemmony е лека WordPress блок тема с впечатляващи анимации и ховър ефекти. Тя включва допълнителна библиотека за анимации, която подобрява стиловете на темата и ще помогне на вашето съдържание да излезе на преден план.

Lemmony е блок тема,  изградена е с помощта на най-новата система за пълно редактиране на сайт на WordPress ( full site editing). Целта е да се опрости процеса на персонализиране и редактиране на вашия уебсайт в реално време.

Lemmony е идеален избор за хора, които търсят бързo и съвременнo решение за техия сайт, без да им се налага да правят компромиси с качеството.

Blogus

Blogus е бърза и лека, модернистична WordPress тема, подходяща за блог или новинарски сайт. Темата е добре подредена и напълно уиджетирана, така че потребителите да могат бързо и лесно да управляват съдържанието си, без да им се налага да пишат код или да прекарват часове, ровейки се в документацията.

Blogus е подходящ за динамични новини, вестници, списания, издатели, блогове, редактори, онлайн списания и списания за игри, новинарски спортове, лични блогове, сайтове за вестници, публикации или рецензии, а също и за всеки тип творчески уебсайт. Blogus работи с повечето популярни WordPress плъгини, поддържа мултиезичност и поддържа езици, които се четат от дясно на ляво (RTL).

Ai Blog

В свят, в който изкуственият интелект набира скорост, какъв по-добър момент да направим блог за изкуствен интелект от настоящия? В същото време, най-логичното място, в което да започнем да публикуваме новини и статии, свързани с темата за изкуствения интелект е WordPress, с помощта на тема, специално създадена да показва статии за AI.

Ai Blog e изчистена и съвременна WordPress тема, където можете да пишете относно всичко свързано с AI. От невронни мрежи и дълбоко обучение, до инструменти, с които може да се генерира съдържание с помощта на изкуствения интелект.

АI поддържа поддръжка мултиезичност, което ще ви помогне да достигнете до повече читатели. Можете лесно и бързо да изградите обширно онлайн присъствие. АI Blog ще бъде вашият верен спътник в това начинание. Благодарение на своя чист и семпъл дизайн, вашето съдържание ще бъде в центъра на вниманието на читателите.

С помощта на тази тема, Вашите посетители бързо и лесно ще могат да навигират в сайта ви, за да намерят нужната информация. Освен това, AI Blog е оптимизирана за Google търсачката, което означава, че статиите ви ще има реален шанс да наберат скорост и отвеят конкуренцията.

Каква е неговата визия за бъдещето на изкуствения интелект и WordPress можете да узнаете от интервщтщ, кото даде за нашия блок, като кликнете на картинката по-долу:

Атанас Йонков за Jump.BG-2

Благодарим на Наско за отделеното време и грижовното отношение да бъде пътеводител в света на WordPress темите, като открои и препоръча безплатни такива. Пожелаваме му вдъхновение и успехи! Надяваме се публикацията да Ви е била полезна и интересна!

WP-Support

Статия от Боряна Попова

Боряна обича технологиите и има афинитет към това - сложните неща да бъдат обяснявани просто и разбираемо, за да бъдат достъпни за повече хора. Има интереси и в областите AI, ML, SEO, копирайтинг, дизайн и др. С внимание към детайла и силата на думите, Боряна харесва нетипичните и нестандартни решения и обича да излиза out of the box.

Социални мрежи:
Още статии от автора

Абонирайте се за нашия бюлетин

С абонамента си получаваш повече актуални новини и нашите специални промо оферти

Абонирайте се за нашия бюлетин