BlackFriday с до 20% отстъпка

10 стъпки за успешно стартиране на онлайн бизнес

Стартирането на онлайн бизнес или адаптирането на вече създаден бизнес в онлайн пространството определено не е лесна задача. В тази статия сме ви подготвили 10 стъпки, които да следвате за успешен старт на онлайн бизнес.

1. Помислете за вашите идеални клиенти 

Всеки бизнес е създаден, за да решава определен проблем или да задоволява конкретна нужда. Ако вече имате физически магазин, вие сте наясно какво продавате и на кого го продавате. При новосформирана бизнес идея е необходимо в бизнес плана да включите целевия пазар - той представлява сегментация на вашите идеални, потенциални клиенти, които са заинтересовани от вашия продукт или услуга. И в двата варианта е необходимо да знаете кои са те. Започнете с демографските признаци - пол, възраст, професия, образование и град на местоживеене. След това обърнете внимание на психографски профил - къде прекарват времето си, какви са техните интереси и ценности. Най-важното е да сте наясно какъв проблем на целевата аудиторията решавате. 

Трябва да знаете, че доброто дефиниране на идеалните клиенти е едно от най–важните неща в бизнеса, независимо дали е онлайн или офлайн. Ако изпълните добре тази задача, то на по-късен етап маркетинг стратегията ви ще има налична информация, на която да се базира. 

За бизнесите, които вече са на пазара, но не са имали онлайн присъствие ще бъде полезно да дефинират целевата си аудитория на база срещите си с тях във физическия обект. Това ще помогне по-лесно да ги открият онлайн. 

2. Проучете конкуренцията

Научете кои са вашите конкуренти и как те се позиционират онлайн. За да анализирате тяхното присъствие е добре да проследите следното за тях: 

  • стойностното им предложение;
  • уеб сайтът;
  • обръщението към потребителите;
  • описанието и позиционирането на продуктите;
  • какви ключови думи използват за позициониране в търсачките;
  • рекламната им стратегия; 
  • промоционалните активности;
  • цени и какви канали за комуникация използват.

Анализът на конкуренцията ви, ви дава информация, която помага за осмислянето на вашето конкурентно предимство. Отбележете какво вашите конкуренти правят добре и го надградете. За да бъдете успешни, е най-добре да измислите ново уникално предимство, което да предложите на потенциалните клиенти. 

3. Изберете домейн име

Домейн името е наименованието на вашия бизнес, при въвеждането му в адресната лента на браузъра, потребителите достъпват до съдържанието на вашият уеб сайт. Чрез него потребителите ви откриват при търсене в интернет търсачките - Google, Yahoo, Bing и др. 

Ако в момента се чудите какво домейн име да изберете за вашия бъдещ бизнес онлайн, разгледайте нашата статия с препоръки за 7-те лесни стъпки за избор на домейн име

linkedin

4. Закупете хостинг план

Хостинг услугата осигурява съхранението на файлове и данни на вашия сайт. Преди да закупите услугата, трябва да прецените кой е подходящият хостинг план за вас. Трябва да имате предвид различните фактори, които определят точният план, който да изберете - колко трафик и системни ресурси като RAM памет и CPU ще ви трябват. Ако сте стартиращ и тепърва прохождащ бизнес, можете да изберете най-малкия план и впоследствие да го променяте според вашия растеж. 

Разгледайте нашето кратко ръководство за избор на хостинг план - Как да избереш най-подходящия  хостинг план

Закупуването на хостинг услуга е задължителен елемент от вашето онлайн присъствие, защото без него вие няма как да качите онлайн сайт.

5. Създайте уеб сайт за вашия бизнес

Преди да създадете уеб сайт трябва да решите  дали той ще бъде custom - изработен от програмист, или ще използвате готова CMS платформа. Най-важното е да прецените какви са нуждите на вашия бизнес от гледна точка на информация, продукти, плащания, клиентски профили и т.н.

Също така е добре да помислите и дали искате вашият сайт да бъде динамичен или статичен. Прочетете нашето кратко ръководство за разликата между двата вида и как да изберете правилния за вас.

Готовата платформа е много по-лесна за управление. Предимствата й са, че позволява бързо редактиране, публикуване на ново съдържание, по-лесна е за поддръжка, предоставя възможност за добра оптимизация за търсачки и е доста по-евтина от custom сайтовете. Най-често използваните CMS готови платформи са: WordPress, Magento, WooCommerce, Open Cart, Prestashop и др.

WordPress е най-популярната CMS платформа и близо 60% от сайтовете по света са създадени на нея. Ако и вие искате да си създадете сайт именно на тази платформа, разгледайте нашето ръководство - Как да си създадеш сайт с WordPress

Също така е добре да помислите и дали искате вашия сайт да бъде динамичен или статичен още преди да дадете заданието на разработчиците. 

6. Изградете съдържание за вашия онлайн сайт

При вече създаден бизнес ще бъдете една идея по-улеснени от гледна точка на съдържание. Важно е да имате изградена мисия и цели на бранда, както и описания на продуктите, които да поставите като информация във вашия уеб сайт. Вече наличната информация на сайта ще ви помогне за създаване на съдържание за различните социални канали. 

Помислете каква ще бъде продажбената фуния на онлайн сайта. Продажбената фуния са стъпките, които потребителите следват, докато завършат своята поръчка. Тяхната пътека трябва да бъде максимално улеснена, за да не загубят интерес преди завършване на покупката. 

#Jumpсъвет - Инсталирайте приложения на вашия уеб сайт, които следят потребителското поведение, за да разберете точно кои страници посещават вашите потребители, къде прекарват най-много време на сайта и на коя стъпка се затрудняват. Такива приложения са HotJar, Microsoft Clarity или LeadFeeder

7. Подсигурете защита за вашите потребители

Защитата на личните данни на вашите потребители е задължителна. Те трябва да знаят коя информация ви предоставят и за какво се използва. Поради този факт е задължително да създадете общи условия на уеб сайта, където това да бъде упоменато. Препоръчваме ви да се консултирате с юрист.

От гледна точка на хостинг услугата, тя включва наличие на SSL сертификат, който също помага за защита на данни. В статията какво е SSL сертификат ще научите повече.

В Jump.bg екипът ни от професионалисти с грижа създават и подобряват постоянно мрежата, за да бъде защитена от хакерски атаки, а вие да бъдете спокойни, че вашият уеб сайт е на сигурен и надежден сървър.

8. Предложете няколко начина за плащане на вашите потребител

Освен наложен платеж, ви препоръчваме да включите и онлайн плащане. Онлайн плащането се предпочита все повече от потребителите. Ако решите да го направите, то трябва да изберете платежна система, която да използвате. Преди да вземете решение коя система да използвате, вижте различните такси за услугата и обслужването на клиентите. Има различни фирми, които предлагат тази услуга като Paysera, MyPos, 2Checkout, ePay и др.

9. Създайте имейл с вашия домейн

Създаването на бизнес имейл става чрез панела за управление на хостинг услугата - cPanel. Многобройни са предимствата, които имате, ако създадете ваш собствен бизнес имейл адрес. По този начин ще увеличите доверието на потребителите, които посещават вашия уеб сайт. Това не отнема много време и става само с няколко клика. Освен това, бизнес имейлът ще ви бъде достъпен по всяко едно време, ще можете да го управлявате в зависимост от вашите нужди - препращане на имейли, автоматични отговори и др.

10. Изградете онлайн маркетинг стратегия

Маркетинг стратегията е важна за вашия бизнес за налагане на пазара, достигане до потенциални клиенти, оптимизиране на разходите и увеличаването на продажбите. Важно е да знаете къде потенциалните клиенти могат да ви открият, как взимат решение за покупка и къде търсят вашите продукти. Направете план, който да включва бюджет за реклама, канали за комуникация, процес за продажба, съдържание за различните канали и ключови фактори за успех.

Ако искате вашия бизнес да премине онлайн, разберете повече за възможностите, които предлага .eu домейна и се качете на европейската сцена, като прочетете статията ни - 3+1 причини защо да си вземете .eu домейн за вашия бизнес.

Надяваме се, че успяхме да ви помогнем с препоръчаните от нас 10 лесни стъпки как да стартирате онлайн бизнес. Не се колебайте, ако имате въпроси свързани с хостинг услугите и домейн имената, да се обърнете към нашия екип от професионалисти на имейл support@jump.bg. Ние сме на разположение 24/7 за вас.

Абонирай се за нашия бюлетин и получавай актуални новини и специални промо оферти

Статия от Bojidara Tsoncheva

Божидара с размах владее performance маркетинга и анализите в Google Analytics. Споделя, че писането е нейната страст от дете, а дигиталния маркетинг втора любов, в която се влюбва преди няколко години. Благодарение на нея, потребителите на Jump.bg, ще получават винаги актуална и полезна информация в блога, подбрана с грижа и внимание от нея. Извън работната среда, ще я видите да чете стихосбирки и да споделя моменти с любимите си приятели.

Социални мрежи:
Още статии от автора

Абонирай се за нашия бюлетин

С абонамента си получаваш повече актуални новини и нашите специални промо оферти

С натискането на бутона "Абониране", вие се съгласявате предоставените от вас лични данни да се обработват за целите на абонамента спрямо нашата Политика за поверителност.