Спестете до 97 лв. от цената за хостинг в пакет с .EU домейн!

Кои са 7-те лесни стъпки за избор на домейн име

Sofia Petrova

 Искате да имате собствен сайт и да бъдете онлайн, но все още не можете да изберете домейн име на вашия онлайн проект? Създадохме тази статия, за да ви помогнем с няколко съвета как да изберете точното за вашите нужди. Ако сте начинаещ  блогър, собственик на онлайн бизнес или предприемач, този материал е точно за вас.  

Какво е домейн име?

Всяка уебстраница притежава IP адрес, който е поредица от цифри. За улеснение на потребителите са измислени домейн имената, които са лесен и удобен заместител на този адрес. 

Домейн името е вашият онлайн адрес, на който да намерят уебсайта на бизнеса ви. Чрез него потребителите могат да ви намерят при търсене в интернет търсачките като Google, Yahoo, Bing. 

Кои са основните стъпки при избор на домейн име? 

Стъпка 1: Проучете конкуренцията

Винаги е добра идея да разгледаме конкуренцията и да се запознаем с нейните идеи и виждания.

Техните домейни ще ни дадат насока за избор на име. Би било полезно да се запознаете с ключовите думи, които използват и да се замислите за по-оригинално и различно послание от това, което са използвали те.

Колкото и да се опитвате да избягате от еднотиповото, не забравяйте да се придържате към сферата на вашата дейност и да запазите уникалността на бранда си.

Внимавайте при разглеждането на конкуренцията да не изберете име, което е много близко до тяхното или почти идентично. Смята се за нелоялна практика и конкурент да реши да заведе дело за нарушаване на авторски права.

#Jumpсъветва - Направете си таблица в Google Sheet и въведете в нея най-често използваните думи, които виждате на сайта на конкурентите ви, както и ключови понятия, които да отличават вашия бизнес. 

Стъпка 2: Използвайте домейн име, което е свързано със съдържанието на сайта ви  

Ако предлагате определена стока или услуга е добра тактика да насочите домейн името си към тях. По този начин лесно ще привличате потенциални потребители, тъй като името на сайта асоциативно създава образ в съзнанието им за  предлагания продукт или услуга.

Насочването на домейн името към вашия бранд или компания също е прекрасно решение, защото така бързо ще привличете запознатите вече реални и потенциални клиенти.

Има и трети вариант, който е създаването на отличително име, което не е насочено към продукта, услугата или към сферата на дейността ви, но допринася за изграждането на уникален бранд. Едни от най-разпознаваемите компании в света, в това число Google, Amazon и Facebook, използват именно този подход. 

Независимо какво домейн име и разширение ще закупите, съветваме ви винаги да внимавате за какъв период от време сте го закупили. Винаги проследявайте валидността на домейна, като слагате в календар кога е крайната дата на неговото изтичане. Всеки домейн има статус код, който се променя в зависимост от неговия период - Как се променя статуса на домейна ви след изтичането му.

Стъпка 3: Правилни ключови думи

Ключовите думи са ценен инструмент в дигиталния маркетинг, защото помагат на сайтовете да се класират на по-челни места при търсене в Google, Yahoo или Bing. Въвеждането на ключови думи във вашето домейн име ще ви бъде много полезно и ще ви помага при заемането на по-висока позиция при показването на резултати в търсачката и ще изиграе ключова роля за вашето SEO. Събирането на голям брой ключови думи и поставянето им на сайта ще ви допринесе допълнително да постигнете целите си. Няма определено ограничение за броя думи, които можете да използвате на сайта си. Придържайте се да не прекалявате с тях. Търсете баланса, за да ви харесат търсещите машини. 

Ако развивате бизнеса си на регионално ниво, можете да включите известен обект в домейна си. Пример за това са много онлайн медии, които оперират в определени региони на страната.

Препоръчително е в домейн името да се съдържат по 2 ключови думи, свързани с вашия бизнес. 

 За правилен подбор можете да използвате инструменти като: Keyword Planner, Keyword Tool, KWFinder, Answer the Public, SEMrush

Ако в момента избирате домейн име за вашия бизнес, разберете кои са основните ползи, ако добавите блог на вашия уеб сайт.

Стъпка 4: Използвайте генератор на домейн имена

Използването на генератор на домейн имена е изключително добра идея, когато става въпрос за измисляне на име. Той ви помага да рационализирате процеса, без да изразходвате много усилия и ви гарантира, че всички предложения, които селектира са свободни и могат да бъдат закупени.  Ако решите да се възползвате от ползите на домейн търсачката ключовите думи, които сте подбрали ще ви бъдат от ценна полза.  

Стъпка 5: Изберете кратко и лесно за запомняне име

Ако използвате кратък домейн за сайта си, вероятността да бъде запомнен от хората е по-голяма. Макар че можете да използвате до 63 символа, се опитайте да се въздържате от дълги и сложни имена, както и числа, тирета и двойни букви – всички тези елементи усложняват запомнянето и изписването на името. Колкото по-кратък и лесен за изписване домейн изберете, толкова по-лесно ще бъдете откривани в глобалната мрежа, което ще увеличава вашия трафик. 

При избирането на домейн име имайте предвид, че ще имате възможността да създадете имейл поща, която да бъде на вашия сайт с името ви, на която да се свързват с вас потенциалните клиенти.

Ето пример: вашето име/office@вашият домейн.com/bg

Затова при избора на домейн име бъдете внимателни и се стремете да изберете лесно запомнящо се име, защото то ще присъства във всеки един елемент от вашата идентичност.

В момента избирате домейн име за вашия бизнес, а знаете ли всички стъпки, за да стартирате успешен онлайн бизнес? В нашата статия споделяме кои са 10-те основни стъпки, за да започнете бизнес.

Стъпка 6: Изберете подходящо домейн разширение

Домейнът от първо ниво е разширението в края на  домейн името. Днес в света съществуват над 1500 домейн разширения всяко, от които има определено значение и се използва за различен тип сайтове.

Най-известното домейн разширение е .com, което идва от англ. commercial, в превод означава "търговски", "комерсиален". Близо 60% от сайтовете в световен мащаб имат това разширение. Поради голямата му популярност дори е въведен като част от клавиатурата на мобилните телефони.

Пример за сайтове, които използват това разширение:

www. google.com, www. amazon.com, www. linkedIn.com

Разширението, което изберете за вашия уебсайт, играе важна роля за това да се откроявате от конкуренцията. 

През последните години се появиха стотици нови домейни от първо ниво. Съществуват изключително разновидни варианти, които може да използвате. 

Ако сте решили да насочите сайта си към определена държава, можете да използвате местни разширения като: .ca (Канада), .us (САЩ), .bg (България), .ro (Румъния), .tr (Турция) и др.

Добра тактика е да регистрирате домейн име, чието разширение отразява сферата на вашия бизнес. При тези тематични домейни вашите потенциални клиенти лесно ще се ориентират с каква насоченост е сайтът. Така ще увеличите вероятността клиент, който търси дадена услуга, да намери вас. Вариантите са многобройни, а въображението ви играе ключова роля за създаване на интересно и оригинално разширение. Ако сте се решили да ориентирате сайта си към изкуството, добър вариант за разширение е .art. 

Ако в момента избирате домейн име за вашия бизнес, но се колебаете кое домейн разширение да вземете, прочетете повече за възможностите на .eu домейна в статията ни - 3+1 причини защо да си вземете .eu домейн за вашия бизнес.

Можете да се замислите  да обвържете смислово разширението с името на вашия сайт и по този начин да получите иновативно звучене на български език като например: obui.me (.me е домейнът на Черна гора).

Ако искате сайтът ви да бъде откриван по-лесно, бихте могли да регистрирате домейн име с няколко разширения – например: mydomain.com, mydomain.net, mydomain.store. Този вариант ще подобри индексацията на сайта ви в Google и ще намали вероятността някой от конкурентите ви да закупи останалите домейн разширения и да отмъкне част от трафика ви.  

При закупуването на избрани хостинг планове за 1 година от Jump.bg, можете да получите безплатен домейн от областите .com, .net, .eu или .org.  

instagram

Стъпка 7: Доверете се на сигурна хостинг компания с професионална поддръжка

Изключително важно е да можете да се доверите на компанията, при която сте избрали да закупите домейна си.

Важна част при регистрацията на домейн името ви е защитата на неговата собственост. Един екип от професионалисти ще ви донесе само сигурност и спокойствие. Безценно е да знаете, че има от кого да получите съдействие при въпрос или възникнал проблем с вашия домейн. Важно е да се информирате относно политиката и стабилността на една компания, преди да и се доверите изцяло, ако не притежавате достатъчно опит и технически познания. 

Надяваме се, че успяхме да ви помогнем в няколко лесни стъпки как да изберете правилното домейн име за вашия онлайн проект. Не се колебайте, ако имате въпроси, да се обърнете към нашия екип от професионалисти на следните контакти.

Абонирайте се за нашия бюлетин, за да получавате актуални новини и специални промо оферти

Абонирайте се за нашия бюлетин, за да получавате актуални новини и специални промо оферти

Статия от Sofia Petrova

Макар да е едно от новите попълнения в екипа ни, вече знаем колко упорита и всестранно развита личност всъщност е Софи. Обича маркетинга, обожава книгите и не пропуска възможност да научи нещо ново, което да я направи още по-добра в работата. Софи се грижи за създаването на полезно за вас съдържание и ни помага да достигнем до още потребители и бизнеси, които имат нужда от нашите услуги. Разчитаме на нея, за да направим Jump.bg любим бранд и предпочитан партньор за собствениците на уеб сайтове и онлайн магазини в България.

Социални мрежи:
Още статии от автора

Абонирайте се за нашия бюлетин

С абонамента си получаваш повече актуални новини и нашите специални промо оферти

Абонирайте се за нашия бюлетин