Спестете до 97 лв. от цената за хостинг в пакет с .EU домейн!

Какво е бъдещето на WordPress и ролята на AI - разговаряме с Атанас Йонков

Разговаряме с Атанас Йонков - познато лице в местната и международна WordPress общност, като лектор, доброволец и организатор на събития, в т.ч. WordPress MeetUp-и, WordCamp Sofia и др., както и като разработчик на WordPress теми и плъгини.

Наскоро той предложи своя селекция от най-добрите безплатни WordPress теми с пояснения за какви онлайн проекти са подходящи (блогове, онлайн магазини, медии, библиотеки и др.)

Поканихме Наско да ни гостува и с интервю, за което сме благодарни, че откликна с готовност и желание. Преди да преминем към въпросите които сме подготвили за Наско и техните отговори, нека предоставим малко повече информация за госта ни.

Кой е Атанас Йонков?

Атанас Йонков прохожда в света на WordPress през 2016г., когато с двама свои приятели буквално на шега създават своя първи WordPress блог. В хода на своето развитие и професионално усъвършенстване Наско се развива, като уеб разработчик и консултант (wordpress.org).

Професионалният му път преминава и през Webfactory BG, компания с над 20 години опит в информационните технологии и британското издателство New Statesman Media Group.

Създава теми и плъгини, публикувани в wordpress.org и поддържа онлайн магазин за теми Насио Тиймс.

А сега, нека преминем и към въпросите:

Боряна Попова за Jump.BG: Здравей, Наско! На първо място бих искала да ти благодаря, че откликна на нашата покана и идеята ни също да допринасяме за развитието на WordPress общността в България - „заедно можем повече“!

Разкажи ни как започна всичко? Как се събуди интереса ти към програмирането и в частност към WordPress?

Атанас Йонков (Nasio Themes): Здравей, Боряна! Благодаря за поканата! С WordPress започнах съвсем случайно, през 2016г., когато с още двама приятели създадохме “Походът”, първоначално блог, който впоследствие прерасна в платформа за блогъри.

Постепенно започнах да се интересувам от програмиране, в началото чисто любителски, но бързо видях колко яки и полезни неща могат да се правят с помощта на технологиите и се заплених от възможностите, които предоставят.

Първият код, който написах, беше макрос в Ексел, с който значително оптимизирах работата си в компанията, в която работех по това време.

Впоследствие изкарах няколко курса по програмиране и се записах в Софтуни, като успоредно с това започнах работа в Webfactory, компания пионер в разработката на уеб сайтове... и така, постепенно от хоби, страстта ми се превърна в професия.

Боряна Попова за Jump.BG: Имаше ли ментори, хора, които ти подадоха ръка в началото, за които има запазено място в сърцето ти и до днес?

Атанас Йонков (Nasio Themes): Да, определено, един от тях е Кос Схаутен, управителят на Webfactory, той за съжаление вече не е между живите. Той ме поощри да се занимавам с програмиране и ми даде шанс да работя по реални проекти, когато още нямах абсолютно никакъв опит в сферата.

Също така колегите, с които работих в NewStatesman Media Group - Властимир и Александър, с които още в началото се сработихме много добре и останахме приятели и до днес.

Боряна Попова за Jump.BG: Активното ти участие ти в WordPress общността предполага, че ти допада да се чувстваш полезен, да се раздаваш и да споделяш знания опит. Но бил ли си ти ментор на някого, да си работил с някого по-отблизо?

Атанас Йонков (Nasio Themes): Да, на работа се е случвало да постъпват нови колеги и винаги съм се старал да им помагам с каквото мога. Сега работя предимно с опитни фрийлансъри и по-рядко ми се налага, но определено ми харесва да споделям опита си с хора, които имат интерес и желание да учат.

Боряна Попова за Jump.BG: Какво по пътя ти от началото до днес ти бе най-трудно да преодолееш? Какви препятствия и предизвикателства си преборил?

Атанас Йонков (Nasio Themes): В началото най-трудно ми беше да разбера как работят масивите и да броя от 0 (смее се). Всъщност най-трудното за мен беше да се реша да се преквалифицирам, тъй като аз имам икономическо образование и бях започнал да работя по специалността, а трябваше да започна всичко наново. Но се радвам, че го направих.

Боряна Попова за Jump.BG: Адмирации за смелостта, Наско! Но, да си дойдем на думата и да поговорим за Nasio Themes? Коя беше първата тема, която създаде?

Атанас Йонков (Nasio Themes): Това беше другото най-трудно нещо. Първата тема, която пуснах в хранилището на WordPress беше Nasio, но пътят на тази тема беше много трънлив.

Темата беше отхвърляна 3 пъти, тъй като не бях успял да изпълня всички изисквания на рецензентите (theme review team).

Пуснах темата за одобрение през юни 2019г., а темата бе публикувана чак през януари на следващата година. Бях много близо да се откажа, след като първия път получих hard rejection (темата се връща обратно в queue-то и се чака няколко месеца, докато бъде взета от рецензент), а втория път получих дълъг списък с неща, които трябваше да оправям.

В крайна сметка, през януари 2020г. темата ми беше одобрена. И тъкмо се зарадвах, че най-сетне е лайв, когато проверяващият темата ми изпрати имейл, че е решил да я суспендира заради грешен размер на скрийншот.

Грешен размер на скрийншот, представяте ли си!

Суспендиране е най-тежкото наказание, което автор на тема може да получи, тъй като това прави темата невидима и губи ценно време, в което да трупа активни инсталации.

Въпреки всички трудности, не се отказах (макар че си го мислех) и в крайна сметка оправих проблема. Впоследствие темата достигна до 600 активни инсталации, което си е доста добър резултат, като се има предвид, че не ѝ бях правил никакъв маркетинг.

Боряна Попова за Jump.BG: Наистина - впечатляващ старт! Толкова трудности и не си се отказал! Търпението и градивното постоянство са в основата на успеха ти!

Всички теми са твое творение, вероятно си ги обичаш, като деца, но има ли някоя, която ти е по на сърце? Било то поради емоционален момент или друга причина?

Атанас Йонков (Nasio Themes):

Всички си ги обичам, но може би най-много Насио и Плиска. Насио, защото е първата ми тема и впоследствие направих на много приятели безвъзмездно блогове с нея. Плиска, защото с нея постигнах най-големия си успех, 2000 активни инсталации.

Боряна Попова за Jump.BG: Това е наистина впечатляващо! Поздравления!

Имаш и тема, специално разработена за музеи, библиотеки. Как реши да създадеш именно такава? Имаше ли конкретна заявка или в бизнес дух видя свободна ниша? Или имаш слабост към такива средища?

Атанас Йонков (Nasio Themes): Много добър въпрос, темата ми Muzeum е вдъхновена от реален проект, по който работих, като аз съм автор на дизайна и на кода. От много време исках да създам тема, която да наподобява стара книга и това беше един удобен случай да го направя.

Боряна Попова за Jump.BG: Много приятно впечатление прави, че две от темите ти носят имена на български градове с историческо значение - Преслав и Плиска? Какво те свързва с тези градове?

Атанас Йонков (Nasio Themes): Аз лично не съм свързан с тези градове, но това са първите две столици на България, а същевременно този факт не е толкова известен, затова си заслужава всеки опит да бъдат популяризирани по някаква форма, както пред българската, така и пред чуждестранната аудитория.

Боряна Попова за Jump.BG: Макар и да имаш “само” 6 теми, всяка от тях е строго профилирана и таргетира различни нужди - тема за блогове (Highstarter), тема за онлайн магазини (Estera), темата за музеи, библиотеки, уеб журнали, архиви (Museum), тема за дигитални агенции, портфолио и др. (Preslav), и мултифункционалните - Pliska и Nasio.

Веднъж създадени, усъвършенстваш ли ги във времето - освен необходимото във връзка със сигурността и актуализациите на ядрото? По-скоро, като твое лично виждане - нещо да се добави, подобри?

Атанас Йонков (Nasio Themes): Да, редовно обновявам темите, когато има нужда. Понякога се случва да има промени в ядрото, които могат да се отразят на темата, също така, всяка година излиза по една нова php версия, която трябва да се тества с темата.

Случвало се е и да добавям нови функционалности, тъй като аз самия ползвам темите си много и на различни проекти. Това е най-добрия начин да се убедиш, че темата ти наистина работи - когато влезеш в ролята на клиента.


Боряна Попова за Jump.BG: Наистина тази грижа е изключително важна за тези, които се доверяват и ползват темите! А още по-хубаво и знаково е, че ги ползваш и ти самият!

Вероятно често пъти се обръщат към теб за препоръка за тема. Начинаещите знаят ли дори как да попитат? Какво би посъветвал един прохождащ ентусиаст що се отнася до избора на тема за WordPress базиран онлайн проект?

Атанас Йонков (Nasio Themes): Когато се избира тема и важно да се проверят няколко неща: дали темата е обновявана скоро и дали има добри ревюта. Ако темата не е обновявана от години и има лоши ревюта, това не е добър знак.

В същото време, това, че една тема  е безплатна, съвсем не означава, че тя не е качествена или не може да се прави нищо с нея.

Всяка тема в WordPress.org преминава през стриктен процес на одобрение, който гарантира, че темите там са с високо качество и без проблеми със сигурността към момента на публикуване. Щом безплатната тема Ви върши работа, няма проблем да си останете с нея.

Ако обаче имате нужда от поддръжка, помощ от разработчика и повече опции, тогава винаги е по-добре да закупите платената версия. Това ще ви даде повече сигурност.

Боряна Попова за Jump.BG: Трудно ли се пишат теми и плъгини? Какви знания и опит са необходими? Коя е твоята силна страна, за да си толкова успешен в това?

Атанас Йонков (Nasio Themes): За писането на WordPress теми и плъгини са необходими задълбочени познания по редица технологии като php, html, css, js, а в някои случаи и react и typescript.

Също така е необходимо да разбирате от SEO и да можете да оптимизирате темата по такъв начин, че сайтът да се зарежда максимално бързо.

Необходими са и специфични умения, за да можете да покриете изискванията на WordPress.org, в т.ч. изискванията за достъпност и сигурност на кода, които всяка тема в хранилището трябва да притежава.

Препоръчително е и да тествате и осигурите съвместимост с най-популярните плъгини като WooCommerce, както и с различни версии на WordPress и php, ако желаете темата Ви да достигне до максимален брой хора.

За да правите добри теми се искат доста умения, но за да имаш успех в това, както и във всяко друго начинание най-важното е да имаш постоянство, желание и време.

Боряна Попова за Jump.BG: Със сигурност - да си отдаден на това, което правиш е важно, за да се развиваш и усъвършенстваш!

А има ли мода, що се отнася до WordPress темите? Минимализъм, максимализъм, функционалности, цветове,  друго?

Атанас Йонков (Nasio Themes): Модното днес казват, че е добре забравено старо. Това при сайтовете до някъде е така, но и не съвсем, тъй като новите технологии се развиват с бясна скорост, а в този бизнес е необходимо да се интересуваш много и постоянно да учиш нови неща.

Тази година например много нашумя изкуствения интелект и много разработчици на теми и плъгини правят интеграции с Openai и други ai продукти.

Аз постоянно гледам какво правят другите разработчици на теми, учим се взаимно един от друг. Има тенденция безплатните теми да предлагат все повече функционалности, конкуренцията се засилва все повече и повече.

Боряна Попова за Jump.BG: Да си поговорим и за изкуствения интелект. Ти имаше такива лекции и на WordPress Meet Up Sofia и на WordCamp Sofia 2023.

Докато някои все още се плашат от изкуствения интелект, други успешно го експлоатират. Какъв е твоят опит? Чувствай се добре дошъл да ни гостуваш и със статия по темата :)

Атанас Йонков (Nasio Themes): Аз лично започнах да използвам ChatGPT веднага след като OpenAI го пуснаха през ноември 2022г.

Изкуственият интелект всъщност не е нещо ново, съществува от доста време, но тогава той беше пуснат за широката публика.

Според мен ChatGPT, както и други технологии, базирани на AI са изключително полезни, защото могат да спестяват време, усилия и пари. Не мисля, че ще заменят хората в обозримо бъдеще, по-скоро ще направят живота ни по-лесен.

Боряна Попова за Jump.BG: Разкажи ни и за участията си, като лектор, доброволец и организатор на WordPress събития? Какво те мотивира да влагаш от времето си? Сподели някоя интересна или забавна история?

Атанас Йонков (Nasio Themes): Не съм пропускал WordCamp от 2018г., това определено е моята любима IT-конференция. На тази конференция срещам много хора с общи интереси, научавам много нови неща и се забавлявам на макс.

Обожавам да съм доброволец, защото това е моя начин да се отблагодаря на общността за всичко, което съм получил благодарение на нея. За мен доброволчеството е кауза, мисия, която осмисля живота на човек.

Спомням си забавна ситуация покрай последния WordCamp, където бях лектор. Така се получи, че лекторyt, който трябваше да излезе веднага след мен, беше мой колега от New Statesman Media Group, Мартин Младенов. Така се получи, че се сформира мощна агитка от наши колеги и съвсем спонтанно си спретнахме един мини тийм билдинг.

Боряна Попова за Jump.BG: Много добро попадение, наистина!

А как виждаш посоката на развитие на WordPress през следващите години? Имали заплахи за доминиращото присъствие на платформата?

Атанас Йонков (Nasio Themes): Трудно е да се направи конкретна прогноза, но аз смятам, че платформата ще продължи да се развива и да става все по-популярна.

В същото време обаче, трябва да сме наясно, че живеем в изключително конкурентна среда и който не прави постоянни иновации, рискува да излезе от играта. В плана за развитие на WordPress към настоящия момент са заложени 4 етапа: 

  • лесно редактиране (вече е имплементирано в WordPress 5.0. с интеграцията Gutenberg редактора), 
  • цялостно редактиране на сайта (въведено с версия 5.8 и подобрявано в най-новите версии), 
  • колаборация (възможност няколко автора да редактират по едно и също време)
  • мултиезичност.

Едно от водещите направления, по които се работи, е платформата да става все по-лесна и достъпна за ползване от хора без опит в програмирането. Тъкмо с цел да е по-лесен за ползване, във версия 5.0 беше въведен блоковия редактор, наречен Гутенберг.

За напред очаквам да продължи работата по опростяване и доизпипване на редактора, както и по това да може целия сайт да се редактира с помощта на Гутенберг. Други направления, по които трябва да продължи работата са киберсигурност и скорост на зареждане на сайта. 

Боряна Попова за Jump.BG: За финал - какво би пожелал на нашата аудитория. Може да бъде под формата на пожелание, препоръка - аз ще реформулирам въпроса си, според отговора.

Атанас Йонков (Nasio Themes): Съветът ми към читателите и потребителите на Jump.bg е да не се отказват въпреки трудностите и да гонят до дупка мечтите си.

WP-Support

Статия от Боряна Попова

Боряна обича технологиите и има афинитет към това - сложните неща да бъдат обяснявани просто и разбираемо, за да бъдат достъпни за повече хора. Има интереси и в областите AI, ML, SEO, копирайтинг, дизайн и др. С внимание към детайла и силата на думите, Боряна харесва нетипичните и нестандартни решения и обича да излиза out of the box.

Социални мрежи:
Още статии от автора

Абонирайте се за нашия бюлетин

С абонамента си получаваш повече актуални новини и нашите специални промо оферти

Абонирайте се за нашия бюлетин