Спестете до 97 лв. от цената за хостинг в пакет с .EU домейн!

Успешни онлайн проекти, създадени от деца за деца - дигитални творци с кауза

Днешната ни публикация е вдъхновена от будните деца на 79. СУ „Индира Ганди“ и техния преподавател по информатика и информационни технологии - Веселка Иванова, която се обърна към нас в началото на 2023 г.

Децата се нуждаеха от хостинг за свои онлайн проекти, с които участват на Националната олимпиадата по Информационни технологии, а ние бяхме впечатлени от ентусиазма, труда и упоритостта, с които ги създават, както и от принципите, въз основа на които ги изграждат - да бъдат полезни, създадени от деца за деца и с информация, която не е налична в българското интернет пространство.

Вярваме, че могат да бъдат добър пример, поради което ги поканихме ги дани гостуват в блога и да разкажат за своите дигитални проекти. Ето какво споделиха те:

Веселка Иванова - преподавател по информатика и информационни технологии

Казвам се Веселка Иванова и работя като учител по информатика и информационни технологии в 79. СУ „Индира Ганди“ от 2002 година. То е създадено през 1982 година и през всичките години основно направление  в развитието на училището е изучаването на дигитални технологии.

Училището е първото в България, в което е проведен урок с използването на компютър. В първите години  учениците започват да изучават  Робототехника и Мехатроника в рамките на учебния предмет „Труд и техника”.

Информатика и Информационни технологии неизменно са профилиращи предмети за учениците от гимназиален етап.  От 2018 година училището е иновативно. Учениците от иновативните паралелки от 1 до 4 клас изучават визуално програмиране.

От 2010 година работя с ученици с изявен интерес и способности в областта на информационните технологии. Заниманията ни са извън учебните часове и включват обучение по програмиране. В последните години изучаваме основно езиците HTML, CSS и JavaScript.

Работя с малки групи от деца от възрастова група 5 – 7 клас. Учениците се учат да създават сайтове, като наблягаме не само на техничестото създаване на проекта, но и на неговата приложимост, актуалност, оригиналност.

Целта е децата да развиват логическото си мислене, да се учат да спазват авторските права и да работят в екип, да развиват естетическите си възприятия, работейки върху дизайна.

Сайтовете, които създаваме, са насочени основно към детската аудитория. Опитваме се проектите ни да са полезни за децата и да бъдат забавни и интересни, затова включваме разработени от нас игри и тестове. Стремим се да включваме полезна и разнообразна информация, която не е налична в българското интернет пространство.

Най-добрите ни сайтове участват в олимпиадата по Информационни технологии. Участниците в тази олимпиада разработват предварително проектите си и ги защитават пред комисия. Те могат да работят индивидуално или в екип от двама души.

Учениците са разделени в три възрастови групи и могат да разработват проекти в 6 направления. 15-те най-добри проекта за всяко направление достигат Националния кръг на олимпиадата.

В последните 7 години всяка година поне 1 наш сайт се класира за Националния кръг на  олимпиадата и попада между 15-те най-добри проекта в страната.  Благодарение на това работата ни се финансира по Национална програма „Ученически олимпиади и състезания”, модул „Осигуряване на обучение на талантливи ученици за участие в ученическите олимпиади”.

Ето най-успешните ни проекти от последните години:

Изключително сме благодарни на Jump.bg  за осигурения хостинг за нашите сайтове. Благодарение на това трудът на децата е достъпен в интернет пространството.

Надяваме се, че сайтовете ще бъдат полезни и интересни за потребителите. Впечатлени сме от професионализма и отзивчивостта на екипа, както и от своевременното съдействие, което получаваме, при съвместната ни работа.

А ето какво споделиха и някои от децата:

Виктор Георгиев

В началото на 5 клас исках да се запиша на клуб за създаване на игри. Намерих клуб, който според моите тогавашни знания по програмиране беше точно това, което търсех.Още след първия урок установих, че клубът е за създаване на уеб сайтове. Така започна моето приключение с програмирането.

Сайтове на деца от 79. СУ Индира Ганди

Виктор по време на защитата

Участвах в разработването на 3 сайта, като последните два (Сигурни в мрежата и Безопасно на улицата) се класираха на финалния кръг на Националната олимпиадата по Информационни технологии.

През изминалите три години постоянната подкрепа от моите преподаватели по ИТ ме насърчиха да продължа пътя си с програмирането. След 7 клас кандидатсвах в СПГЕ „Джон Атанасов“ и вече трета година съм специалност „Приложен програмист“.

Виктор днес, вече пораснал!

В момента се занимавам с програмиране на игри, участвам в извънкласни проекти и прилагам на практика знанията си по програмиране.

Симона и Ася са сестри и са съавтори на най-успешния ни сайт "Красота чрез здраве". В момента са ученички съответно в Национална природо-математическа гимназия "Акад. Любомир Чакалов" и Първа английска езикова гимназия. Информацията за двете момичета може да се обедини.

Ася и Симона

Симона Борисова

Идеята за "Красота чрез здраве" дойде спонтанно. Всички говорят за "healthy" живот, но често това не достига до тийнейджърите, така че да им се отрази на начина на мислене.

Ние искахме да покажем, че да се интересуваш за външния си вид, не е лошо, но също и не е достатъчно, за да изглеждаш "красив". За постигането на външна красота, трябва да си "красив" и вътрешно - в буквален смисъл ще рече да си и здрав.

Мотивацията за сайта всъщност беше голяма. Ние сме две момичета, които обичат да се гласят. За нас обаче също изключително важни са и спортът и разнообразното хранене. Ние сме пример за тийнейджъри, които постигат външната си красота чрез грижа за здравето им.

Относно реакцията ни от класирането на национален кръг и взимането на челни места бих казала, че бяхме развълнувани и удовлетворени. Ние положихме много усилия, които се заплатиха.

Изказвам страшни благодарности към Веселка Иванова, госпожа по ИТ в 79 СУ "Индира Ганди", защото тя седя до нас от началото до края и нашата победа е и нейна.

Разбира се наши ментори бяха и родителите ни, които също ни подкрепяха през цялото време. Няма как да не споделим и за нашите треньори. Както казах, ние тренираме регулярно и се радваме, че нашите треньори се съгласиха да дадат интервю за сайта ни...

За самия сайт се срещнахме с фитнес инструктори, диетолози и много други специалисти, които да успеят да ни надъхат, както и да дадат ценни съвети, които да включим в съдържанието на сайта.

За нас е важно какво мислят нашите връстници и смятаме за постижение, ако сме успели да подтикнем поне един тийнейджър да се замисли истински над своя начин на живот. Олимпиадата по информационни не е само място да покажеш своите умения в програмирането, а и причина да помогнеш за решаването на значим проблем!

Ася Борисова

Аз спортувам, откакто се помня, затова още от малка имам изградени навици, които да ми помогнат при израстването ми, но и в същото време да ме запазят здрава. И след като темата за здравето ни е толкова позната, ние решихме да направим сайт, за да помогнем на подрастващите в здравословен план. Така че идеята за сайта не беше проблем.

Нашите треньори с удоволствие ни помогнаха, когато чуха идеята за сайта. Те бяха много въодушевени и с тяхната помощ сайтът ни стана още по-добър.

На олимпиадата ни обърнаха внимание на дизайна на сайта, на труда ни, който бяхме вложили и на всичките разнообразни източници на информация, включително и на интервютата, които снимахме с треньорите ни.

И въпреки това, като ни казаха, че сме се класирали за националния кръг, ние не си намерихме място. Да не говорим като си видяхме мястото във финалната класация. Тогава беше все едно сме спечелили шестица от тотото. Но нищо от това нямаше да се случи без помощта на нашата страхотна ръководителка Веселка Иванова.

Деа Цветанова и Деян Кръстев

Аз съм Деа Цветанова и заедно с моя съученик Деян Кръстев от 6а клас на 79 СУ „Индира Ганди“, направихме сайта kosmosforkids.eu.

Деа Цветанова и Деян Кръстев

Идеята за сайта дойде, когато започнахме да мислим каква информация ще има в него. Разглеждахме много сайтове от предишни състезания. Те бяха много интересни, но нямаше сайт, който да е за космоса.

Трудно намерихме информация, защото в интернет пространството нямаше много избор за детската аудитория и така решихме сайтът да е за деца.

Търсихме информация от книги, енциклопедии, сайтове, дори ни се наложи да превеждаме от чужд език. Създадохме собствени и забавни игри.

Процесът на създаването ни отне 4 месеца, като го доусъвършенствахме до последната вечер. За в бъдеще искаме да развиваме и поддържаме сайта.

Искаме да добавим още игри, мултимедия и анимации. Ще се радваме, ако повече хора видят нашия сайт! Искаме да благодарим на хората, които ни предоставиха хостинга и на нашата госпожа Веселка Иванова, без която сайтът нямаше да бъде реален!

Надяваме се споделеното от децата и техния ментор - Веселка Иванова, да бъде мотивиращо и да виждаме все повече онлайн проекти създадени с ентусиазъм, желание и грижа.

Статия от Боряна Попова

Боряна обича технологиите и има афинитет към това - сложните неща да бъдат обяснявани просто и разбираемо, за да бъдат достъпни за повече хора. Има интереси и в областите AI, ML, SEO, копирайтинг, дизайн и др. С внимание към детайла и силата на думите, Боряна харесва нетипичните и нестандартни решения и обича да излиза out of the box.

Социални мрежи:
Още статии от автора

Абонирайте се за нашия бюлетин

С абонамента си получаваш повече актуални новини и нашите специални промо оферти

Абонирайте се за нашия бюлетин