Как е създаден Интернет - цялата история до днес

Интернет - постоянно сме свързани с него, а знаете ли как е създаден? Младото поколение никога не е било без достъп до Интернет, но преди десетилетия това не е било така. Затова решихме да открехнем завесата зад невероятната история на явлението Интернет, което промени целия свят.

Какво е Интернет?

В основите си е замислен като средство за обмен на информация. А към момента е глобална система от свързани компютри в мрежа. Връзката между компютрите и съответните интернет устройства става чрез  протоколи -  TCP/IP. Интернет е мрежа от множество други мрежи - частни, обществени, фирмени, академични и т.н. 

Интернет се формира от компютрите и устройствата, които имат достъп до него. Цялата информация се съхранява на уеб сървъри. За да влезете в определен сайт, трябва да направите заявка за него в уеб браузър. След това действие, уеб браузърът се свързва със сървър, за да може да изтегли файловете на уебсайта и да ги визуализира за Вас. За съществуването на един сайт е необходим уеб сървър. Обикновено хостинг компаниите се занимават с инсталирането на уеб сървъри на свои машини с цел съхраняване на данни и файлове на уеб сайтове. 

Научете повече от нашата статия - Какво е хостинг.

Откъде започва всичко и как се роди Интернет?

През 60-те години САЩ създават Агенция за сложни изследователски проекти (ARPA), а към нея е създадена и Служба за технология и обработка на информация (IPTO). IPTO има за цел да подобри военните икономически мрежи.

През 1969 г. ARPA демонстрира комуникация между компютри с помощта на обмен на пакети. Тази демонстрация потвърждава свързването на два компютъра в мрежа. Впоследствие мрежата се разраства и се създава ARPANET. Малко по-късно ARPANET става глобална мрежа.

През 1974г. се публикува спецификация на протокола TCP, написана от Винт Сърф, Йожен Далал и Карл Съншайн. В публикацията се използва думата “Интернет” като определение за междумрежовото свързване в глобална компютърна мрежа. 

Стандартизацията на протокола TCP/IP се случва през 1982г. Това позволява свързването и на други страни в мрежата. 

ARPANET се разширява благодарение на Националната научна фондация (NSF), която финансира свързването между научни организации. Създават се няколко центъра с мощни суперкомпютри. Центровете са разположени в различни места в САЩ. Компютрите се свързват в мрежа, която е с наименование NSFNET. Учените я използват за академични цели и изчислителна мощност. NSFNET има задачата да осигури висококачествена свързаност, която да могат да използват останалите мрежи, които са в рамките на ARPANET. 

През 1990г. ARPNET слага край на работата си, а вече през 1995г. интернетът в САЩ е комерсиализиран. През 90-те години търговски компании стартират работата си с мрежата.

instagram

Развитието на Интернет през годините

Електронната поща, която ни е толкова позната, е създадена като приложение през 1971 г. Предназначена е за работа чрез ARPANET. Потвърдено е да се използва символът @ за отделяне на името на потребителя от името на компютъра в адреса на пощата.  

През 1982г. е издаден RFC 822 стандарт - той е първият, в който е описан синтаксисът на домейни. Основният стандарт за пренос на електронна поща всъщност е RFC 821.

Комерсиалните услуги, които предоставят достъп до електронна поща, стават масови през 1993 г.

Идва момент, в който вече се налага да се разработят методи за гъвкав обмен на големи количества информация. Цялата идея за хипервръзка идва от работата на Ванивар Буш, който в есе описва машина, в която по една тема две различни страници с информация могат да се свържат в пътека.

World Wide Web е дело на Тим Бърнърс-Лий в ЦЕРН през 1990г. WWW (накратко от World Wide Web) представлява информационна система от взаимно свързани документи, които се достъпват през интернет. За да се премине от един документ в друг, се използват хипервръзки.

Благодарение на проекта WWW се създава уеб сървър, уеб браузър и уеб страница.

Уеб браузърите дават възможност на потребителите да преминават от една уеб страница до друга с помощта на хипервръзки. 

Internet Explorer е браузърът, който е най-използван и популярен през 2005 г. Този браузър идва с операционната система - Windows.

През 1990г. Алън Емтидж създава първата търсачка, която е наречена Archie search engine. Тя е била направена за търсене на файлове на FTP сървъри. Другата създадена търсачка Gophe през 1991г, е с цел индексирането на прости документи.

След 1993г. се появяват множество търсачки като Excite, Inktomi, North Light и т.н. Впоследствие те биват интегрирани и се свързват с днешната търсачка Yahoo. Google изгрява на хоризонта през 1996г., но добива популярност едва през 2001г.

Благодарение на създадените търсачки, които използваме и до днес, достъпът до информация е лесен и бърз, а източниците са много и продължават да се увеличават. 

След 2001г. високоскоростният интернет е достъпван бързо. Създават се сайтовете за търговия - eBay и Amazon.com, както и много други. По-късно навлизат и социалните мрежи - MySpace (2003г.), Facebook (2006г.), Instagram (2010г.).

С развитието на Интернет идва и възможността повече хора да го използват. Появяват се и онлайн рекламите и търговията. 

Ако имате интерес към онлайн търговията, ще Ви бъде полезно и нашето кратко ръководство, в което споделяме насоки и практични съвети как да стартирате собствен сайт на WordPress.

Image Credit: statista.com

От Statista споделят следното: “Според лигата за широколентова скорост на cable.co.uk 2022г, когато става въпрос за бърз интернет, Тайван е на първо място в света, със средностатистическа скорост на сваляне 135,88 Mbps - с 13,55 повече от Япония, втората страна с най-бърз интернет. В класацията Азия е на видно място, като Сингапур и Хонконг също са записани със средни скорости от 100 Mbps+.

В инфографиката не са включени места с население под един милион. Вземайки предвид всички измерени местоположения, Макао има най-бързия интернет средностатистически, невероятните 262,74 Mbps. На второ място е малкият остров  Джърси, разположен в Ламанша, с 256,59 Mbps. “

Интернет в България

Цифрови системи е първият Интернет доставчик за България, който се появява през 1989 г. Към 1990 г. компанията предлага услуги като електронна поща и мрежови новини. През 1991 г. Цифрови системи предлага своите услуги като партньор и член на EUnet. Това е дружество, което спомага за приемането на TCP/IP в Европа. 

Едва през 1992г. започва да се говори за пълен достъп до Интернет. Ключова роля за популяризирането му в България играе Интернет обществото. 

“Интернет обществото - България” завежда дело и го спечелва срещу заповедта на Председателя на Комитета по пощи и далекосъобщения за лицензиране на интернет операторите. С това дело се дава повече отзвук по различните медии за Интернета като цяло. 

В България към 2012 г. над 3,9 млн. души имат достъп и използват интернет. Според данни от НСИ през 2021г.,  83% от домакинствата в България имат достъп до интернет. 

Е, бяхте ли чували как Интернет е създаден? Историци твърдят, че Втората световна война изиграва ключова роля за развитието на мрежата, която познаваме днес заради средствата, които учените разработват, за да предават информация между командирите и войниците. Надяваме се, че тази история ви е била интересна, а значението на Интернет е за развитието на света е огромно.

Абонирайте се за нашия бюлетин, за да получавате актуални новини и специални промо оферти

Абонирайте се за нашия бюлетин, за да получавате актуални новини и специални промо оферти

Статия от Божидара Цончева

Божидара с размах владее performance маркетинга и анализите в Google Analytics. Споделя, че писането е нейната страст от дете, а дигиталния маркетинг втора любов, в която се влюбва преди няколко години. Благодарение на нея, потребителите на Jump.bg, ще получават винаги актуална и полезна информация в блога, подбрана с грижа и внимание от нея. Извън работната среда, ще я видите да чете стихосбирки и да споделя моменти с любимите си приятели.

Социални мрежи:
Още статии от автора

Абонирайте се за нашия бюлетин

С абонамента си получаваш повече актуални новини и нашите специални промо оферти

Абонирайте се за нашия бюлетин