Топ 21 любопитни факта за най-използваната CMS платформа - WordPress

Сигурно няма човек, любител на технологиите и сърфирането в интернет, който да не е попадал поне веднъж в дигиталното пространството на WordPress - най-използваната CMS платформа?

В тази статия ще изложим топ 21 любопитни факта за WordPress, които смятаме, че ще Ви бъдат, както интересни, така и полезни. А поводът е 21-ият рожден ден на WordPress, който ще отпразнуваме заедно, като му отдадем необходимото внимание. 

Да, WordPress е система за управление на съдържание, но един от основните ключови елементи, които реално я различават от останалите такива е, отвореният код с GPLv2 лиценз и възможността да се използва от всеки безплатно. 

Освен лесния достъп, няма как да не отбележим, че и експлоатирането ѝ не е лекция по ядрена физика, а точно обратното. WordPress е изключително достъпна система, с която всеки, който има желание да работи, може бързо и лесно да се научи. 

Тези фактори по никакъв начин не понижават качеството на работа, дори напротив. Това е може би един от най-разпространените митове за WordPress, че когато дадена услуга е безплатна или с по-ниска и конкурентна на пазара цена, то тя не предоставя качеството, към което всички специалисти се стремят. И това ще се види най-добре в по-долу изложените факти, тъй като нищо не говори по-добре от опита на хората и събраните статистически данни.

Факт №1: 41% от всички уебсайтове са базирани на платформата WordPress. 

Точно така, правилно прочетохте. Почти половината от уебсайтовете използват WordPress като система за управление на съдържанието.


Факт №2: WordPress официално стартира на 27 май 2003 г. с версия 0.7.

И така вече 21 години заедно творим, развиваме се и покоряваме иновациите в технологичния свят.

Факт №3: Броят на безплатните плъгини за WordPress е около 60 хиляди.

Плъгините са приложения, които ни дават възможност да добавяме различни функции и опции към нашия WordPress сайт, като по този начин значително подобряваме неговата ефективност и практичност.

Факт №4: Има над 12 000 безплатни теми за WordPress.

Темата е първото нещо, което вижда потребителя, отваряйки даден уебсайт. Затова може да я наречем и “прозорец към сайта ни”, тъй като избирайки определена тема, ние очертаваме границите на стила и визията, с които желаем да бъде идентифициран и асоцииран нашия сайт. Вие имате възможността да избирате между 12 000 безплатни теми. Със сигурност, ще се намерите това, което търсите.

Факт №5: Към момента има над 43 актуализации на WordPress, като всяка от тях носи името на популярни джаз изпълнители като: Miles Davis, Charles Mingus, Billy Strayhorn, Ella Fitzgerald, Oscar Peterson.

Актуализирането на версиите на WordPress е важно по няколко причини, като основните са: защита на сайта от хакерски атаки и поддържането на висока скорост. Затова тук е и моментът да споделим, че следващата актуализация е планирана за месец юли 2024 г., а популярните имена на джаз изпълнителите само могат да допринесат за доброто настроение по време на работа.

Факт №6: Над 28% от всички онлайн магазини са базирани на WooCommerce.

WooCommerce безспорно е един от най-разпространените и използвани плъгини на WordPress за онлайн магазини. Основните му преимущества са големият международен екип от разработчици, които се грижат за постоянната му поддръжка и честата актуализация, което гарантира безупречната му работа, както и това, че при него потребителите имат пълен контрол върху своя онлайн магазин. Това означава, че могат да добавят/премахват разширения, да променят дизайна и настройките по всяко време.


Факт №7: WordPress стартира с идеята да бъде аналог на печатна медия, която да дава възможност на блогърите да пишат по значими за тях теми.

Разбира се, че все още има потребители които продължават да използват WordPress за създаването на собствен блог, в който да споделят темите, които ги вълнуват и по този начин да достигнат до своята аудитория.

Факт №8: Блоковият редактор носи името на Йоханес Гутенберг, изобретил печатарската машина през 15 век, за да се почете приноса му към човечеството, технологиите и четенето.

Винаги е вълнуващо и вдъхновяващо, когато сме благодарни на изобретателите, благодарение на които днес ние продължаваме да се развиваме и Гутенберг определено е една забележителна личност, на която е хубаво да отдаваме значимото внимание, както от WordPress са направили.

Факт №9: WordCamp е събитие на WordPress, организирано от местната потребителска общност, което събира фенове, ентусиасти и сътрудници на едно място.

Първият WordCamp е организиран от Мат Муленвег в Сан Франциско през август 2006 г. В личния си блог той дефинира концепцията на WordCamp така: „Еднодневна безплатна конференция в стил BarCamp с парти същата вечер. Ще има безплатно барбекю за обяд, тениски на WordPress и цял ден за дискусии между потребителите и разработчиците”. 


Факт №10: Най-използваните плъгини в WordPress са Yoast SEO, WooCommerce, Contact Form 7, Elementor, Google Site Kit.

Нека погледнем и данните от официалната страница на платформата WordPress и да проверим колко пъти е изтеглен всеки един от най-използваните им плъгини. Yoast SEO, WooCommerce, Contact Form 7 и  Elementor са изтеглени над 5 милиона пъти, а Google Site Kit над 4 милиона.

Факт №11: В момента, над 50% от потребителите използват WordPress версията 6.5

Версията на WordPress 6.5 е активна от месец март 2024 г. Обновленията, на които са заложили разработчиците в тази версия са следните: библиотеката на шрифтовете, изискванията на плъгините, подобрения в блоковия редактор, добавили са и ефект на падащата сянка, умен припокриващ цвят, възможност за преименуване на всички блокове в листинг менюто и за останалите подобрения може да прочетете в нашата статия в блога на Jump.BG, в която подробно са описани всичките промени: “WordPress 6.5 - какви промени и нови функции носи?”

Факт №12: Сред сайтовете, направени с WordPress, са сайтът на Белия дом, the Economist, Мерцедес,The Walt Disney, NASA… и дори на Бионсе!

Какво повече да говорим щом дори и поп дивата Бионсе е избрала и се е доверила на нашия верен приятел WordPress, хаха.

Факт №13: WordPress има талисманче, което носи името WAPUU.

През 2009г. Мат Муленвег се допитва до потребителите в Япония за идеи относно популяризиране на WordPress в тяхната държава, точно тогава се появява идеята за талисмана WAPUU. Името на талисманчето идва от думата wappy и означава “весел” от happy.

WordPress има талисманче, което носи името WAPUU.

Факт №14: WordPress разполага с пазарен дял над 60% при сравнение с най-използваните CMS системи към днешна дата.

Пазарният дял на WordPress нараства с годините и така към днешна дата се смята, че той заема над 60%, като това подкрепя факта, че WordPress наистина е най-предпочитаната CMS система за управление на съдържание.

Факт №15: WordPress се появява 13 години преди TikTok (2016 г.)...

... 4 години преди Tumblr (2007 г.) и първия iPhone, който също излиза на пазара през 2007 г.  Успява да изпревари и Facebook с по-малко от година и е с около 5 седмици по-стар от Tesla (юли 2003 г.)

Факт №16: Всяка година WordPress общността предоставя нова тема, която носи името на съответната година.

WordPress общността разработва нова нова тема през всяка календарна година, която да е лека и да се използва от WordPress ентусиастите безплатно. Актуалната към момента е: Twenty Twenty-Four

Актуалната тема на WordPress към момента е: Twenty Twenty-Four

Факт №17: Името на платформата произлиза от: Written press + blogging = WordPress (или “Word Press”, ако трябва да е изписано правилно)

Както вече споменахме, първоначално идеята за WordPress е да се използва за създаване на блогове и съответно от там произлиза и неговото наименование. 

Факт №18: Най-често използваните плъгини от нашите клиенти са: Akismet, Litespeed-cache, SEO плъгини, Contact-form-7, Classic-editor, Elementor/pro, Woocommerce, Revslider, Loco-translate.

Ако се нуждаете от помощ за своя WordPress сайт, разгледайте нашата услуга - WordPress Support! Екип от професионалисти с богат опит ще се грижат за Вашия проект 24/7 с мониторинг и реакция в критични ситуации.

WordPress Support - професионална грижа за Вашия уебсайт

Факт №19: В самото начало - първите крачки към WordPress са свързани с необходимостта да се създаде платформа - речник, за да бъде съхранен корсиканския език.

През 2000 г., в зората на 21 век, един самоук трийсетгодишен уебмастър - Мишел Валдриги членува в асоциация, посветена на съхраняването на корсиканския език. В тази връзка той се нуждае от подходяща платформа, в която да да създаде речник.

Мишел Валдриги, Кредит: https://thefrenchtouch.quora.com/

След като Мишел Валдриги вече има блог в Blogger, той търси по-добро решение и така създава първия си проект с PHP и MySQL - Blogger 2. Година по-късно, през 2001 г. се появява b2/cafelog - софтуер за публикуване на блогове с отворен код, написан на PHP в комбинация с база данни (MySQL). Съкращението b2 идва именно от Blog 2.

10 години по-късно на WordCamp Paris 2011, той споделя, че b2 се появява в резултат на неговото „желание да създаде свой собствен Blogger“ и е свързано със „слушането на „Song 2“ на Blur“ .

Проектът му стартира успешно и не липсват ентусиасти. Сред тях е Matt Mullenweg, млад американски саксофонист с никнейм „saxmatt“.

Факт №20: wordpress.com и wordpress.org не са едно и също нещо.

Да, точно така. Много хора не знаят, че всъщност има разлика между wordpress.com и wordpress.org.

WordPress.org, наричан също „истинският WordPress“ е популярната платформа, за която са валидни всички факти, които споделяме в статията

WordPress.org e open-source софтуер и 100% безплатен за всички. Имате пълен достъп и контрол върху своя сайт. Можете да правите абсолютно всичко, стига да не нарушите закона. Всичко от което имате нужда, за да имате сайт, са хостинг и домейн.

Факт №21: През 2024г. до месец май са организирани над 3 000 събития от WordPress общността в 108 държави с над 500 000 участници

WordPress общността определено е голяма и интернационална. Има регулярни ежемесечни събития, на които WordPress ентусиасти - от начинаещи до опитни разработчици, се събират заедно, за да обменят идеи и опит.

Събитията в България са сред най-посещаваните, подкрепени от нас. Споделяме кадри от тях:

Ако имате интерес към създаване на собствен онлайн бизнес или просто желаете да създадете блог, в който да обсъждате теми, които са обект на вашия интерес и внимание, но нямате никаква представа от това “що е то програмиране?”, то WordPress е точно за Вас.

Нашите WordPress хостинг планове са оптимизирани за нуждите на платформата и разполагат със значително повече процесорен ресурс и RAM памет в сравнение със стандартните планове за Споделен хостинг.

За светкавично зареждане на сайта Ви използваме LiteSpeed уеб сървър, който е с вградено кеширане на ниво сървър. За него е разработен и безплатен плъгин, който да инсталирате за още по-добро представяне на сайта Ви в интернет.

Подготвили сме статия с детайлни инструкции как да бъде настроен, но ако имате неясноти, свържете се с нас, за да Ви съдействаме.

Какво е LiteSpeed WordPress Cache и как правилно да го конфигурирате, за да повишите скоростта на зарежда на уебсайта си.

Четете, развивайте се и бъдете достатъчно смели, за да сбъдвате своите мечти, а повярвайте ни, те са много близо до Вас.

Статия от Деница Леонова

Деница е творческа и позитивна личност с интерес към създаването на съдържание. Тя определя този процес като вдъхновяващ и вълнуващ. Рекламата е нейния начин за себеизразяване в сферата на дигиталния маркетинг. Приема работата си като вид изкуство и обича да отделя внимание на всеки детайл, за да се наслади на крайния резултат.

Социални мрежи:
Още статии от автора

Абонирайте се за нашия бюлетин

С абонамента си получаваш повече актуални новини и нашите специални промо оферти

Абонирайте се за нашия бюлетин