Спестете до 97 лв. от цената за хостинг в пакет с .EU домейн!

WordPress - митове и легенди

Jump.BG

С годините WordPress се превърна в един от най-мощните инструменти за създаване на сайтове. CMS-а вече се използва от милиони, сред които има както доказали специалисти, така и прохождащи в уеб ентусиасти и дори хора с друг бизнес, които просто са решили да правят свой сайт сами. 

Историята на WordPress - най-използваният CMS днес!

С времето около платформата се натрупаха редица митове, някои от които особено плашещи най-вече за последната категория – хората, които се опитват за първи път да направят нещо сами.

За останалите отдавна е ясно, че зад името WordPress стои общия труд да страшно много хора, доказани професионалисти, а CMS-а вече се използва не само за създаването на малки блогчета, а на него разчитат дори някои от най-големите и реномирани международни сайтове.

Решихме да обясним колко са грешни някои от нещата, които част от хората с недостатъчно опит смятат за верни.

WP-Support

WordPress е просто блог

Дори и в зората си WordPress да беше това, много бързо благодарение на отворения код и на трудна на мнозина, платформата се превърна в мощен инструмент за създаване на много по-сложни сайтове.

Тук понякога се получава разминаване с Wordpress.com – услуга, с която можете да създадете свой сайт, хостван при самите тях – наистина бързо, лесно и семпло. Wordpress.org, както и WordPress, който можете да използвате при нас в хостинга  си към Jump обаче е мощен инструмент за създаване на сайтове.

Такъв, с който вече са създадени близо 49% от сайтовете в интернет. Платформата се използва отдавна за създаване на редица корпоративни сайтове, онлайн магазини, новинарски сайтове, правителствени портали, а на него за сайтовете си разчитат множество от компаниите във Fortune 500.

Една от най-популярните добавки за WordPress  - Woo Commerce е всъщност най-голямата платформа за създаване на електронни магазини – по-голяма от Shopify, Magento и други, които може би сте чували.

Jump.BG премиум хостинг услуги на конкурентни цени

WordPress не е сигурен

Един от популярните митове, които се разпространява от знаещи и незнаещи потребители е, че WordPress сайтовете не са никак сигурни, хакват се лесно и сериозен сайт не може да се направи с нея. Напълно невярно.

Това че проектът е с отворен код води както до по-лесно откриване на грешките в него, така и до по-бързото им „запълване“. Дори и да не сте професионалист има много начини да направите сигурна инсталация на CMS-a, така сайтът ви да е по-защитен от всеки друг.

След като изградите своя сайт имате възможност да използвате услуги, които допълнително повишават сигурността и предотвратяват атаки.

Не само, че WordPress е сигурен, но с доста по-лесни стъпки той може да стане по-сигурен от всеки друг къстъм сайт, който сте направили или поръчали.

WordPress не става за електронна търговия

Малко по-горе вече оборихме този мит. Има множество плъгини, които бързо превръщат WordPress в мощна платформа за търговия.

Дори да изключим WooCommerce, на който според статистиките са направени около 43% от електронните магазини в мрежата, има още много решения, които да ви предоставят точно това, от което имате нужда за своя бизнес.

Една от чертите на проекта – това, че за почти всяко нещо, което замислите има вече създадена добавка, прави така, че много бързо и лесно да добавяте различни функционалности към своя сайт или да премахвате такива, без да остават дупки или бъгове.

Бъдещето на WordPress е неясно

Преди време се появиха статии, касаещи печалбите на компанията, която официално стои зад WordPress. Всичко, свързано с техния бизнес, обаче са спекулации. Каквото и да се случва с компанията-майка, самият модел на създаване на този CMS го прави безсмъртен.

Той е с отворен код и милиони хора, разработват неща свързани с него. Дори някой да се откаже, той няма просто да изчезне за разлика от много други услуги.

Зад него на практика не стои един човек, или една компания а огромна общност от програмисти от цял свят с различни националности. Общността постоянно се разраства и всичко отдавна е извън границите на фондацията, която официално стои зад проекта.

И заедно с всичко казано тук, именно компанията, която стои за WordPress, WooCommerce и редица други основополагащи плъгини - Automattic се разрастна няколкократно за последните няколко години и продължава да го прави с изключително бурни темпове.

WordPress няма поддръжка или тя не е достатъчна

Това е мит, отново разпространен основно от хора, които на практика не са работили с платформата. В мрежата има огромно количество помощ, която можете да получите безплатно.

Под форма на съвети, информация от различни форуми и групи. Почти всяко нещо, с което можете да срещнете проблем, вече е обсъдено и в интернет има негово решение. За някои от нещата дори не е нужно да знаете английски, тъй като има не малко помощ и на български.

Същевременно всяка една добавка, с която можете да имате проблем също има своята поддръжка, като срещу символична сума за абонамент или за покупка на самия плъгин можете да получите професионална помощ, включително за някои и по телефон, ако това ви е по-удобно.

WordPress е безплатен. Безплатното е некачествено

Това всъщност са два мита в един. Инсталацията на WordPress наистина е безплатна и без да давате допълнителни пари можете да направите страшно много и качествени неща.

Качеството обаче се гарантира от това, че почти всеки продукт, който се използва със CMS-а e минал през ръцете на много програмисти. Дори нещо да не е работело както трябва, той вече е оправено от някой, който се е срещнал с него.

Освен това не всичко е безплатно. Има сложни добавки, които струват пари – те се купуват допълнително и съответно работят с много високо качество, заради конкуренцията с безплатните алтернативи, които и без това са добри.

Всички WordPress сайтове изглеждат еднакво

Митът тръгва от това, че след първоначалната инсталация наистина  сайтовете изглеждат еднакво. Много хора решават и ги ползват така с някоя от темите, които са достъпни в самото начало.

В мрежата обаче има милиони  различни теми, можете да разработите сами своя и това прави сайтовете наистина различни. Много от сайтовете, които виждате в мрежата за на WordPress без дори да го осъзнавате.

Такива са сайтовете на CNN, Microsoft, Adobe, The New York Times и много други. Всичко е до къстъмизация след като направите първоначалната инсталация. Могат да се направят много различни неща.

WordPress е за начинаещи

Истина е до някъде и това е една част от голямата сила на целия проект. Истина е, че можете да го инсталирате и да правите на него неща с базовата  си компютърна грамотност. С WordPress обаче работят някои от най-добрите програмисти в света.

Те правят сайтове, теми, плъгини и всичко свързани с проекта, а вие имате достъп до него. Със сигурност, ако с времето придобиете познание за програмиране, те биха ви помогнали да правите и сами някои неща, без да е необходимо да поръчвате някои неща допълнително.

WordPress не е подходящ за сайтове с много трафик

Вече отчасти разбихме този мит, споменавайки някои от сайтовете, които работят с платформата. Всичко идва от скоростта. Базова инсталация без никакви допълнителни настройки наистина би изпитала затруднения при повече трафик.

Но за това има съвсем лесно и точно решение – както безплатно, така и платено. Отново сами можете да настроите нещата така, че сайтът ви да работи много бързо. Но всичко, както и трафика, идва с времето.

Истина е обаче, че множеството WordPress сайтове имат огромен трафик, а същевременно са достатъчно бързи.

В крайна сметка WordPress е чудесен инструмент за създаване на сайтове, а най-големият му чар и предимство е, че той може да бъде използван, както от професионалисти с дълги години опити в правенето на интернет проекти, така и от хора, които за първи път сядат пред нещо подобно.

Благодарение на отворения си код, той има редица предимства, липсващи на други подобни CMS-и. Именно това е причина и много специалисти да го препоръчват.

WP-Support

Статия от Jump.BG

Статии, новини и събития, публикувани от екипа на Jump.BG.

Социални мрежи:
Още статии от автора

Абонирайте се за нашия бюлетин

С абонамента си получаваш повече актуални новини и нашите специални промо оферти

Абонирайте се за нашия бюлетин