Спестете до 97 лв. от цената за хостинг в пакет с .EU домейн!

WordPress 6.5 - какви промени и нови функции носи?

WordPress 6.5 е първото през 2024 г. обновление на ядрото на най-популярната CMS платформа - WordPress, което очакваме да е налично за изтегляне и инсталация на 26-ти март 2024г.

Някой от заявените промени за WordPress 6.4 отпаднаха от финалната версия в последния момент, но новините от  екипа на WordPress са, че ще ги видим в предстоящата версия - WordPress 6.5.

Какво да очакваме от WordPress 6.5?

Разработчиците са се спрели на няколко основни аспекта, които ще се опитаме да разгледаме подробно в тази статия и които към момента са налични в последната бета версия.

Библиотеката за шрифтове

WordPress обявиха още във версия WordPress 6.4, че ще интегрират библиотека за Google шрифтове, но за съжаление тази функционалност не бе включена във финалната версия.

В новата версия тя е включена, което ще позволи на потребителите да менажират бързо и удобно шрифтовете за своите страници.

Те могат да открият Библиотеката в панела „Стилове“ на редактора на сайтове. Изберете от там Типография и натиснете на бутона „Управление на шрифтовете“

Управление на шрифтове в WordPress 6.5 - библиотека за Google шрифтове

Натискането му ще отвори падащ прозорец и по подразбиране ще видите шрифтовете, които са качени при инсталиране на активната тема.

От таб-а „Качване“ ще можете да заредите още допълнителни шрифтове директно от Вашето устройство.

List of Fonts -  списък с шрифтове - в WordPress 6.5

Ако желаете да използвате богатата библиотека на Google за шрифтове, можете да изберете таб-а „Инсталирай Шрифтове“. От него имате възможност да се свържете с Google и да добавите желаните от Вас шрифтове.

Google fonts

След като натиснете бутона „Разрешете достъп до Google fonts“ ще имате възможност да изберете от наличната библиотека желаният шрифт или негова вариация и да го свалите локално в инсталацията.

Google fonts list (pic 4)

Така можете да персонализирате темата по Ваш вкус , като добавите допълнителна визия на текстовете.


Изисквания на плъгините

За да могат да функционират нормално, някои разширения на WordPress изискват преди това да са инсталирани други плъгини. Например повечето плъгини за WooCommerce изискват самият WooCommerce (който също е плъгин) да бъде инсталиран.

В новата версия 6.5 създателите на плъгините ще имат възможност да впишат в поле „Изисквания“ всички необходими допълнителни разширения, които да бъдат инсталирани и активирани за пълноценната работа на техният продукт.

Това става чрез хедър-а Requires Plugins , чрез който в плъгина се описват допълнителните приставки. В самият плъгин се описва по следният начин:

/**
 * Plugin Name: Express Payment Gateway Checkout for Shop
 * Requires Plugins: shop, payment-gateway
 */

Това ще промени и облика при показването на листа с плъгините. В предишната версия те излизаха по следният начин:

Визуализиране на плъгини преди WordPress 6.5

След използването на тага ще се визуализират както следва:

Визуализиране на плъгини след WordPress 6.5

Още в самото меню за добавяне на нови разширения, ще можете да видите какви изисквания има даденият плъгин, като бутонът му за инсталиране и активиране няма да е наличен, ако не са инсталирани и активирани плъгините посочени в изискванията.

инсталиране на плъгини в WordPress 6.5

Направена е и промяна, че след инсталирането и активирането на плъгина ще се остава в страницата с плъгините, като по този начин ще може да се инсталират няколко приставки последователно без да се излиза на страницата с листа на инсталираните плъгини.

Когато се опитате да спрете допълнителните плъгини, това няма да е възможно ако преди това не изключите главният плъгин, който ги използва.


Подобрения в блоковия редактор

Блоговият редактор е изключително важна функционалност за създаване на съдържание в WordPress. Затова и екипът на WordPress отделя много усилия да подобри работата на Блок Редактора и добавя различни нови интересни функционалности.

Какво можем да очакваме във версия 6.5 в това отношение.

Ефект на падаща сянка

WordPress 6.5 ще представи няколко блока, които ще имат опция за добавяне на падаща сянка :

  • Снимки
  • Колони
  • Бутони

След като изберете блока от неговите свойства на  „Сенки и Очертания“ в таб „Стилове“ ще можете да зададете желаната от Вас сянка.

Ефект на падаща сянка в WordPress 6.5 за снимки, колони и бутони.

Умен припокриващ цвят

Блокът „Обложка“ вече избира автоматично припокриващият цвят, в зависимост от фона на картинката, която сте добавили.

Умен припокриващ цвят в WordPress 6.5

Възможност за преименуване на всички блокове в листинг менюто

Докато версия 6.4. позволяваше да се преименуват само групирани блокове, за по-лесно идентифициране на групираните обекти, новата версия позволя да се преименува всеки блок в листинг менюто.

Възможност за преименуване на всички блокове в листинг менюто в WordPress 6.4

Възможност за отваряне на допълнителни настройки с десен бутон върху блок в лист менюто

Тази опция съществуваше и преди, но беше необходимо да се използва бутона за менюто (трите точки). Сега достъпът е много по-улеснен с едно кликване на мишката.

Възможност за отваряне на допълнителни настройки с десен бутон върху блок в лист менюто в WordPress 6.5

Подобрения в управлението на линковете

Разработчиците на WordPress продължават започната насока за подобряване работата с външни линкове, като добавят допълнителни опции за тяхното управление.

Във версия WordPress 6.5. когато натиснете на иконата за външен линк, страниците на сайта Ви ще се появят в менюто на търсачката с различни икони.

Подобрения в управлението на линковете

След като добавите линка и натиснете на него, той веднага ще се отваря в контекстно меню. Освен пътя на линк-а в менюто са добавени опции за копиране, премахване на линк-а и редактиране.

Подобрения по Сайт Редактора

Развитието продължава и в тази насока, като финалната версия на WordPress 6.5. ще предложи нови подобрения в Сайт Редактора. Самият редактор бе пуснат като възможност за персонализиране на темите и използването на шаблоните в целият сайт.

Подготвят се няколко подобрения за финалната версия, на които ще обърнем внимание.


Повече възможности за работа със Синхронизирани Макети.

Синхронизираните Макети са възможност за потребителите да създадат модели на страниците, които да се използват навсякъде в уеб сайта.

Версия WordPress 6.5. предлага опция за презаписване на заключените Синхронизирани Макети при необходимост от промяна за частни случай.

Например, ако желаем да редактираме елементи от Макета, но без да променяме крайната му визия.

Добавяме избраният Макет и натискаме бутона „Редактиране на оригинала“:

Редактиране на макети в WordPress 6.5

След като се отвори редактора за частни случай е необходимо да изберете блока от Макета, който искате да редактирате.

След като се визуализират настройките на блока, от полето за допълнителни настройки изберете опцията „Позволи незабавно презаписване“.

разрешаване на промяна - allow instance overrides

Като цяло тази опция позволява да създадете Макети, които могат да се променят на базата на контекста за дадена страница.

Визуални подобрения по Сайт Редактора.

WordPress 6.5. донася нова визия в работата със Сайт Редактора, като вече можете да виждате Вашите страници, макети и шаблони по различен начин.

Включена е опция за Таблична визия с голям предварителен поглед и възможност за сортиране по различни критерии.

grid view - таблична визия в WordPress 6.5

Подобрения по ревизиите на стила на сайта

В предишните версии Ревизиите излизаха като времева линия и беше необходимо да търсите предишната, която Ви е необходима.

Подобренията тук са, че вече имате детайлна информация за промените направени по всяка ревизия на стила и можете бързо да се ориентирате коя от тях търсите.

Подобрения по ревизиите на стила на сайта в WordPress 6.5

Когато изберем дадената ревизия се появява и бутон „Прилагане“, с който да направим промените.

прилагане на ревизия в WordPress 6.5

Интерактивна API връзка

Екипът на WordPress обяви, че работи върху нова функционалност, а именно интерактивна API връзка.

API е платформа за разработчици, които могат да създават крайната визия на сайта, без да се налага да се презарежда цялото съдържание.

Като пример можем да дадем, ако отговаряте на коментар на Вашият блог и е направен нов такъв. С тази функционалност може да се направи новият коментар да се появи в прозорец, докато пишете своя отговор.

Така няма да е необходимо да презареждате страницата, за да видите новите коментари. Те се появяват в реално време, чрез интерактивната платформа.

За да покажат пълната функционалност WordPress  са направили демо сайт https://wpmovies.dev/

Подобрения по ядрото и оптимизация

Безспорно промените в ядрото са най-чаканите във версия WordPress 6.5. След интеграцията на Гутенберг в ядрото на платформата потребителите започнаха да се оплакват от увеличена консумация на сървърни ресурси.

Започна да се забелязва и забавяне на работата на WordPress и то осезаемо се забеляза в предишната версия. Какви подобрения да очакваме?


Подобрение на производителността

В този аспект WordPress 6.5. обещава да е 4 пъти по-бърза спрямо предходната версия като Блок и Сайт редакторите се зареждат два пъти по-бързо, а общата скорост на зареждане е многократно завишена.

(*) WP 6.4 WP 6.5 x faster
Typing 60ms 15ms 4x
First block load 20s 8.4s > 2x
Patterns load 2s 1.5s 1.33x
Site editor first block load 7s 4.6s 1.5x
...      

Оптимизация на превода с нова библиотека и по-бързо зареждане

Преводът в реално време ще се извършва от нова олекотена i18n библиотека , която е много по-бърза при зареждането на двоичните МО файлове и използва много по-малко памет.

Предвидено е да зарежда няколко превода едновременно, което ще направи преминаването към локален език много по-бързо.

Добавена е и опция за поддръжка на превод в PHP файл , вместо бинарния МО файл. По този начин, ако има активен Opcache - то той може да бъде използван. Системата ще проверява дали има наличен PHP файл и ще зарежда него с приоритет.

Това са и предоставените тестове на новата система.

Locale Scenario Memory Usage Load Time
en_US Default 15 MB 159 ms
de_DE Default 29 MB 217 ms
de_DE Performant Translations 17 MB 166 ms

Добавена е опция за включване на различни инструменти за визуализация и оптимизация към стандартните теми

Това би следвало да подобри и скоростта на зареждане на самите теми, като ще могат да се изключват или добавят към тях отделни елементи, които да влияят на производителността.

Ако се нуждаете от помощ за своя WordPress сайт, разгледайте нашата услуга - WordPress Support! Екип от професионалисти с богат опит ще се грижат за Вашия проект 24/7 с мониторинг и реакция в критични ситуации.

WordPress Support - професионална грижа за Вашия уебсайт

Обобщение

Потребителите на WordPress могат да очакват много подобрения, като разработчиците посочват, че са поправени 488 бъг-а спрямо предишната версия и са направени близо 700 подобрения.

С новите заявки за производителност и бързодействие, както и предприети допълнителни мерки за сигурност WordPress отстоява първата си позиция на предпочитана платформа с милиони потребители по цял свят.

В статията са използвани материали от WordPress общността и от интернет пространството.

Статия от Росен Георгиев

Росен Георгиев работи в областта на IT индустрията последните 30 години. От 5 години активно се занимава с хостинг услуги и съпорт , като последните две специализира предимно WordPress поддръжка. През 2022 г. сеприсъединява към екипа на Джъмп БГ, а от 2023 г. е в WordPress отдела, в който ежедневно решава казуси свързани с платформата и помага на потребителите да развият приложенията си . Занимава се също така и с изработка на сайтове, предимно на WordPress.

Социални мрежи:
Още статии от автора

Абонирайте се за нашия бюлетин

С абонамента си получаваш повече актуални новини и нашите специални промо оферти

Абонирайте се за нашия бюлетин