Спестете до 97 лв. от цената за хостинг в пакет с .EU домейн!

WordPress 6.1 е тук! Какво ново

WordPress 6.1 е вече факт! В тази статия сме се погрижили да ви дадем информация  за новостите и подобренията на платформата, които веднага да използвате в ежедневната си работа с нея. На вашето внимание новата версия с името - Misha.

Е, какво ново?

След последния ъпдейт WordPress 6.0 през май 2022г., разработчиците на CMS (Content Management System)  платформата заложиха на подобряване на потребителското преживяване.

С новата версия WordPress 6.1 те се фокусираха върху надграждането и добавянето на функции, които да дават повече контрол на потребителите за създаване на съдържание.

Усилията са съсредоточени и върху потребителското преживяване при изграждането на сайт. Още от самото създаване, платформата се стреми да улеснява потребителите, като опростява дизайн и функционалности, за да бъде лесно използвана от всички.

Акцентите в новата версия включват:

  • Нова блок тема по подразбиране с име “Twenty Twenty-Three (TT3)”;
  • Подобрения и новости във функциите на Block Editor;
  • Дизайн подобрения в Block Editor;
  • Нови функции за темплейти в Site Editor;
  • Промени за разработчици.

Новата блок тема Twenty Twenty-Three

 Сред темите по подразбиране, на сцената излиза новата блок тема “Twenty Twenty-Three (TT3)”. Към новата тема, членовете от WordPress обществото са създали 10 вариации за стилизиране, които лесно и удобно се достъпват през самата тема.

Twenty Twenty-Three позволява множество възможности за редактиране на сайта. Отличава се с минималистичен стил, а вариациите към нея дават възможност на потребителите да направят много по-добре издържан персонализиран дизайн.

Източник на видео: WordPress

Към новата тема има включени нови шрифтове. Тези шрифтове са налични в различните възможности за стилизиране на Twenty Twenty-Three.

Ето ги и тях: DM Sans, IBM Plex Mono, Inter, System Font и Source Serif Pro.

Ако темата за шрифтовете представлява интерес за вас, разгледайте нашата статия  Най-добрите модерни шрифтове за всеки WordPress сайт.

linkedin

Подобрения и новости в Block Editor

В любимия Block Editor, където се създават постове, има промени, които няма как да не бъдат забелязани. 

WordPress 6.1 включва подобрения, които са представени в Gutenberg 14.1. Промените в Gutenberg се фокусират за това потребителите да имат по-ясен и лесен поглед върху дизайна на елементите на собствения си сайт. Нека разгледаме някои от подобренията и новостите.

  • Възможност за оразмеряване в повече блокове 

В WordPress 6.1 могат да се оразмеряват различни елементи като - Paragraph, List, Columns, Table. Новата функция ви дава повече контрол от гледна точка на дизайн и layout. Едно от нещата, които потвърждава тезата, че от WordPress правят всичко по силите си за по-добро потребителско преживяване е, че при промяна на полетата и подложките в блоковете тя се визуализира веднага.  

  • Надграждане в Border опциите

Нова версия, нови възможности за Borders в повече блокове.  Вече има функция, която позволява да настроите мястото на самия Border. Искате да поставите borders за изображенията си? В WordPress 6.1 вече е възможно, защото е добавено като функция в блоковете за изображения. 

  • Featured изображение в Cover блок

WordPress 6.1 ви дава възможност да зададете feature изображение за cover блок. При вече приложено feаture изображение, то ще се визуализира и в cover на страницата.

  • Цитатите и списъците в публикация вече имат собствени блокове

WordPress 6.1 представя новите блокове за цитати и списъци.

Ако имате блог пост в уебсайта си, в който изброявате няколко неща и ги номерирате или им поставите булети, новата версия ви позволява да размените местата им без нуждата от редакция. 

В WordPress 6.1   любителите на цитати имат възможността да създават собствен блок за всеки цитат. По този начин всеки цитат може да се стилизира.

  • Подобрена навигация в блоковете

Друго полезно подобрение е навигацията в блоковете. Тя предоставя възможност за създаване и селектиране на меню, директно от блок настройките.

  • Настройка за заключване на блок

При заключване на блокови пространства, ще имате нов бутон, който ще ви позволява да направите това действие, като заедно със самия блок ограничите и съдържащия блок, корицата и блоковете с колони.

  • Възможност за добавяне на модели за всеки пост

В WordPress 6.1 в началото при създаването на пост, какъвто и по вид да е той, може да видите предложения и варианти за patterns.

  • Подобрения в изгледа и употребата на инструменти за избор и изпращане на шаблони

Преглед и управление на настройките на публикациите и страниците с подобрения в изгледа и употребата на инструменти за избор и изпращане на шаблони.

Източник на снимка: WordPress

  • Възможност за бързо откриване на блок теми

Вече е наличен филтър за откриване на блокови теми. Ако искате да видите как изглежда темата, можете да го направите благодарение на възможността за визуализация на шаблоните.

Дизайн подобрения в Block Editor

Дизайнът в Block Editor е на фокус! Неговото подобряване е с цел интуитивно усещане при работа с платформата и добро потребителско преживяване. Нека разгледаме някои от дизайн промените:

  • В страничната лента за настройки в блока,  ще забележите, че е направена промяна и вместо както бяхме свикнали до сега да виждаме "Status & visibility", вече се показва "Summary".
  • В блок едитора, при натискане на бутона за информация, се вижда и времето за четене на дадена публикация.

  • Промяна в бутона за преглед на всички публикации в Block Editor. Ако преди е трябвало да кликнете върху логото на WordPress, то сега на негово място бива поставено вашето лого (при наличието му във вашия сайт).

Нови функции за темплейтите в Site Editor

Новата възможност, която предоставя WordPress 6.1 е за създаване и редактиране на темплейти за основни и персонализирани taxonomies (Taxonomies са метод за класификация на съдържанието и данните в WordPress.). Има възможност за добавяне на темплейти за категории и тагове. Всеки нов персонализиран вид пост или taxonomy се показва в падащото меню при натискане на бутона за създаване на нов шаблон.

Ако тепърва планирате да си направите сайт в WordPress, можете да прочетете нашето кратко ръководство за създаване на сайт.

Промени за разработчици 

В WordPress 6.1 има и важни промени за разработчиците, които няма как да пропуснем. Тук ще разгледаме някои от тях:

  • Предоставена е възможност да се редактират и стилизират елементи от блоковете - бутони, заглавия, описания в theme.json;
  • Добавена е нова опция за ограничаване в секцията за Layout.
  • Някои от темите вече имат налична помощ от гледна точка на Fluid Typography (Fluid Typography е вид настройка, от която можете да променяте големината на шрифта, която се намира в блок едитора.) В WordPress 6.1 темите като цяло имат опцията Fluid Typography, а именно възможността на текста да се адаптира спрямо дизайна на темата за по-добър изглед за различните екрани, на които потребителите зареждат уебсайта. Като тази адаптация става автоматично, без да се налага добавяне на код;
  • Повече възможности за Query Loop Block ( Query Loop Block е блок, в който потребителите задават специфични параметри, които да се визуализират след публикуване на поста.).

Не пропускайте да се възползвате от новите възможности и подобрения, които предоставя WordPress 6.1. 

Ние, от Jump.bg, ви съветваме винаги да ъпгрейдвате вашия WordPress до последна версия. В нашето помощно видео можете да изгледате как стъпка по стъпка да обновите ядрото на вашия уеб сайт, както и как да направите архивно копие (backup) и автоматично обновяване на сайта.

Ако имате уеб сайт на WordPress, но искате да зарежда светкавично бързо, разгледайте нашите WordPress хостинг планове, в които е включен кеширащият сървър - LiteSpeed, който ще ви помогне за по-бързото зареждане на уеб сайта. 

Абонирайте се за нашия бюлетин, за да получавате актуални новини и специални промо оферти

Абонирайте се за нашия бюлетин, за да получавате актуални новини и специални промо оферти

Статия от Божидара Цончева

Божидара с размах владее performance маркетинга и анализите в Google Analytics. Споделя, че писането е нейната страст от дете, а дигиталния маркетинг втора любов, в която се влюбва преди няколко години. Благодарение на нея, потребителите на Jump.bg, ще получават винаги актуална и полезна информация в блога, подбрана с грижа и внимание от нея. Извън работната среда, ще я видите да чете стихосбирки и да споделя моменти с любимите си приятели.

Социални мрежи:
Още статии от автора

Абонирайте се за нашия бюлетин

С абонамента си получаваш повече актуални новини и нашите специални промо оферти

Абонирайте се за нашия бюлетин