Спестете до 97 лв. от цената за хостинг в пакет с .EU домейн!

Най-добрите модерни шрифтове за всеки WordPress сайт

Sofia Petrova

Вероятно вече знаете, че щом става дума за един уеб сайт, всичко е от значение – от изработката, дизайна, платформата, хостинга и домейна, чак до наглед дребни особености, като шрифтовете текст в него. 

Бързаме да споделим, че шрифтовете са ключов фактор за визуалното представяне, техническата работа и оценката на потребителя за всеки един уеб сайт. С други думи, видът и размерът тук наистина имат значение. 

В тази статия ще ви представим най-актуалните и популярни варианти на шрифтове за WordPress и ще ви помогнем за тяхната инсталация, в случай че избраната от вас WordPress тема не разполага с тях. 

Как изглеждат модерните шрифтове за WordPress?

На практика, става въпрос за почти всички шрифтове, които виждаме върху печатни или онлайн материали днес. Повечето от тях се наричат „серифни“ шрифтове и допринасят за четимостта на текстовете поради своя стилистична особеност. Наричаме ги „модерни“, въпреки че много от тях датират още от 18-ти век, като продължават да съществуват с минимални изменения в типографията – удебелени, стилни, професионално изглеждащи, а понякога и клонящи към курсив. 

Трудно е да преброим колко шрифта съществуват към днешна дата, но най-големият разпространител на шрифтове онлайн, MyFonts, съдържа над 130,000 предложения. Знаем, че много от вашите фаворити вероятно няма да са налични в избраната от вас WordPress тема, освен ако...не ги добавите сами. Нека ви покажем как.

Ако имате сайт на WordPress, но все още не сте започнали да водите блог към него, прочетете нашата статия, в която сме подбрали основните ползи от добавянето на блог на вашия уеб сайт.

Добавяне на избран шрифт в WordPress

Добавянето на специален шрифт в WordPress изисква няколко стъпки, които да изпълните прецизно. Можете да ги изпълните ръчно, следвайки стъпките по-долу или да използвате WordPress плъгин за целта. Use Any Font би бил отличен избор. В противен случай:

  1. Уверете се, че избраният шрифт е подходящ за уеб съдържание. Не всички шрифтове са годни за използване онлайн и съвместими с всички уеб браузъри. За да се подсигурите в случая, можете да използвате инструмента на Font Squirrel, който ще превърне всеки един шрифт в оптимален уеб формат. С тази стъпка ще се подсигурите, че шрифтът ви няма да влияе негативно и на скоростта на уеб сайта ви. 
  2. Направете диагностика на работата на сайта и наблюдавайте броя на HTTP заявките. Може да се окаже, че работите с твърде много на брой различни шрифтове във всички модули и плъгини, които използвате, без дори да сте наясно с това. 
  3. Уверете се, че шрифтовете се кешират локално в браузъра на потребителя. Тъй като няма да ги променяте често, можете да се възползвате от тази възможност и с времето да намалите броя на HTTP заявките.
  4. Свалете избрания шрифт (нашите предложения ще откриете по-долу в статията). 
  5. Направете бекъп на своя уеб сайт и всички файлове и данни. Напомняме ви, че в хостинг плановете на Jump.bg вече разполагате с архивни копия на цялата си информация. 
  6. Качете файловете на шрифта в .zip формат. Мястото им е в папка wp-content/themes/your-theme-name/fonts. Ако такава липсва, създайте я и добавете файловете в нея. За целта можете да използвате произволна програма, с която да качите файловете.
  7. В администраторския панел на WordPress открийте менюто Appearance ? Theme Editor, след което отворете style.css файла. В него ще трябва да добавите фрагмент от код според името на новия шрифт и линка към него. 
Graphical user interface, text, application    Description automatically generated
  1. Укажете на WordPress къде да се използва новия шрифт.  Отново трябва да отворите style.css и да добавите още един фрагмент код. Тук трябва да прецизирате в кои части от сайта искате да се използва този шрифт и да укажете името му, след което да обновите файла. 
Text, letter    Description automatically generated

Изборът на Jump.bg: Топ 16 модерни шрифтове за WordPress през 2022г. 

  1. Glober
Glober Font Free Download

Най-напред ви представяме един санс серифен шрифт (без допълнително удебеляване), който е приятен за четене и е подходящ за заглавия или основен текст в уеб сайтовете. Състои се от по 9 вида bold и italics вариации, различни по своето тегло.

  1.  Corn
Corn Family - Shaped Fonts

Ето и едно предложение, което се откроява със заоблени ъгли на символите. Шрифтът Corn има 14 вариации на стила, подходящи за заглавия и лога, а в някои случаи – дори за основен текст. 

  1. Northwest
Northwest Font › Fontesk

Northwest също е един от модерните шрифтове, подходящи за WordPress, който обаче се отличава и със своя ретро привкус. Изключително подходящ е за заглавия и дори за офлайн послания. Обърнете внимание и на декоративните елементи, които са част от стиловете на шрифта. 

  1. 5th Avenue
A picture containing logo    Description automatically generated

Следващото ни предложение определено се отличава сред множеството шрифтове, които имате на разположение. 5th Avenue ще бъде отличен избор за лого или заглавие, но не препоръчваме използването му в основен текст. 

  1. Modern Outdoor
Modern Outdoor | Font | Slab Serif Fonts ~ Creative Market

Още една отлична алтернатива за заглавия и лога, както и за банери в уеб сайта. Ще видите Modern Outdoor и върху различни офлайн материали (билборди, етикети, печатни издания), както и името му подсказва. 

  1. Noelle
Noelle Font | Modern Serif Font | Serif | TemplateDuo

Noelle е геометричен серифен шрифт, който веднага се набива на очи. Ето защо е изключително подходящ за заглавия, както за печатни, така и за онлайн материали. Ще забележите и, че стилът му се характеризира, както с модернистичен, така и с ретро оттенък. При свалянето на Noelle ще получите и бонус шрифт – Kyoto Wedding – с който се съчетава отлично. 

  1. Phenomena
A picture containing text, clipart    Description automatically generated

Следващият ни избор се характеризира с по-тесни и заоблени символи, като е подходящ най-вече за лога, заглавия и кратки послания. Разполага със 7 разновидности, различни по дебелина, част от които позволяват и използването му в по-дълги текстове. 

  1. Nostalgia
Nostalgia Font - Free Fonts

Още един модерен шрифт с ретро привкус. При сваляне на шрифта ще получите 3 вариации, които ще подхождат на заглавия, банери или лога за вашия бранд. 

  1. Thinoo
Thinoo Sans Serif Font | Beautiful sans serif fonts, Free fonts for  designers, Sans serif fonts

Thinoo също е санс шерифен шрифт, а най-хубавото е, че е напълно безплатен. Изключително стилен и подходящ е, както за заглавия и кратки послания, така и за по-дълги текстове, тъй като има добра четимост. При сваляне ще получите по-тънък и по-удебелен вариант, както и стилизация за всички букви, символи и препинателни знаци. Препоръчваме Thinoo и заради професионалния изглед, който придава на уеб сайтовете. 

  1. Kollektif
Kollektif Typeface - Download Free Font

Споделяме и още едно безплатно предложение с класически изглед, което е подходящо за принт и уеб проекти. Kollektif разполага с две вариации на теглото и два стила и се радва на огромна популярност сред потребителите. 

  1. Jollin
Jollin Font | Webfont & Desktop | MyFonts

Още едно „заоблено“ предложение за санс серифен шрифт. Jollin има вариации в bold и italics, като разполага и с вариации на различните букви, които могат да направят текстовете ви по-семпли или пък точно обратното – по-нестандартни на вид. 

  1. Sequel
Sequel Font - Download Free Font

Заоблените форми на Sequel също са перфектни за заглавия и лога. Отличава се със значително по одебелените символи спрямо повечето от останалите модерни шрифтове. 

  1. Boxing
BOXING Font - Download Free Font

Името на Boxing подсказва, че той се отличава с по-остри форми. Шрифтът е безплатен и предлага добра четимост за заглавия и послания, изписани с главни букви. 

  1. Le French
Le French - Organic Paired Duo | Sans Serif Fonts ~ Creative Market

Определено едно от най-открояващите ни предложения съчетава модерния с ретро изгледа. Le French може да се използва във всякакви видове заглавия, послания и текстове, онлайн и офлайн. 

  1. Intro
Intro Font | Webfont & Desktop | MyFonts

Ето и едно изключително универсално предложение за всякакви видове текстове. Intro ви предоставя общо 72 вариации на шрифта, с които имате предостатъчна гъвкавост при избора за вашия уеб сайт и бранд. 

  1. Classy Marisa
Classy Marisa Font - Download Fonts

За финал ви представяме и едно по-елегантно и различно предложение за шрифт. Classy Marisa разполага с по-тънък и по-удебелен вариант, като ще ви предложи и допълнителни орнаменти, с които текстът ви ще се отличава още по-добре. 

instagram

Разбира се, изборът от възможни шрифтове за вашия уеб сайт далеч не се изчерпва дотук. В статията ви представихме част от най-популярните варианти с широка приложимост, които са подходящи за всички видове сайтове на WordPress, както и други платформи. В Интернет ще откриете и още предложения за шрифтове, които ще придадат още по-голяма уникалност на сайта и бранда ви в уеб пространството, и не само. Всичко зависи от вашата креативност и склонност да импровизирате, за да се отличите от конкуренцията.

A вие кой шрифт си избрахте? 

Абонирайте се за нашия бюлетин, за да получавате актуални новини и специални промо оферти

Абонирайте се за нашия бюлетин, за да получавате актуални новини и специални промо оферти

Статия от Sofia Petrova

Макар да е едно от новите попълнения в екипа ни, вече знаем колко упорита и всестранно развита личност всъщност е Софи. Обича маркетинга, обожава книгите и не пропуска възможност да научи нещо ново, което да я направи още по-добра в работата. Софи се грижи за създаването на полезно за вас съдържание и ни помага да достигнем до още потребители и бизнеси, които имат нужда от нашите услуги. Разчитаме на нея, за да направим Jump.bg любим бранд и предпочитан партньор за собствениците на уеб сайтове и онлайн магазини в България.

Социални мрежи:
Още статии от автора

Абонирайте се за нашия бюлетин

С абонамента си получаваш повече актуални новини и нашите специални промо оферти

Абонирайте се за нашия бюлетин