Вземете 30% отстъпка за хостинг в пакет с .BG домейн

Как да защитим собствеността над домейните си – основни съвети

Jump.BG

Живеем в дигитална ера, която ни поставя пред различни предизвикателства, а едно от тях е как да защитим данните си в уеб пространството и как да се предпазим от фишинг атаки. В статията ще открием завесата зад добрите практики за сигурност на домейн името. Независимо дали сте начинаещ в сферата или искате да подобрите знанията си в дигиталното пространство, този материал е за вас. 

Недвижимата собственост е защитена по редица начини и за нея се грижат не малко държавни институции и въпреки редицата злоупотреби с тях е много по-трудно един ден да се събудим без нея. Файловете, които имаме и сайтовете, качени на сървър, са отделна тема, но днес сме решили да обърнем внимание на сигурността на домейните, които притежаваме, както и на добрите практики, свързани с това да нямаме проблеми с тяхна кражба и евентуална загуба.

Регистрацията на домейн понякога е импулсивно решение и не рядко покупката му става за броени минути. Загубата му обаче може да трае още по-малко – само секунди, или да е резултат от това, че не сме внимавали, когато го купуваме. И ако понякога в портфолиото ни има домейни, които не е фатално да загубим, то не са редки случаите, в които хора губят много ценни домейни само защото са забравили за тях, не са обърнали внимание на сигурността им или друга банална причина.

Съветваме ви да обръщате повече внимание и да следвате няколко основни принципа за всеки свой домейн. Най-честата причина е да забравите да го подновите. Сериозните хостинг компании изпращат по няколко навременни напомняния за подновяването на вашия домейн.

Най-чести причини, за да изгубите своя домейн: 

Опасният служител

В не малко компании с регистрацията на домейн се занимат служители, които не са част от мениджмънта. Може да се стигне до проблем, ако човекът, който е извършил процеса по вземане на домейн, напусне работа с всички данни. Възстановяването на домейна обратно е свързано с много проблеми и дори човекът да е добронамерен, просто има вероятност да не можете да го откриете. Дръжте цялата информация за домейните си във ваш акаунт, до който имате достъп само вие.

Регистрирайте домейните си сами

Най-добрият вариант, независимо дали сте директор на голяма компания, или имате малка фирма, е вие сами да регистрирате домейните си. Не е никак трудно, отнема кратко време, а в бъдеще ще ви спести редица главоболия. 

Ако сте голям бизнес и имате много служители, не е никакъв проблем да дадете достъп и на друг човек, но регистрантът трябва да сте вие. 

7 ЛЕСНИ СТЪПКИ ЗА ИЗБОР НА ДОМЕЙН ИМЕ 

Ако не регистрирате домейните си сами – заложете на професионалисти

Ако се притеснявате да регистрирате домейн името си сами, препоръчваме да се доверите на професионалисти - уебстудиа, агенции, партньори, с които имате договорни отношения или се свържете с хостинг доставчик, който предлага техническа поддръжка. 

Jump.bg предлага на всички агенции и студия специална партньорска програма, чрез която те могат да създават нови акаунти на клиентите си или да добавят вече съществуващи и да поемат пълното управление. Това им спестява усилия за управлението на множество акаунти, като същевременно защитава и вас, защото вие си имате собствен акаунт с ваш потребител и парола, получавате фактурата директно и можете да решите дали да предоставите или спрете достъпа на дадена агенция.

Попитате вашите разработчици за тази възможност и ако те не знаят за нея, могат да се свържат с нас по всяко време. Ние ще им съдействаме да се включат в партньорската програма.

Заложете на качествена и сложна парола

При регистрация на домейна ви съветваме да използвате сложна, дълга и качествена парола. Не слагайте поредица от числа, името си, телефонния си номер, рожденната си дата или нещо отличително, което е свързано с вашата личност. Препоръчваме да използвате разнообразие от думи, числа, символи, цифри. Сложете различни думи, символи, числа и дори специални символи. Ще е чудесно, ако замените някоя 1-ца с „!“ и тук никой няма да ви се сърди, ако „p“ се превърне в 5, „ш“ в 6 и т.н.  

 

Използвайте сигурен мейл и го защитете добре

Най-често кражбите на домейни се извършват през електронната поща, към която са регистрирани. Сериозна грешка, която можете да допуснете, е да предоставите поща, която ползвате рядко, такава, в която получавате предимно спам имейли. Използвайте основната си поща, за да сте сигурни, че ще получите всичко, свързано с управлението на домейна. Непременно защитете имейл пощата си, като използвате сигурна парола, както и двуфакторна аутентификацията, която се предлага от повечето мейл

услуги.

Пазете се от фишинг атаки

Силно препоръчително е случайни хора да не разберат кой имейл стои зад определен домейн. Скриването му намалява шансовете за измама. Внимавайте с писма, които ви карат да отваряте линкове, не попълвайте потребителско име и парола в страници, които сте достъпили чрез електронната си поща. 

Освен за защитата на домейн си, препоръчително е винаги да внимавате и за крайния срок, в който той изтича. Ако забравите да го подновите, може да го загубите завинаги. След закупуването на домейна, той преминава през различни статуси - Как се променя статуса на домейна ви след изтичането му? 

Надяваме се, че сме ви убедили да внимавате при закупуването на домейн име. Дори и да изглежда като кратка и бърза рутинна процедура може да крие много опасни рискове, ако не е направена по правилния начин. Ако имате нужда от помощ или съвет, не се колебайте да ни пишете на support@jump.bg. Нашият екип е на разположение 24/7/365 за вашите нужди. 

Статия от Jump.BG

Статии, новини и събития, публикувани от екипа на Jump.BG.

Социални мрежи:
Още статии от автора

Абонирайте се за нашия бюлетин

С абонамента си получаваш повече актуални новини и нашите специални промо оферти

Абонирайте се за нашия бюлетин