Статичен vs динамичен сайт? Кой е подходящ за моя бизнес?

Jump.BG

Най-общо, уеб сайтовете се делят на два вида според начина им на изграждане и функционалностите, с които разполагат – статични или динамични сайтове. В този материал ще ви запознаем в подробности с разликите между двата вида, като ще ви покажем и как лесно да преминете от динамичен към статичен WordPress сайт.

Кои сайтове са статични?

Отличителна характеристика при статичните уеб сайтове е липсата на система за управление на съдържанието (CMS), което означава, че процесът по изграждане и развитие на сайта се случва само посредством промяна в неговия код. 

Най-често статични са личните уеб сайтове, както и малките презентационни и информационни страници, които не се нуждаят от ежедневно обновяване на съдържанието. Такива сайтове са изградени основно чрез езика HTML, чрез който се указва структурата на сайта и страниците в него – меню, текстови полета, изображения и др. За по-добър изглед на съдържанието на помощ идва и CSS езикът, който се използва за визуалното представяне и стилизиране на информацията. На следващ етап уеб сайтът може да се сдобие и с интерактивност посредством JavaScript технологията. 

Предимства на статичните уеб сайтове

Освен, че са сравнително лесни за създаване и използване, статичните сайтове имат и някои ключови предимства, от които много по-лесно да се възползвате в сравнение с динамичните. 

 • Бързина на уеб сайта – опростената функционалност и структура на статичните уеб сайтове води и до много по-добра скорост на зареждане спрямо динамичните.
 • Добра SEO оптимизация – при правилно изграждане и структуриране на статичен сайт всяка от страниците му би била лесна за индексиране от търсещите машини.
 • Добро ниво на сигурност и защита от злонамерени атаки - При този вид сайтове, липсва PHP или база данни, което означав, че страницата става много по-малко уязвима към хакерски атаки.
 • По-малък файлов архив и липса на база данни – това позволява лесна и бърза миграция на съдържанието, улеснено възстановяване (backup) на данни, както и възможност за съхранение на локално архивно копие на сайта. 
 • Развихрено въображение – на практика, няма ограничения пред това да създадете сайт с дизайн по ваша представа и вкус. 

Недостатъци на статичните уеб сайтове

С развитието на уеб технологиите става ясно, че статичните уеб сайтове далеч не могат да отговорят на потребностите на бизнесите да ангажират своите клиенти и, най-вече, на потребителите - за да имат едно приятно преживяване на сайтовете. 

 • Ограничена функционалност – статичният ви сайт просто няма да бъде „способен“ да изпълнява определени функции и няма да разполага с всички необходими инструменти, които потребителите са свикнали да използват. 
 • Усложнена актуализация на съдържанието – такава може да бъде извършена само ръчно посредством намесата на уеб разработчик, който добре познава структурата на сайта. 

Кои сайтове са динамични?

Това е доста по-популярният вид уеб сайтове за бизнеси и потребители просто защото той предлага много по-модерен изглед, функционалности и възможности за взаимодействие. При динамичните сайтове съдържанието се намира в бази данни, които динамично „сервират“ информацията при зареждане на всяка уеб страница от браузъра на потребителя. 

Вече се досещате, че основната разлика за собственика на сайта е наличието на система за управление на съдържанието (cms), която дава много повече възможности за лесно управление на сайта и създаване на съдържанието. Естествено трябва да споменем, че не винаги липсата на CMS означава, че сайта е статичен (пример за това може да бъде Laravel)

Тук ще си позволим и едно уточнение относно системите за управление на съдържанието. Съществуват няколко популярни CMS-и, но най-използваната сред тях е WordPress. Любопитен факт е, че близо половината от всички уеб сайтове в Интернет и 2/3 от динамичните използват именно нея. Ето защо и в Jump.bg разполагаме със специална услуга WordPress хостинг с фокус върху уеб сайтове, изградени посредством WordPress.

Предимства на динамичните уеб сайтове

Динамичните сайтове разполагат и с някои незаменими ползи спрямо статичните:

 • Лесно управление и гъвкавост – вече споменахме, че създаването, редактирането, оптимизацията и управлението на цялото съдържание може да се случи през системата за управление на съдържанието дори от човек без опит в уеб разработването. 
 • Разнообразие от допълнителни функционалности – уеб сайтовете вече разполагат с редица сложни функционалности, които правят потребителското изживяване все по-стойностно, приятно и полезно.

Недостатъци на динамичните уеб сайтове

Тук става въпрос за един сериозен недостатък и той е свързан с начина на работа на всеки динамичен сайт:

 • Бавно зареждане на сайта – то е резултат от процеса, включваш потребителската заяка, „извикването“ на съдържанието от базата данни до динамичното му визуализиране и изпращане до браузъра на потребителя. 

Добрата новина е, че за основния недостатък при динамичния сайт има и готово решение. 

Превръщане на динамичен сайт в статичен

Напълно възможно е динамичният ви уеб сайт да се превърне в статичен, за да се възползвате максимално от всички предимства, които това ще ви осигури. За целта е необходимо да използвате специален вид инструмент. 

Static Site Generator

Накратко, static site generator ще ви позволи да превърнете динамичен уеб сайт в HTML и автоматично ще позволи използването на страницата без да е необходима допълнителна намеса, а това, от своя страна, ще донесе позитивна промяна в скоростта на зареждане на сайта. 

Защо да използвате static site генераторите?

От една страна, тъй като страниците в сайта са предварително кодирани, тяхното зареждане ще става изключително бързо. Освен това, при този вариант разполагате с добра възможност за персонализация на наличните шаблони, която да отговаря на потребностите на вашия бизнес и уеб сайт, при това – без необходимост от сериозни технически познания. 

WordPress като статичен сайт генератор

Напълно възможно е да превърнете WordPress сайта си в статичен посредством различни инструменти. Вече знаете, че това ще ви позволи значително да ускорите сайта си и да подобрите класирането му в търсачките, както и, че ще ви премахне от „радара“ на хакерските атаки. В допълнение, статичният сайт няма да се влияе от промени и актуализации, които могат да направят използвани от вас теми или плъгини несъвместими с нова версия на WordPress инсталацията. 

WordPress Static Site генератори

 • Simply Static – стартирайки от началната страница в сайта, този инструмент ще сканира всяка останала страница и ще създаде нейно статично копие, включващо цялото съдържание. При зареждане уеб сайтът би бил осезаемо по-бърз и лек за работа от динамичната му алтернатива. Полезна опция на Simply Static e и възможността да работите по страниците си офлайн, когато това се налага. 
 • Gatsby – още един вариант, който ще ви позволи, както онлайн, така и офлайн работа по сайта. Инструментът е един от най-популярните статични генератори, като разработчиците обещават на потребителя до 60% по-висока скорост на зареждане, до 10 пъти по-малко време за изграждане на сайтовете, както и в пъти по-бързо създаване на съдържание. 
 • WP2Static – безплатно решение, което ще комбинира вече използваните шаблони, теми и плъгини и значително ще повиши скоростта на уеб сайта. WP2Static е добър вариант, ако правите промени по сайта си сравнително рядко. 
 • Strattic – „бърз, сигурен и гъвкав уебсайт“ казва всичко за ползите от Stratic. При превръщане на WordPress сайта ви от динамичен в статичен ще имате възможност да запазите и комуникация или коментари от потребителите си на статичното копие. Stratic е безплатен за 30-дневен тестов период. 
 • Nikola – това е и последното ни предложение за статичен сайт генератор, който също е безплатен за използване и се стреми да улесни максимално потребителите при създаване на статично копие на уеб сайта.

Ако в момента все още се колебаете дали да стартирате онлайн бизнес, прочетете нашето ръководство за 10 стъпки за успешно стартиране на онлайн бизнес.

Убедихте ли се вече в ползите от статичните уеб сайтове и в лекотата, с която можете да ги създадете? Докато вземете решение дали статичният или динамичният сайт ще е по-полезен за вашия бизнес, не забравяйте, че първи приоритет е да осигурите на вашия сайт всичко необходимо за безпроблемната му работа. Ние от Jump.Bg можем да ви предложим широка гама от хостинг решения с оптимизирана хостинг среда за висока скорост на зареждане на сайтовете и най-добрата техническа поддръжка за сайта ви.

  

Абонирайте се за нашия бюлетин, за да получавате актуални новини и специални промо оферти

Абонирайте се за нашия бюлетин, за да получавате актуални новини и специални промо оферти

Статия от Jump.BG

Статии, новини и събития, публикувани от екипа на Jump.BG.

Социални мрежи:
Още статии от автора

Абонирайте се за нашия бюлетин

С абонамента си получаваш повече актуални новини и нашите специални промо оферти

Абонирайте се за нашия бюлетин