WordPress 5.6 - какви нови функционалности носи?

Jump.BG

WordPress 5.6 бе официално пуснат на 8 декември 2020 г., а окончателната версия на WordPress от 2020 г. беше пълна с нови актуализации и функции

Екипът на разработчиците се фокусира върху надграждането на блоковия редактор на Gutenberg. Внимание е отделено и на сигурността под формата на разширени автоматични актуализации. Потребителите ще се зарадват на чисто нова тема Twenty twenty one. WordPress 5.7 ще бъде следващата голяма версия, като плановете са тя да излезе на 9 март 2021 г.

Ето какво е новото в WordPress 5.6.

Нови блокове

WordPress 5.6 въвежда още повече блокови модели. Чрез тях потребителите ще контролират сложни оформления, и то с минимални усилия. Някои теми вече са предварително конфигурирани с нови блокови модели, които улесняват настройването на стандартни страници. Можете да настройвате всеки шаблон по ваш вкус с изображенията, копията и цветовете, които съответстват на вашата марка или идентичност.

Добавените модели намаляват времето, необходимо за персонализиране на страниците.

Автоматични актуализации за ядрото на WordPress

Автоматичните актуализации за основните версии при WordPress 5.6 се включват директно от Dashboard-a > Updates.

Автоматичните актуализации гарантират, че WordPress сайтът работи с най-новия наличен код.

Подобрено оформление

WordPress 5.6 въвежда нови инструменти за редактиране на оформления с или без код. Новите инструменти включват блокове с една колона, заглавки с пълна ширина, дизайни със смесени колони и ширини, както и градиенти за покривни блокове.

Нова тема на WordPress: Twenty twenty one

Темата е проектирана около Gutenberg и е заредена с нови блокови модели, които са достъпни само в темите по подразбиране. Потребителите превключват между оформленията за секунди само с няколко кликвания.

Twenty twenty one предлага на потребителите възможност да избират свой собствен цвят за фон за темата от предварително подбрани пастелни тонове. След като потребителят избере цвят за фона, темата автоматично подбира цветовете на текста, така че да отговарят на стандартите AAA за контраст.

Подобрени видео субтитри

Добавянето на надписи и субтитри към вашите видеоклипове вече може да се направи директно в самата страница или публикация. Те могат да се показват на предпочитания от потребителите език.

Ето какво е новото за разработчиците

Пароли за приложения

WordPress 5.6 ще се предлага с нова функция, която позволява на външни приложения да искат разрешение за свързване към даден сайт и да генерират парола, специфична за това приложение. След като приложението получи достъп, то може да извършва действия от името на потребител чрез WordPress REST API.

Паролите са с дължина 24 символа и включват комбинация от големи, малки букви и цифри. Самото приложение REST API би могло да генерира пароли, вместо Вас.

От WordFence предупреждават, че тази функционалност създава риск от хакерски атаки, чрез използване на социално инженерство. Хакери могат да подмамят собственика на сайт да кликне върху връзка, искайки парола за приложение.

Нека уточним, че хакерите могат да кръстят злонамереното си приложение, както пожелаят. URL адресите на заявката за парола са настроени да изпращат новогенерираната парола до сайта на заявителя чрез redirect URL.

Тъй като паролите за приложения функционират с разрешенията на потребителя, който ги е генерирал, хакерите могат да поемат контрол над уебсайта. Затова препоръката е да сте изключително внимателни кои приложения оторизирате.

Ако сайта ви е критично важен и не можете лесно да възстановите бекъпи (напр.: онлайн магазини с повече поръчки) е най-добре за сега да деактивирате цялостно тази функционалност докато не излязат достатъчно тестове, подобрения и актуализации за функционалността или ако ви е крайно необходимо да използвате някой от наложените плъгини за сигурност на WordPress.

Поддръжка за PHP 8

При излизането на PHP 8, езикът имаше проблеми със съвместимостта. Би било твърде смело да кажем, че последната версия на WordPress е решила всички проблеми.

Можем пък да заявим, че WordPress 5.6 бележи първите стъпки за поддръжка PHP 8.0, а пълното интегриране на програмния език в WordPress ще отнеме известно време. На този етап приемете, че поддръжката на осмицата е само в бета версия. Засега препоръчваме да тествате PHP 8.0 само на тестови сайтове.

Актуализации на jQuery

Актуализациите на jQuery бяха включени в WordPress 5.5. Има ги в новата версия, като ще се добавят и в WordPress 5.7.

WordPress 5.6 се намира някъде в средата на процеса по актуализиране. Ето защо разработчиците молят потребителите да стартират приставката Test jQuery Updates. Целта е да се уверят, че сайтовете няма срещнат грешки в бъдеще.

Ако потребителите открият някакви проблеми с външния вид на сайта си, като например нещо, което не се показва или не функционира правилно, ще трябва също да инсталират приставката Enable jQuery Migrate Helper.

Допълнителни факти

  • WordPress 5.6 е озаглавен „Simone“ и е кръстен на легендарната джаз изпълнителка Нина Симон.
  • Това издание бе пуснато от изцяло женски екип.
  • Когато излиза, WordPress 5.6 се предлага на 38 езика, но други 70 езика са завършени поне на 90 процента и може да се очаква, че ще бъдат добавени скоро.
  • Можете да научите повече за новостите в тази версия в официалното ръководство на WordPress 5.6.

Статия от Jump.BG

Статии, новини и събития, публикувани от екипа на Jump.BG.

Социални мрежи:
Още статии от автора

Абонирайте се за нашия бюлетин

С абонамента си получаваш повече актуални новини и нашите специални промо оферти

Абонирайте се за нашия бюлетин