Вземете 30% отстъпка за хостинг в пакет с .BG домейн

Младостта ще спаси света с подкрепата на Jump.BG!

С настоящата публикация стартираме нова рубрика в нашия блог, в която ще Ви представяме инициативи, каузи и обществено полезни дейности, които ни се довериха при избор на хостинг за своето онлайн присъствие.

Първи гост в дебютното издание е Йохан Георгиев - млада надежда и светъл лъч, който грейна в първите дни на 2023 г. със запитване дали бихме подкрепили стартиращ младежки онлайн проект. Впечатлени бяхме от изключително грамотно написаното запитване, добре аргументирано и надъхано с воля „да промени света“.

Признавам си, искрата на Йохан ме разпали до степен да оставя на страна започнатото и да откликна веднага. След бърза комуникация по телефона очертахме нуждите на проекта и как да го подкрепим, а на следващия ден той вече бе факт.

Ще дам думата на Йохан – да разкаже със свои думи, как се зароди идеята да бъде сформиран "ОКСУП – Ловеч" - абревиатурата, зад която стои -  Обществено-консултативния съвет по училищни политики към областния управител на област Ловеч.

Боряна Попова за Jump.BG: Йохан, позволявам си да се обърна към теб на малко име, надявам се не възразяваш, тъй като малко или много, в рамките на общуването ни, те чувствам близък и всички ние в Jump.BG прегърнахме твоята кауза и реализирана идея - Обществено-консултативния съвет по училищни политики към областния управител на област Ловеч (ОКСУП – Ловеч).

На сайта, който ти светкавично създаде, всеки може да прочете какво е ОКСУП – Ловеч – „независима доброволна организация, демократична, нерелигиозна и политически независима. Изграждането ѝ е отговор на нуждата от обединяване, демократизиране и уреждане на отношенията между представители на образователни институции в областта за осъществяване на взаимодействие между тях и публичната власт, както и за ефективно решаване на младежки проблеми.“

Бих се радвала обаче, да разкажеш – какво провокира създаването на обществено-консултативния съвет? Вероятно натрупани проблеми, които очакват своето разрешаване, липса на диалог, нуждата – младите хора да заявят ясно своите нужди, позиции и да бъдат чути? Желанието да промените света тук и сега?

Йохан Георгиев от ОКСУП – Ловеч: Създаването на Обществено-консултативния съвет по училищни политики беше провокирано:

  • от нуждата младите хора да заявяваме своята позиция и нашия глас да бъде чут на местно, областно и национално ниво;
  • от необходимата комуникация между учениците от различните училища и съвместните дейности на ученическите съвети в образователните институции от област Ловеч;  
  • учениците да имат представителен орган на областно ниво и да разберат къде могат да получат подкрепа и съдействие за реализиране на дадена инициатива или при възникнал младежки казус. 

Боряна Попова за Jump.BG: От колко време обмисляш идеята за създаване на такава организация? Срещна ли подкрепа? Ако желаеш да благодариш на някого, сега е моментът! Колко време мина от мига, в който ти проблесна идеята до нейната реализация?

Йохан Георгиев от ОКСУП – Ловеч: От доста време обмислях идеята за създаването на такава младежка организация, като направя предложение за учредяване на такъв консултативен съвет, но още повече бях провокиран от проведена среща на национално ниво с различни ученически съвети от цялата страна.

Така през месец август на 2022 година след получено вдъхновение от Лена, Митко и Юлия от Национален ученически парламент, направих предложение до областния управител и началника на регионалното управление на образованието за учредяване на Обществено-консултативен съвет по училищни политики към областния управител на област Ловеч – като обединение на всички ученически съвети от областта и представителен орган на учениците от област Ловеч.

След като подадох предложение до горепосочените страни, след няколко дни получих обаждане от областния управител, който ми благодари за предложението и сподели, че ще бъде проведена среща с началника на РУО – Ловеч, с когото ще бъдат обсъдени предстоящите дейности и възможности за учредяването на Съвета.

Срещнах пълна подкрепа и съдействие също така от началника на РУО – Ловеч, д-р Иваничка Буровска, която прие направеното предложение присърце и направи всичко възможно Съветът да започне своята дейност веднага, след като започне учебната година; да бъде изряден от нормативна гледна точка и  според изискванията на наредбата за гражданското образование.

На работна среща с директорите на образователните институции от област Ловеч, г-жа Буровска беше представила инициативата, след което изпрати писмо-покана до същите за включване в Консултативния съвет.

Беше получен отклик на поканата от осем училища, а по-късно към тях се присъедини още едно училище. Така на 20 октомври 2022 г. беше проведено учредително заседание, на което младежите очертахме амбициите си и плана за дейности през следващите месеци.

Тук е моментът да благодаря на г-жа Лена Карналова, г-н Димитър Фердинандов и г-жа Юлия Петкова – за отзивчивостта и подкрепата, на г-жа Иваничка Буровска, г-н Светослав Славчев – за готовността да работят в интерес на младите хора, за подкрепата, разбирателството и съвместните инициативи до момента, за съдействието и отзивчивостта на заместник-директора на моето училище – г-жа Дафина Николова и за личностната и обща подкрепа на г-жа Цеца Цакова  – директор на Център за подкрепа за личностно развитие при Община Тетевен.

Боряна Попова за Jump.BG: Разкажи ни и за своето училище, както и какви са според теб проблемите на образованието от гледната точна на ученика?

Йохан Георгиев от ОКСУП – Ловеч: Моето училище е Средно училище „Георги Бенковски“ в град Тетевен. Училище, в което се обучават около 430 ученици. Най-голямото в общината.

Според мен проблемите на образованието от гледната точка на ученика днес, е утежненият учебен материал, който е в учебните програми.

Като  ученик, изучаващ профилирани предмети, мога да кажа, че въобще не е лесно.

Ние учим материал, който преди се е учил в университетите, но въпреки това успешно се справяме с него и подобаващо завършваме учебната година, защото носим хъс и имаме цели.

Боряна Попова за Jump.BG: Участваш ли активно в обществения живот? Разкажи ни и за други твои каузи и инициативи?

Йохан Георгиев от ОКСУП – Ловеч: Тук бих искал да кажа, че моите каузи  са  част и от каузите на моето училище и по този начин да ангажираме по-голяма част от училищната общност в тяхното случване.

И затова съм благодарен и на моите съмишленици от Ученическия съвет, с които успяваме да спечелим  подкрепа за каузите си и да ги реализираме успешно.

Тъй като училището ни беше партньор на Уницеф по проект „Стъпки заедно“, ние решихме и след края на проекта да продължим всички дейности по превенция и „преборване“ на насилието в училище и така идеята за „Училище без насилие“ се превърна в наша кауза.

От началото на втория учебен срок ще стартираме и друга своя идея, а именно идеята за разделно събиране на отпадъци.

Тъй като не е тайна, че струпването на голям брой ученици на едно място води до генериране на много отпадъци, решихме да предприемем стъпки в посока организирането на тяхното разделно събиране.

Вече успяхме да получим от общината такива контейнери, а от началото на втория срок след добра информационна кампания и отново със съдействието на Ученическия съвет и ръководството на училището ще пристъпим и към изпълнението на тази важна за нас кауза.

Защото училището е мястото, в което учениците трябва да се научат да опазват природата чиста, а сигурната стъпка в тази посока е разделното събиране на отпадъци.

В тази връзка е и вече стартиралата ни успешно кампания по пряко включване в „Капачки за бъдещето“ – Комисията за детето към Община Тетевен ни закупи популярното червено сърце, символ на кампанията, във всяка класна стая са поставени обозначени пластмасови  бутилки и всички ученици  активно участват в събирането на пластмасови капачки.

Това са само част от нашите инициативи, тези, които са се превърнали или ще превърнем в устойчиви такива, защото смятаме, че само чрез активност и постоянство се изграждат и възпитават отговорни и ангажирани млади хора.

Знаете ли, че:

Знаете ли, че:

по данни на UNICEF, най-много деца в България (73%) на възраст от 15 до 17 години използват интернет в училище поне веднъж седмично.

Боряна Попова за Jump.BG: Имаш голям опит в създаването на сайтове! Къде го натрупа и става ли това „обичайно умение“, което повечето млади хора владеят?

Йохан Георгиев от ОКСУП – Ловеч: Да, така е. Наистина имам голям опит в създаването на сайтове. Натрупах го през годините на обучението си в 8 и 9 клас в часовете по информатика и информационни технологии, а и допълнително се занимавах и интересувах. Също така всекидневно съм поддържал новинарски сайт.

Боряна Попова за Jump.BG: Как узна за Jump.BG и защо избра да се довериш на нас?

Йохан Георгиев от ОКСУП – Ловеч: За Jump.BG узнах от мои приятели и съмишленици, от тяхната оценка за хостинг доставчика, от срещналите бързо и навременно съдействие при технически проблем със  сайта си.

Доверих им се и избрах да Ви се доверя – и днес мога да потвърдя, че казаното е истина. Благодаря Ви за партньорството, благодаря, че откликвате на всяко едно мое запитване и винаги сте на линия, когато срещна затруднение със сайта на Съвета.

instagram

Боряна Попова за Jump.BG: Пожелаваме успех на инициативата. Ако имаш послание към света – можеш да го отправиш в следващите редове.

Йохан Георгиев от ОКСУП – Ловеч: Светът е в нашите ръце! Нека да бъдем любопитни и търсещи! Да се възползваме от възможностите, които предлага, а те никак не са малко!

Благодарим на Йохан за искрата и вдъхновението, които внесе в нашия екип в първите дни на 2023 г. Пожелаваме му успех и дръзновение!

Абонирайте се за нашия бюлетин, за да получавате актуални новини и специални промо оферти

Абонирайте се за нашия бюлетин, за да получавате актуални новини и специални промо оферти

Статия от Боряна Попова

Боряна обича технологиите и има афинитет към това - сложните неща да бъдат обяснявани просто и разбираемо, за да бъдат достъпни за повече хора. Има интереси и в областите AI, ML, SEO, копирайтинг, дизайн и др. С внимание към детайла и силата на думите, Боряна харесва нетипичните и нестандартни решения и обича да излиза out of the box.

Социални мрежи:
Още статии от автора

Абонирайте се за нашия бюлетин

С абонамента си получаваш повече актуални новини и нашите специални промо оферти

Абонирайте се за нашия бюлетин