Празнувайте с нас 24 май - вземете своя подарък сега!

Искрата на просвещението в Народно читалище „Алеко Константинов - 1897“ с подкрепата на Jump.BG

Днешната публикация е посветена на искрицата на просвещението, която е припламнала преди 126 г. в Подуене и все още озарява пътя на тези, които са устремени да знаят и могат повече.  

Народно читалище "Алеко Константинов 1897", както подсказва и името му, е основано през далечната 1897 г., месеци след като значимият писател, общественик и основоположник на организираното туристическо движение в България, познат и с псевдонима Щастливеца, напуска този свят.

Сградата на читалище "Алеко Константинов 1897" е построена около 1920 година и носи духа на стила "Ар Деко". Оригиналната снимка, вероятно направена през 60-те години, е от колекцията фотографии на детска градина 151 "Леда Милева". Оцветяване: #СецесионоваСофия. Снимката е предоставена от Народно читалище "Алеко Константинов - 1897 г."

Днес, читалището не е просто място за четене! Благодарение на усърдната работа на ангажираните с дейността му, то се адаптира към условията на средата и изискванията на времето.

Към момента в него над 100-тина деца и възрастни правят своите първи крачки в света на изкуството, като посещават уроци по китара, рисуване, пиано и солфеж и участват в групи по балет, пантомима, народни танци, хип-хоп танци, актьорско майсторство и други.

Разговаряме с Божидар Емануилов - член на настоятелството от април 2022 г., за да надникнем не само зад стените на читалището, но и във времето назад към неговото основаване.

Боряна Попова за Jump.BG: г-н Емануилов, бих искала да Ви благодаря от името на екипа на Jump.BG за това, че откликнахте на нашата покана да ни гостувате и да разкажете повече за Народно читалище "Алеко Константинов 1897".

Когато се спомене думата „читалище“, обичайно първосигналната асоциация е за нещо от миналото. Действително, в годините назад, читалищата са имали изключителна роля за разпространяване на пламъка на познанието и разпалването на искриците у хората да знаят и могат повече.

Всички виждаме как научно-техническият прогрес форсира динамиката на промените. Сега светът се променя с много по-бързи темпове и не всички успяват да се адаптират и да отговорят на очакванията на средата.

За радост има и такива, които успяват, благодарение на хората, които са се борини, не са се отказвали и са поддържали пламъка. Разкажете ни – трудно ли се поддържа народно читалище сега в 21 век, когато сред темите на деня е AI  - изкуственият интелект?

Божидар Емануилов от Народно читалище "Алеко Константинов 1897": Както всяка дейност изискваща управление на човешки, материални, културни и образователни ресурси, има своите предизвикателства. В момента създаваме екип и става все по- приятно и удовлетворително. Наскоро имахме ден на отворените врати и точно разглеждах обратната връзка на преподавателите и тя е много позитивна, настръхнах.

Боряна Попова за Jump.BG: Пази ли се историята за създаването на читалището? Кои са неговите основатели, каква връзка са имали с Алеко Константинов и защо читалището нови неговото име?

Божидар Емануилов от Народно читалище "Алеко Константинов 1897": Да,  пазим паметта на отминалите поколения. Алеко често е идвал в тази част на града, за да се весели с приятели. Преди това е било Подуяне и тук е имало много къщи на хора от родния му Свищов. Той е мечтаел да се направи Подуянско читалище и след смъртта му хората се организират и събират пари за сградата, а земята е предоставена от общината. Затова и читалището носи неговото име.

Боряна Попова за Jump.BG: В дните от 27 януари (петък) - 29 януари (неделя) 2023 г. се проведе кампания „Дни на отворените врати“ с определена програма, в рамките на която всички деца, които посещават читалището имат възможност да се изявят.

Тази инициатива е и протегната ръка към родители и деца, която им дава възможност да се запознаят и разговарят с преподавателите за техните школи, ателиета и курсове. А също и да получат обратна връзка както от деца, така и от родители за ефекта от посещаването на определено занимание, да получат и информация от членове на настоятелството за бъдещи проекти и визия за самото читалище.

Аплодисменти за инициативата! От кога датира тя? С тази инициатива едновременно  успявате да приобщите още деца и мотивирате тези, които вече са активни участници в дейностите на читалището. Разкажете ни повече:

Божидар Емануилов от Народно читалище "Алеко Константинов 1897": Инициативата е нова и стартира началото на учебната 2022-2023г. Тя е по идея на Елена Георгиева, колега в настоятелството.

За нас това е инструмент с който най- добре може да представим дейностите пред малки и големи и те да вземат максимално информирано решение с какво да се занимават. Това бяха вторите отворени врати и са преди втория срок.

От това издание започнахме да събираме обратна връзка от преподавателите и гостите. Целта ни е да оптимизираме процеса и той да стане максимално удобен и полезен. Имаме записани над 10-тина човека, което смятаме за успех.

Фотографиите са предоставени от Народно Читалище "Алеко Константинов 1897"

Боряна Попова за Jump.BG: Докосването до изкуството не е просто емоция на мига. То е преживяване, което оставя следа и чертае пътеки напред. В своите детски години аз също посещавах школа по китара в читалище и до ден днешен връзката ми с този инструмент е изключително силна, като с живо същество.

Извън този личен момент, който участва във формирането на светоусещането у децата, има ли и изявени професионалисти, които са започнали своя път в читалището?

Божидар Емануилов от Народно читалище "Алеко Константинов 1897“:  Да има и те са много. Понеже не знам всички няма да изброявам, за да не пропусна някой и да има обидени ?

Детска школа по ПАНТОМИМА "Училище за ЩАСТИЕ". Фоторафията е предоставена от Народно читалище "Алеко Константинов - 1897 г."

Боряна Попова за Jump.BG: Вероятно има въпрос, който не Ви зададох, а бихте искал да отговорите на него. Можете да го направите сега:

Божидар Емануилов от Народно читалище "Алеко Константинов 1897": Да, за бъдещите ни творчески планове ?. В момента сме се фокусирали в три основни направления.

  1. Да подготвим цялостен план за управление и реконструкция на сградата, като това да стане по- най- съвременни методи, който да позволи развитието на читалището като примерно културно средище в града, не само като база, но и най- вече като дейности.
  2. Да започнем културна програма в двора на читалището. Той е нашето скрито бижу с огромен потенциал и искаме да го развием, за да си осигурим допълнителни доходи и най- вече, за да обогатим културния афиш на района и града, като даваме поле за изява на различни жанрове и нива на изкуства.
  3. Да върнем местната общност в читалището, в дейностите му, в празниците и в предизвикателствата, които ни предстоят, за да го направим водещ културен център в столицата.

linkedin

Боряна Попова за Jump.BG: За финал на нашия разговор, бих искала да Ви поканя да отправите послание или пожелание към нашата аудитория и всеки, който чете тази публикация

Божидар Емануилов от Народно читалище "Алеко Константинов 1897": Първо искам да изкажа най- искрените си благодарности за подкрепата на Jump.BG за дейността на читалището, чрез предоставянето на хостинг (моля, ако бъркам да ме поправите).

А на вашата аудитория искам да пожелая да са проактивни в местната си общност, това дава огромно удовлетворение, прекрасен личен пример за децата е и прекрасен начин за  подобряването на средата в която живеем. Всеки да прави каквото и колкото може.

Цветелина Спасова - магистър по поп и джаз пеене и педагогика на обучението по музика на НМА „Проф. Панчо Владигеров“, докторант и асистент по поп и джаз пеене в НБУ. Нейното желание, съвместно с Народно Читалище "Алеко Константинов 1897", е да създаде ученически хор с репертоар от популярни песни, обхващайки стиловите тенденции на световната съвременна музика. Планира се събирането на ученици във вокален състав да е веднъж седмично, в рамките на два часа през един от почивните дни. Целта на инициативата е да направи уроците по пеене достъпни за всички деца чрез работа в група, а също и създаването на общност от ученици с общи музикални интереси.

За финал, ние от Jump.BG също бихме искали да благодарим за доверието, което ни е гласувано от екипа на читалището и да им пожелаем още столетия да пазят пламъка на познанието и творческата искра, като ги предават на поколенията българи.

Абонирайте се за нашия бюлетин, за да получавате актуални новини и специални промо оферти

Абонирайте се за нашия бюлетин, за да получавате актуални новини и специални промо оферти

Статия от Боряна Попова

Боряна обича технологиите и има афинитет към това - сложните неща да бъдат обяснявани просто и разбираемо, за да бъдат достъпни за повече хора. Има интереси и в областите AI, ML, SEO, копирайтинг, дизайн и др. С внимание към детайла и силата на думите, Боряна харесва нетипичните и нестандартни решения и обича да излиза out of the box.

Социални мрежи:
Още статии от автора

Абонирайте се за нашия бюлетин

С абонамента си получаваш повече актуални новини и нашите специални промо оферти

Абонирайте се за нашия бюлетин