Радио „БРАЙЛ ФМ“ – 24/7 в ефира с подкрепата на Jump.BG

В днешната публикация ще Ви разкажем за една искряща от ентусиазъм инициатива - Радио „БРАЙЛ ФМ“, зад която със своите всеотдайност и професионализъм застават журналистите Владислав Кацарски (Генерален директор) и Анелия Велинова (Изпълнителен директор).

За нас в Jump.BG е отговорност и удоволствие е да подкрепим Радио „БРАЙЛ ФМ“! Бихме искали да споделим с повече хора тяхната кауза, като нещо хубаво, което заслужава да бъде адмирирано.

Боряна Попова за Jump.BG: Г-жо Велинова, на сайта на Радио „БРАЙЛ ФМ“ е поместена информация, че то е създадено като Национален проект на Фондация за информационен обмен „Равностойно партньорство” (ФРП) – София по идея на създателите на фондацията – съпрузите Владислав Кацарски и Анелия Велинова.

Разкажете ни повече за искрата на проекта? Как започна всичко? Имахте ли подкрепа и какво Ви затрудни най-много?

Анелия Велинова / Радио „БРАЙЛ ФМ“: Ще започна от искрената подкрепа: толкова ценна за нас. По пътя си срещаме всеки ден много голяма сърцатост и множество спънки. Може би – както при всички. Но сме благодарни, че прекрасните хора от Jump.BG проумяха колко са важни за нас и за другите идеите, върху които работим вече 25-та година.

Отговорът на въпроса за искрата и как се подхранва тя - е дълъг. С лъкатушения, питане дали си струва усилията, с рога, стена и воля... Но когато човек така си е произведен: да помага, да създава културен продукт, да цени другия и да е ощастливен с най-важната предпоставка - да има съмишленици в лицето на най-близките му хора вкъщи – тогава трудното се превръща в ежедневна кауза.

Смятам, че ние знаем какво и как да кажем, да покажем постиженията на другите на всички; можем да подадем ръка при нужда, да подтикнем към добро, да сме съпричастни ... При нас идеите бъкат. Ето така се създава медия: достъпна за хората трибуна, с честен изказ ... Много е вълнуващо да виждаш как постоянно се палят нови и нови хора. И нещата постепенно се разрастват до РАДИОТО, КОЕТО СИ ГОВОРИ С ВСИЧКИ.

Боряна Попова за Jump.BG: Фондацията е създадена през 1998 г., а радиото е в ефир от 2014 г. Какви бяха инициативите на фондацията след нейното създаване? Има ли постижение, кауза, която Ви докосва изключително силно, за която сте се преборили по-трудно?

Анелия Велинова / Радио „БРАЙЛ ФМ“: Каузите са няколко:

  • Реална подкрепа на творците на България от различните изкуства. Може да видите „Гласът на картините“ в нашия YT-канал;
  • Работата с деца и младежи, тъй като ние инвестираме в идеи и морал. Обученията на ученици и студенти ни донесе наградата ПроКултура‘2020-2021 в категория „Медии“ за принос в разширяването на достъпа на младите хора до култура.
  • Грижа за хората с увреждания: отстояването на техните права, обучение в реална обстановка (радиото) и създаването на специалисти, предоставяне на работа.  По този начин разбираме тяхната социализация и полза за обществото ни.

Така се роди радиото. Вижте и серията от видео филми „Равностойно партньорство“. Бяхме поканени като партньори в голям проект с Алфа Рисърч, Софийски университет и Център за независим живот за създаване на индекс на включеност на хората с увреждания (ХУ) в живота. Това проучване трябва и може да послужи и на Европа, макар да отразява положението в България до 2021 г.

Социална политика и култура са двете основни сфери на дейност, в които дълбаем. Там трябва да настанат сериозни промени в нагласите и в живота, за да станем едно приемащо общество.

Наше разбиране е, че изкуството е необходима надстройка и без него светът закърнява. А социалната политика говори за нивото на държавното устройство.

Все още цари неразбиране в истината за работещите и неработещите структури на самите ХУ, които трябва да бъдат дотирани от държавата. А тъй като институциите нямат идеи какво да се прави с тях, им изсипват мнооого пари без да се направят реалност нужните проблеми.

Jump.BG и Радио Браил ФМ - Спортният коментатор Иван Иванов с неговия гост Деян Веселинов

Боряна Попова за Jump.BG: Дълъг ли бе за Вас пътят – от раждането на фондацията до излъчването на радиото в ефир? Получихте ли необходимата подкрепа и разбиране?

Анелия Велинова / Радио „БРАЙЛ ФМ“: Дълъг. Пробвахме като журналисти в чужди предавания да пробутваме вижданията си, да работим в други медии, да правим специални рубрики – но всеки най-добре може да реализира идеите си. Държавата няма нормативно решение за нашето уникално образувание – радио БРАЙЛ FM, единствената социална медия в Европа.

Владислав Кацарски с Иван Иванов от група „Кукери“

Боряна Попова за Jump.BG: Екипът зад Радио „БРАЙЛ ФМ“ е … „многоцветен“! Бих си позволила да ги нарека – „букет от слънца с толкова разностранен опит и интереси“. Изглежда като пъзел от професионалисти, в който всеки е на мястото си.

Допуснете ни в атмосферата зад ефира – как се сформира екипът във времето? Вероятно черпите опит и вдъхновение един от друг, за да имате сила и мотивация да давате толкова много на своите слушатели? Какъв е двигателят зад този екип?    

Анелия Велинова / Радио „БРАЙЛ ФМ“: През нас минаха и минават най-будните „радиаши“ и образовани слепи. Включихме хора на колички. Вече имаме идеи за журналист със слухови затруднения.

Целта е социализация, по-висок стандарт на живот, възпитаване във вкус и ценности, превръщането им самостоятелни специалисти, генерирането на собствени идеи.

Да, мотивираме се и се вдъхновяваме един друг. Но истината е, че най-будният и болен по радио човек е Влади Кацарски. За хората, които не виждат и не могат да четат на зрящо радиото е информация, достъп до недостъпното, нужда. Затова ние си говорим с тях.

Не може да си една обикновена музикална станция, която дори не си сменя плейлистата, и да не заставаш на страната на „изчезващото“ радио. Не може да не предлагаш на вниманието на слушателите/зрителите новостите в културата, и да твърдиш, че печатната книга загива.

Ние имаме много културни рубрики: „Любовта, без която не можем“, Златен фонд на българската литература, „Читалнята“, говорим за представяния, театър, музика, кино, история и археология, за духовните търсения на човечеството, научни открития, българския принос...

Всички в радиото са творци с имена. С нас искат и работят на доброволни начала, като двамата с Влади,  много известни хора: фотографът и журналист Христо Петров, поетът Димитър Христов.

Боряна Попова за Jump.BG: На сайта на Радио „БРАЙЛ ФМ“ е достъпна богата палитра – публикации, подкасти, аудио книги, както и програмата на излъчване. Темите са изключително интересни и задържаха вниманието ми за дълго. Как подбирате гостите си?

Анелия Велинова от Радио „БРАЙЛ ФМ“: Благодаря за оценката Ви, това е чест за нас! Всеки разширява кръгът от познати, предлага, ходим на събития, където ни канят, съмишленици ни предлагат партньорството си...

Така се срещаме с изключително интересни личности, които искрено и самоотвержено работят за България. Това е невероятно изживяване и за нас самите: така разбираме как се крепи държавата ни – по възрожденския труд на интелигенцията ни.

linkedin

Боряна Попова за Jump.BG: Радиото се излъчва 24/7 онлайн и може да се слуша през браузър, а също има приложение и за мобилни телефони с операционна система Android. Какво е най-голямото предизвикателство сега, 9 години след първия ефир?

Анелия Велинова / Радио „БРАЙЛ ФМ“: Ние сме журналисти и творци. Искаме да въведем като практика жестовия превод. Не може да се разчита само на проекти – на парче, за определено време.

Трудът на всеки би следвало да е платен. Ние, ръководителите работим без пари, често бъркаме в джоба. Срещаме трудности с IT обслужването.

Стараем се да привлечем специалисти в маркетинга, не ни достигат средства за реклама, мечтаем да правим радиотеатър с млади актьори... Знаем какви трябва да са следващите стъпки, но... явно трябва още време.

По проект, финансиран от НФК, успяхме да запишем няколко радиопиеси и така да съчетаем две наши любими дейности: театър ( на времето имахме успешна театрална трупа 2011 – 2014 и то на театрална „Раковски“) и радио.

Ще се възползвам от добронамереността Ви, като публикувам няколко наши линка за проследяване – така ни помагате неимоверно! Джъмп БГ е една от фирмите-партньори, които ни помагат с хостинг и с реклама, както се вижда. За което БЛАГОДРИМ ОТ СЪРЦЕ!

Радио Браил ФМ

Боряна Попова за Jump.BG: Вероятно можете да споделите много повече от това, за което Ви попитах и в края на интервюто ни – бих искала да ви дам възможност да се обърнете към нашата аудитория с послание.

Анелия Велинова / Радио „БРАЙЛ ФМ“: Ще се радваме на обратна връзка с вас, на предложенията ви, на подкрепата ви, на финансовата ви помощ – ако прецените, че усилията ни си струват и са полезни за всички.

Защото каквото е добро за ХУ, то е добро и за останалите.

А наша постоянна задача и обещание си остава ДА ВДИГАМЕ КАЧЕСТВОТО!

Боряна, лично Ви благодаря за сърцатостта!

Това ни държи в трудните за Фондацията и радиото моменти, защото го срещаме в младите ни приятели, в по-възрастните ни фенове – срещите ни са изпълнени с ОПТИМИЗЪМ!

За финал, бих искала да благодаря на Анелия за участието в нашия блог и да пожелая на екипа зад Радио Браил ФБ и Фондацията здраве, творчески ентусиазъм и още подкрепа от доброжелатели.

Абонирайте се за нашия бюлетин, за да получавате актуални новини и специални промо оферти

Абонирайте се за нашия бюлетин, за да получавате актуални новини и специални промо оферти

Статия от Боряна Попова

Боряна обича технологиите и има афинитет към това - сложните неща да бъдат обяснявани просто и разбираемо, за да бъдат достъпни за повече хора. Има интереси и в областите AI, ML, SEO, копирайтинг, дизайн и др. С внимание към детайла и силата на думите, Боряна харесва нетипичните и нестандартни решения и обича да излиза out of the box.

Социални мрежи:
Още статии от автора

Абонирайте се за нашия бюлетин

С абонамента си получаваш повече актуални новини и нашите специални промо оферти

Абонирайте се за нашия бюлетин