Кое е новото в Drupal 8.3

Jump.BG

Drupal е безплатна система за управление на съдържанието (CMS), чрез която бързо и лесно можете да създадете вашата нова страница. Самата система притежава изключително богати функционалности, които могат да бъдат надграждани с поставянето на допълнителни модификации. Системата е с отворен код и изходният код е достъпен за всеки, който се интересува от работа с него. Преди няколко дни излезе новата версия на Drupal 8.3, която е малка версия, насочена към отстраняването на множество бъгове в самата система. Версията включва няколко нови въведения, които може да тествате с някои от нашите хостинг планове - DEV хостинг и Блог хостинг. Днес ще разгледаме точно тези новости.

1. BigPipe

Бързодействието на дадена страница се превръща в основен фактор при създаването ѝ. От Drupal се стремят с почти всяка нова версия да подобряват подаването на кешираната информация към потребителя. Разработчиците не са се ограничли само с това, но и поставят началото на една нова технология, която вероятно ще се окаже един сериозен фактор в Drupal - BigPipe. За първи път тази модификация беше представена във версия 8 на системата, като част от есперименталнитe модификации. Във версия 8.3 вече тя е официално представена. Основният ключов момент на тази технология е следният:

В Drupal 7 при заявка към страницата тя бива генерирана от страна на сървъра и се изпраща до потребителя в своя цялостен вид. Недостатъкът на това е, че има два момента на покой:

  • Браузърът чака да му бъде подаден сайт в цялостния му вид. След като получи тази информация, той я обработва и визуализира.
  • След като сървърът е подал информацията, той не изпълнява нищо и е в режим на покой.

След внедряването на BigPipe нещата се променят значително. Неговият метод на действие е следният:

Асинхронно подаване на данните, което означава, че при заявка BigPipe подава част от данните за страницата на браузъра, който може да започне обработката им. Впоследствие се изискват и останалите елементи на сайта. От страна на потребителя се наблюдава прогресиращо зареждане на сайта, а не цялостно зареждане, след определен период от време.

Чудесен пример за тази технолия е Facebook.

2. Подобрения в работния процес

От Drupal често се вслушват в обратната връзка, която получават за системата си. Именно поради тази причина ни предоставиха новия експериментален модул Workflow във версия 8.2, който идва с нов дизайн във версия 8.3. Ключовият фактор е, че цялата информация вече е в една страница и така лесно може да бъде управлявана. По този начин бързо и лесно ще може да наблюдавате работния процес на своя екип.

Podobrenia po Workflow

 

3. Нови модули за оформление

Модулите The Field Layout и Layout Discover са новите въведения в оформлението на Drupal. Те също са част от експерименталните им модификации, които бяха представени в осмата версия и са на базата на Layout Plugin.

Двата модула предоставят два основни изгледа към този момент, но могат да бъдат добавени и други оформления. Основната идея при изгледите е да се предостави на разработчиците възможността да редактират всякакви форми с повече от едно оформление. Така може да се постигне и желания от тях ефект. Подобна свобода на избор е плюс за всяка система.

drupal_modul za oformlenie

 

4. Подобрения на редактора

Вече е възможно да се качват нови изображения директно от бързата редакция на материала. На пръв поглед тази промяна е малка, но след кратко обмисляне човек си дава сметка колко време може да спести и каква добра промяна е.

5. Подобрение по API

Drupal винаги е служел както за самостоятелна система, така и за добра платформа, която може да бъде изключително самостоятелно надграждана. Трябва да кажем, че API-тата, които се предоставят, се разработват и подобряват постоянно. В новата версия се очаква значително развитие в бързодействието на REST API с до 60%, като основен фактор тук е подобрението в кеширането на страниците. В случай, че получите отговор 404, вече ще получавате и допълнителна информация защо достъпът е отказан.

С тези промени ясно се вижда, че основната насока на Drupal е предоставянето на една лесна за навигиране и управление система, която е изключително добре оптимизирана и напълно функционална. Може да поставите новата версия на Drupal на нашите споделени хостинг планове, а с DEV хостинг и Блог хостинг ви предоставяме възможността за използването на Drush.

Статия от Jump.BG

Статии, новини и събития, публикувани от екипа на Jump.BG.

Социални мрежи:
Още статии от автора

Абонирайте се за нашия бюлетин

С абонамента си получаваш повече актуални новини и нашите специални промо оферти

Абонирайте се за нашия бюлетин