Спестете до 97 лв. от цената за хостинг в пакет с .EU домейн!

Новостите в WordPress 4.7

Jump.BG

Някак много тихо, преди месец излезе WordPress 4.7 и повечето потребители обновиха сайтовете си. Сега ще ви обясним какво е новото във версия 4.7 и защо точно най-революционните промени са някак невидими за крайния потребител.

1. REST API

1.1.Включването на REST API в ядрото

Първата и най-важна промяна е включването на REST API в ядрото. Досега това беше налично само като допълнителен модул, който трябваше да бъде свалян и активиран. Тези времена обаче отминаха и това API вече е неделима част от основния WordPress. За какво ни е това API, след като вече си имаме XML-RPC API? Защото XML-RPC е сравнително остарял механизъм, който не позволява използването на данните от WordPress със съвременните технологии. На практика интерфейсът го има и работи, но връща данните в XML. Всички съвременни JavaScript обаче използват JSON данни, но проблемът не е само в данните. Технически XML-RPC, използван в WordPress, е един огромен компромис, защото първообразът идва от Blogger. Освен това не позволява използването му от анонимни потребители (т.е. такива без потребителско име/парола). REST API-то решава всички тези проблеми, добавяйки и голяма функционалност, която досега липсваше в XML-RPC.

Ако сте инсталирали WordPress 4.7, вече ще имате няколко нови адреса, видими от интернет:

https://blog.jump.bg/wp-json/wp/v2/posts - тук ще можете да видите последните публикации

https://blog.jump.bg/wp-json/wp/v2/comments - тук ще можете да видите последните коментари към публикации

https://blog.jump.bg/wp-json/wp/v2/users - тук ще можете да видите потребителите на съответния сайт

Защо това е малка революция?

Ако разгледате няколко демонстрации тук, тук или тук, ще видите няколко ключови момента:

Първият и най-важен, е че самият WordPress вече не се изпълнява по начина, по който сме свикнали. Досега винаги се зареждаше някакъв PHP код на WordPress, а след него кодовете на темата и кодовете на активираните плъгини. И всичко това се движеше за всяка една страница, която потребителите изискваха. Вече може да се зареди една статична HTML страница, която да активира външна JavaScript библиотека, откъдето да се извика WordPress REST API и да визуализира това, което API-то върне като добави малко HTML/CSS код. На практика това прави възможно WordPress вече да се използва като headless CMS за крайния клиент. Това отваря цяла нова галактика от възможности – оттук натам WordPress ще може да се използва като уеб приложение или дори като мобилно приложение. Просто трябва да се напише кода за достъп до конкретните данни през REST API.

1.2.WordPress може да бъде Single Page Application

Вторият момент е че WordPress вече може да бъде напълно SPA (Single Page Application). Досега всеки един клик предизвикваше извикване на външна страница, зареждане на WordPress, плъгини и теми, за да се върне HTML към крайния клиент - в дадения случай браузърът. При натискане на нов линк - всичко това се изпълнява отново и отново. Ако сте отделили време да видите по-горните примери (втория най-вече), навярно сте забелязали, че натискането на бутоните мигновено визуализира “новите” страници. Това е така, защото през API-то са взети последните 10 статии от WordPress, те се намират в самия браузър и само трябва да се визуализират през JavaScript. Това е малката разлика между SPA и най-бързите PHP приложения (каквото е WordPress). SPA приложенията са осезаемо по-бързи и имат по-добро потребителско изживяване (User Experience - UX).

1.3. WordPress е готов за използване с която и да е JavaScript библиотека

Третият момент е, че WordPress е най-сетне готов за използване с React, Angular, Backbone, Meteor, Ember или някоя друга JavaScript библиотека. Matt Mullenweg загатна за това още през 2015-та година със семплото “Learn Javascript, deeply” тук.

Лично според нас, тепърва ще виждаме нови и по-добри теми и/или модули, използващи новите REST API. И нещо важно - PHP няма да бъде премахнат. Просто JavaScript и интерфейсите, използващи API, са бъдещето.

2. Бърз преглед на живо

Досега винаги, когато се правеха промени по самия CSS на темата, се налагаше да се правят корекции по самата тема, да се използва модул за вмъкване на нов CSS код или да се направи дъщерна тема върху основната. Всички механизми по-горе си имат някакви предимства и ужасно много недостатъци. На практика се избираше най-безпроблемният механизъм. И всичко това се правеше за няколко реда CSS код.

С WordPress версия 4.7 може да се каже, че тези времена отминаха и вече могат да бъдат описани и като “лоша практика”, ако се говори специално за малки корекции по CSS кода. Голям плюс е и възможността да се визуализира на живо корекцията по CSS-a. След което просто се натиска бутона “Запази” и корекциите са налични в сайта.

3. Шаблони на постовете

WordPress от над 12 години поддържа различни шаблони за визуализация на страниците. Но досега това беше възможно само и единствено за страниците (pages). От версия 4.7 тази функционалност е налична и за статиите (posts).

WordPress формати на страниците

Ако искате да се възползвате от тази възможност обаче е необходимо и темата ви да я поддържа. Шаблоните всъщност трябва да бъдат разглеждани, като логичното продължение на форматите за постове, въведени от WordPress 3.1:

WordPress формати на постовете

Този тип на формати донякъде наподобява Tumblr, но не във всички теми ги въведоха и остана само като интересна възможност. Вторият голям недостатък беше, че темата нямаше как да направи друг тип формат (освен на страница) за пост.

С WordPress 4.7 всички тези проблеми са решени много елегантно.

4. Видео в заглавната част

Досега имаше възможност да се сложи картинка в заглавието (header) на сайта. И възможността да се слага и видео беше налична само в платените теми. Е, от версия 4.7 вече можете (ако темата позволява, все пак) да добавите и видео в заглавието. Интересното е, че видеата, които можете да използвате, освен локални (MP4, MOV), могат да бъдат и външни - от YouTube, Vimeo или други сайтове.

WordPress видео хедър

5. Начално съдържание

Това е интересен нов механизъм за вмъкване на съдържание в нови сайтове. Досега, когато се инсталираше тема на чиста инсталация на WordPress, после винаги трябваше да се вмъкне някакво съдържание, за да се визуализира. Но различните теми имаха различни настройки, които потребителите не можеха да направят и беше необходимо да се обръщат към поддръжката на WordPress, авторите на темата или дори към самия хостинг доставчик. А всичко това беше заради липсата на възможността, когато се инсталира тема, тя да има някакво съдържание, което да я демонстрира. За повечето потребители това беше голям проблем, защото когато наблюдаваха демонстрационна версия на темата, те виждаха едни дизайни и съдържание, а после получаваха само темата, без допълнителните файлове. С версия 4.7 е предвиден механизъм, с който темата при инсталация може да провери дали работи на нов сайт (fresh site - сайт без статии, страници и настройки). И ако работи на такъв сайт, може да добави някакво съдържание, показващо темата в пълната ѝ мощ.

6. Бързо редактиране на тема

Когато се редактира тема, излизат много възможности. За всяка нова тема обаче е необходим един първоначален период на свикване кое къде се намира. В WordPress 4.7 има нова възможност, показваща иконка на мястото на всички елементи, които могат да бъдат настроени.

7. Разширена поддръжка на PDF

Всъщност WordPress поддържаше PDF и преди. Можеха да се слагат PDF файлове в библиотеката и да се използват после в сайта. Новото в 4.7 е възможността да се генерира малко изображение на първата страница от PDF файла. Така редакторът и потребителят ще могат много по-лесно да разбират върху каква връзка кликат.

8. Подобрена поддръжка на alt текста за изображенията

Това е малко странна промяна за някои потребители. Но за тези, които се занимават по един или друг начин с оптимизация за търсещи машини (SEO), е добре дошла. Досега в WordPress, когато се използваше картинка, без изрично установен алтернативен текст (alt tag), се вмъкваше като алтернативен текст името на файла на снимката. От версия 4.7 това няма да е така и ще се слага празен алтернативен текст. Тази промяна няма да променя вече създадените статии, а ще работи само за новосъздаденото съдържание.

9. Индивидуална настройка на езика за потребителите

Това е още едно голямо нововъведение. Досега WordPress използваше един език за интерфейса на администраторите и нямаше налична опция, с която различните администратори да използват различни езици. Това пораждаше и проблеми в самият сайт, защото смяната на езика за администриране сменяше и езика на самия WordPress за крайния потребител, което водеше до много проблеми за авторите на теми, модули или на самия WordPress. От версия 4.7, всеки потребител може да заяви на какъв език желае да бъде интерфесйа на WordPress, който използва. Смяната на езика на администриране не води до смяна на езика за крайния потребител.

WordPress смяна на езика

10. Търсене на файлове в библиотеката вече и по име

В библиотеката с файловете преди не можеше да се търси по името на файла - връщаше, че няма резултат от това търсене. От версия 4.7 вече търсенето обхваща и името на файла.

11. Twenty Seventeen

Разбира се, нова тема, която поддържа всички нови възможности, въведени в WordPress 4.7. Има два ключови момента - поддръжката на видео в заглавието, за което говорихме по-горе, и поддръжката на новите функции за дъщерни теми. Както винаги, темата е лесна за използване от потребители и разработчици.

Тези 11 промени, които обяснихме, не обхващат всичко, което може да се каже за новостите във WordPress 4.7, разбира се. Списъкът тук е доста дълъг, но голяма част от промените са предимно за разработчици и на този етап не засягат потребителите. Това не означава автоматично, че няма да бъдат засегнати в бъдеще по един или друг начин.

Ако имате въпроси конкретнo за новостите във WordPress 4.7, моля, не се колебайте да се свържете с нас, като оставите коментар тук или в социалните мрежи. Нашите висококвалифицирани специалисти разработиха спефицичен WordPress хостинг, който задоволява напълно изискванията и на най-претенциозните клиенти.

Статия от Jump.BG

Статии, новини и събития, публикувани от екипа на Jump.BG.

Социални мрежи:
Още статии от автора

Абонирайте се за нашия бюлетин

С абонамента си получаваш повече актуални новини и нашите специални промо оферти

Абонирайте се за нашия бюлетин