Какви са новостите в WordPress 4.9

Jump.BG

Ако още не сте натиснали бутона за обновление на WordPress към 4.9, в днешния материал ще ви покажем какво е новото в тази версия.

Jump.BG премиум хостинг услуги на конкурентни цени

1. Подобрения по Персонализатора

WordPress 4.9 добавя нови възможности в Персонализатора - запазване като чернова (draft) на текущата тема, планиране на промените в бъдеще време (scheduling) и преглед на промените с други хора.

1. Подобрения по Персонализатора

Първото подобрение е със записа като чернова. До сега всички промени трябваше да се направят на един път, без никаква възможност да се запишат временно и после да се продължи.

Единствената възможност беше промените да се публикуват, но това не е решение при по-големите проекти. От версия 4.9 вече могат да се запишат промените като чернова и после да се продължи работата по нея.

Второто подобрение е свързано с публикуването на промените. До сега те се публикуваха от момента на натискането на бутона.

Ако нещо трябваше да се случи в определен момент, то някой трябваше да влиза, да извърши промените и да натисне бутона за публикуване.

Вече могат да се направят промени и да се заложи в определен ден и час да се активират, без нуждата от допълнителна намеса на човек. Кому е нужно това? Най-простия пример е с инсталация на тема и промени за Черния Петък.

Подобрения по Персонализатора 2

Третото подобрение е възможността да се показват предстоящите промени на външен човек, който няма връзка с WordPress, нито достъп до административния панел на сайта. За тази цел, когато промените са готови, можете да вземете връзка и да я споделите с тези хора.

Например, в момента на този сайт е налична връзката, което позволява да се види един друг и значително по-тъмен дизайн на сайта. За тази цел се правят промените в Персонализатора, запазват се като чернова и тогава се появява възможността за генериране на връзка за преглед на промените.

И последното подобрение на Персонализатора е възможността за автоматично записване на промените през определен период от време. Това позволява да се създават версии по подобен начин, както и при постовете.

Тези промени правят Персонализатора все по-важен инструмент за настройка на външния вид на WordPress.


2. Нов интерфейс за избор на тема

В Персонализатора е въведен и нов режим за избор на тема.

2. Нов интерфейс за избор на тема
Нов интерфейс за избор на тема 2

Това ще позволи основната работа по настройката на темата да се извърши в Персонализатора, вместо да се влиза и излиза от него. Отделно избора на теми позволява филтриране и търсене, както и преглед на вече инсталираната тема със съдържанието на сайта.

3. Нова джаджа за галерия

WordPress 4.8 добави няколко чисто нови джаджи, за които вече говорихме. Сега WordPress 4.9 добавя още една джаджа за галерия от снимки.

3. Нова джаджа за галерия
Нова джаджа за галери 2

Разбира се, говорим за по-проста галерия и без много възможности. Ако се нуждаете от по-сложна такава, ще трябва да използвате допълнителни разширения за това, например Nextgen Gallery, FooGallery или други.

4. Допълнение към джаджата за текст

4. Допълнение към джаджата за текст

До сега в джаджата за текст можеше да има само текст. Версия 4.9 добавя бутона за добавяне на медия към съществуваща такава. И това работи не само за снимки, а позволява и добавянето на аудио или на видео.

5. Късите кодове работят в текстовата джаджа

До 4.9 късите кодове (short codes) работеха само в постовете или страниците. Във версия 4.9 късите кодове вече работят и в текстовите джаджи.

6. Текстовата джаджа поддържа вмъкване на външно съдържание

oEmbed позволява да се вмъква съдържание от външни сайтове (например YouTube) и да се вкарва като код в постовете/страниците. Това, обаче, не позволяваше да се вмъква такова съдържание извън тях. От версия 4.9 вмъкването работи и на други места, например текстовите джаджи.

7. Добавяне на други доставчици за видео джаджата

Видео джаджата беше ограничена само до вмъкване на съдържание от YouTube и Vimeo. Сега това ограничение е премахнато и може да се вмъква видео съдържание и от други доставчици по oEmbed.

8. Подобрения по редакция на код

WordPress 4.9 добавя много по-добър редактор за код, който ще видите на 3 места - в редактора на CSS в Персонализатора, редактора на теми и редактора на разширения.

8. Подобрения по редакция на код

Редакторът освен това показва кога и къде има грешка в самия код.

Подобрения по редакция на код 2

И това работи освен за CSS и за PHP, HTML, XML, JSON, MD, JS и други формати код.

Подобрения по редакция на код 3
Подобрения по редакция на код 4

Разбира се, в WordPress е добавена възможност да се изключи тази функционалност на ниво потребител.

Подобрения по редакция на код 5

9. Премахната е библиотеката SWFUpload

От много време HTML5 библиотеката, която WordPress използват е Plupload. Разработката на SWFUpload спря някъде през далечната 2010 година и беше маркирана като предстояща за изключване през 2011 от WordPress 3.3.

Отделно доста браузъри вече изискват разрешение за използване на Flash, което допълнително прави нещата малко по-трудни.

Но все още има разширения, използващи SWFUpload като MailPoet2, WP All Import, Profile Builder, Gallery Grand Flagallery и други. Ако използвате разширение, което го ползва, пишете на разработчика му да мине към Plupload.


10. Подобрена мейл верификация

Друго нововъведение е, че смяната на мейлите от потребителите ще изисква потвърждение по мейл преди активирането.

Преди потребителят можеше да си смени мейла и това не изискваше верификация, което пораждаше комични проблеми, ако в новия мейл , например, не се получават писмата. Сега това е отстранено.

11. Подобрения по потребителските права

Добавени са нови права на потребителите за инсталиране и обновяване на преводи - install_translations, update_translations.

Добавени са и следните права за активиране и деактивиране на един или няколко разширения - activate_plugin, deactivate_plugin и deactivate_plugins.

За сега те изискват потребителя да е Администратор, но в бъдеще ще могат да се присвоят и на потребители от по-ниски нива, които да извършват такива дейности.


12. Подобрения по редакциите на менютата

До сега редакцията в Персонализатора на менютата беше малко объркваща. Във версия 4.9 вече се показва изрично, че могат се редактират менютата.

12. Подобрения по редакциите на менютата

Ако през Персонализатора се създава ново меню, в момента на създаването може да се посочи и за къде да се прикачи към самата тема. Което безспорно е доста удобно, ако имаме тема с няколко менюта, както е показано на снимката.

Подобрения по редакциите на менютата 2

13. Безопасно редактиране на PHP файлове

Ако по време на редакцията на PHP файл от редактора се допусне грешка при изпълнението, редактирания файл се връща към последното му състояние и се дава възможност на потребителя да поправи грешката и да запази файла наново.

14. Връзка с MySQL към IPv6

Това също е новост с оглед на предстоящите миграции към IPv6. До сега вкарването на такъв адрес водеше до невъзможност за създаване на връзка към сървъра.

15. Ядрото е съвместимо със PHP 7.2

Направени са промени по WordPress, за да бъде изцяло съвместим с предстоящия за излизане PHP 7.2 към края на месец ноември.

Разбира се, както при големите версии, версия 4.9 няма да се инсталира сама, а ще трябва да натиснете бутона за инсталация. Както винаги, вие ще трябва да извършите тази стъпка сами. Желателно е преди обновяването да направите архив на сайта си.

Ако имате въпроси конкретно за новостите в WordPress 4.9, моля, не се колебайте да се свържете с нас, като оставите коментар тук или в социалните мрежи. Нашите висококвалифицирани специалисти разработиха специфичен WordPress хостинг, който задоволява напълно изискванията и на най-прецизните клиенти.

Ако се нуждаете от помощ за своя WordPress сайт, разгледайте нашата услуга - WordPress Support! Екип от професионалисти с богат опит ще се грижат за Вашия проект 24/7 с мониторинг и реакция в критични ситуации.

WordPress Support - професионална грижа за Вашия уебсайт

Статия от Jump.BG

Статии, новини и събития, публикувани от екипа на Jump.BG.

Социални мрежи:
Още статии от автора

Абонирайте се за нашия бюлетин

С абонамента си получаваш повече актуални новини и нашите специални промо оферти

Абонирайте се за нашия бюлетин