Колко е важна скоростта на сайта ни?

Jump.BG

Скорост, скорост, скорост ... изглежда се превръща в емблема на съвремието. Скорост на пътя, скорост на забавленията, на яденето, на почивката... къде ли не? Това се случва отдавна и със сайтовете.

Какво означава скорост на сайта?

Това е времето, за което се зарежда на екрана вашия сайт, но не първата му картинка, а целия сайт. Тук вече проблясват някои компоненти, от които зависи скоростта му.

Съдържание: фон, картинки, текстове, видео, аудио, дизайн на детайли, приложения в сайта, като чат, попъп прозорци, и не на последно място - кодът.

Скоростта е част от представянето на вашия сайт, други части са:
- съдържанието на текстовете, което трябва да е полезно за вашите клиенти;
- дизайнът, който трябва да подхожда на очакванията на вашите клиенти;
функциите на сайта, които са свързани със спецификата на вашия бизнес.


Но да се върнем на скоростта.

Скоростта на зареждане на вашия сайт до голяма степен определя до колко потребителите ще се задържат в него. Всеки загубен потребител се отразява негативно на вашия бизнес. Според статистически проучвания, забавянето от дори и една секунда води до 7% по-малко реализация и понижение на трафика с 11%.

Колкото по-нагоре в търсачките е класиран сайтът ви, толкова е по-голяма е вероятността потребителите да кликнат точно върху него. Бавното зареждане го класира по-долу в търсачките и шансовете да достигнете до потребителя намаляват. Разбира се, за търсачките са важни и останалите части на представянето.

Тенденциите в последните години са към увеличаване на броя на използваните мобилни устройства. Повече от 40% от потребителите споделят, че предпочитат мобилното устройство, като по-удобно за извършване на проучване и пазаруване. Бавното зареждане и дългите полета за попълване, като цяло разочароват потребителя и вероятността да се върне в сайта много намалява.


Всяка секунда е важна!

Бизнесът инвестира в креативни кампании, но голяма част от тях не достигат до потребителя, тъй като той иска всичко да се случва бързо.

Приблизително времето, което е необходимо да се зареди напълно една мобилна страница, е 15.3 секунди (източник: Google). Търпението на потребителите бързо спада и поради тази причина, често те се спират не върху качеството, а върху бързината на изпълнение.

Анализирай и оптимизирай скоростта!

Колко бързо (или бавно) се зарежда вашият сайт? Ето няколко безплатни инструмента, които да помогнат в измерването и оптимизирането на така важната скорост.

GTmetrix дава много информация за ефективността на сайта ви. Отчетът показва пълна картина за начина на зареждане на сайта и помага да откриете от къде се получават забавянията.

Ако искате бърз сайт, ще е нужен цялостен инструмент за тестване при различни обстоятелства. GTMetrix позволява точно това: чрез мониторинг на URL по часове и от различни местоположения, ще предостави пълна картина за това как функционира вашия сайт.

Друг полезен инструмент е Google PageSpeed ​​Insights на Google. Изчистен интерфейс, подробен отчет за това, което забавя сайта ви на базата на два параметъра – времето за зареждане на първия екран (Time to above-the-fold load) и времето за пълното зареждане на страницата (Time to full page load).

Получените данни показват ефективността в реално време, както и предложения как да подобрите скростта на сайта си, в лесни стъпки.

Прагматичен и безплатен инструмент e Pingdom, а данните, които се извеждат са забележителни. Цялата информация се визуализира удобно и нагледно, за да може лесно да се достигне до най-необходимото. Данните са изчислени в секунди, а най-важният показател е "времето за зареждане". Часовникът на Google.com е на 957 милисекунди или .95 секунди.

WebPageTest е безплатен тест за скорост на сайтове от различни места по света, като използвате реални браузъри (IE и Chrome) и реални скорости на връзката с потребителите. Освен изчерпателна диагностика на сайта ви, получавате и предложения за оптимизиране.

Потребителят „цепи секундата“, за това е важно да оптимизирате сайтовете си. Практиката показва, че намаляване с дори една секунда времето на зареждане, води до увеличаване в пъти на реализациите.

Изборът на подходящ, надежден и достъпен хостинг също оказва голямо влияние върху скоростта на зареждане. Всеки хостинг план на Jump.BG разполага с LiteSpeed (повече информация тук), 100% съвместимост, 24 часова поддръжка и разнообразни и безплатни екстри. Споделеният хостинг е достъпна услуга, подходяща за вашите проекти - личен сайт и блог, малък и среден бизнес.

Jump.BG премиум хостинг услуги на конкурентни цени

Ако се нуждаете от помощ за своя WordPress сайт, разгледайте нашата услуга - WordPress Support! Екип от професионалисти с богат опит ще се грижат за Вашия проект 24/7 с мониторинг и реакция в критични ситуации.

WordPress Support - професионална грижа за Вашия уебсайт

Статия от Jump.BG

Статии, новини и събития, публикувани от екипа на Jump.BG.

Социални мрежи:
Още статии от автора

Абонирайте се за нашия бюлетин

С абонамента си получаваш повече актуални новини и нашите специални промо оферти

Абонирайте се за нашия бюлетин