Игра на хостинги

Jump.BG

Днес се впускаме в пътешествие до Вестерос, за да хвърлим поглед как биха изглеждали хостинг услугите като домовете от Игра на тронове.

Нека започнем с няколко думи какво е уеб сайт хостинг. Какъвто и да е вашият сайт, за да е онлайн, имате нужда от хостинг. Добрите доставчици знаят, че различните онлайн проекти могат да изискват различни условия, като софтуер, входящ трафик или поддръжка. За това те използват различни сървъри, за да достигнат очакванията на клиентите си.

 

1. Споделен хостинг - дом Фрей

Първи под радара ни попада споделеният хостинг, който, както и да го погледнем, напомня много на дома Фрей. Също като тях, споделеният хостинг е разположен на кръстопътя между всичко, което се случва в интернет пространството.

Старият Уолдър Фрей винаги може да предложи решение на достъпна цена, но трябва да сте внимателни, защото една погрешна стъпка ще ви изпрати от грешната страна на Червената сватба.

Споделеният хостинг е най-използваната услуга. Идеята е проста - вие, заедно с още няколко човека, разделяте ресурсите на един уеб сървър помежду си.

Тази услуга е идеална за начинаещи или по-малки проекти, които не акумулират много трафик. Регистрацията и настройката на акаунта ви са лесни и за броени минути имате всичко необходимо, за да създадете своя уебсайт.

 

Какви са плюсовете на споделения хостинг?

Нека предположим, че не разбирате нищо от създаването на уеб сайтове, нито от хостинг. Най-разумно би било да не давате целия си бюджет за услуга, която не познавате. Разбира се, всяка хостинг услуга има своите предимства, но цената остава ключов фактор във взимането на решение.

Ако се върнем назад във времето, ако ви се наложи да дадете заработените от вас жълтици за най-модерния вид транспорт, надали бихте ги дали за нещо непознато. И така, вместо да си купите дракон, бихте си купили познатото за вас магаре. В избора на хостинг е същото - търсите услуга, която е надеждна и лесна за управление, също като магарето.

Друг плюс е нивото на техническа поддръжка, което можете да очаквате като клиент. Не бихте предположили, че нискоструваща услуга би имала подобни екстри. За щастие хостинг доставчиците са наясно, че клиентите, избрали споделен хостинг, имат нужда от техническа поддръжка, за това полагат усилия да помогнат на колкото се може повече потребители.

 

Какви са минусите на споделения хостинг?

Както вече споменахме, принципът на услугата е разделяне на ресурсите на един сървър между множество потребители. Това може да означава както 100 потребителя, така и 1000 на един сървър. Също като при Уолдър Фрей, нещата могат да станат много сложни, което не е добре.

Колкото повече потребители има на сървъри, толкова по-лесно е един от тях да използва по-голяма част от ресурсите, което би се отразило като забавяне на скоростта на зареждане на другите уеб сайтове. В днешно време, хостинг доставчиците са все по-внимателни ресурсите да бъдат разпределени равномерно измежду клиентите на сървъра.

Друг минус е сигурността. Може да издигнете най-високите стени около замъка си, но какъв е смисълът ако всеки има ключ от портите? Секунда невнимание би могла да застраши всички ваши данни.

Трети недостатък е невъзможността за растеж. При споделеният хостинг ресурсите са ви ограничени, без особена възможност за растеж. Единствената опция е ъпгрейд към по-висок хостинг план, което е обвързано и с по-висока цена за услугата.

 

В заключение, постарайте се да намерите своята златна среда с дома Фрей. Може да не са най-силните съюзници, но в един или друг момент ще имате нужда от тях.

 

 

2. VPS хостинг - дом Старк

Преминаваме към VPS хостинг, който, също като Старките, е надежден и сигурен. Също като най-силната фамилия на Севера, VPS хостингът е изцяло базиран на баланс. Когато сайтът ви надскочи лимитите на споделения хостинг, следващата логична стъпка е да преминете на VPS. Отново ще делите пространството, но с доста по-малко хора.

Как работи?

Хостинг дистрибуторите могат да разделят един сървър на няколко виртуални машини, всяка със свои ресурси. Като резултат, получавате повече контрол и подобрена сигурност, но с тях получавате и множество отговорности.

 

Какви са плюсовете на VPS хостинг?

VPS услугата комбинира най-доброто от споделения хостинг и наетия сървър.

Откъм сигурност и контрол получавате много повече отколкото при споделения хостинг. Въпреки, че цялостната структура изглежда същата, начинът по който потребителите са отделени един от друг ви гарантира абсолютна сигурност. Дори и в друг акаунт да възникне проблем, шансът да достигне до вас е минимален. Това означава, че ресурсите, за които плащате - дисково пространство, CPU и т.н. - са изцяло на ваше разположение.

След това идва гъвкавостта. Начина, по който са разположени акаунтите на сървъра ви позволява да персонализирате настройките си. Виртуалната машина тук играе ролята на собствен уеб сървър, давайки ви възможност да създавате промени, без да засегнете останалите потребители.

Да имате собствен дял от ресурси звучи чудесно, но какво става когато те станат недостатъчни?

Процесът е лесен - обръщате се към своя доверен хостинг доставчик, който ще добави нужните ресурси, без прекъсвания или промени в структурата на сайта. Независимо дали се нуждаете от повече RAM, за да се справяте с трафика или допълнително дисково пространство, за да развиете проекта си, доставчикът ви трябва да може да ви предложи решение. Без значение дали работите с WordPress, Joomla или Magento - добре настроеният сървър ще ви предостави възможност за растеж, независимо от избраната апликация.

 

Какви са минусите на VPS хостинг?

Не всичко е цветя и рози в света на VPS услугите.

Като за начало, трябва да очаквате по-висока месечна такса в сравнение с тази на споделения хостинг. Представете си го като домовете Старк и Карстарк - едните винаги ще са по-могъщи от другите. Ако трябва да сме честни, има предложения за VPS услуги, чиито цени са като за споделен хостинг. Но както казват - ако звучи прекалено хубаво, за да е истина, най-вероятно не е.

Ако сте начинаещ, VPS хостингът не е много подходящ за вас. Идеята за повече контрол може и да изглежда примамлива, но ако не сте сигурни в уменията си, множеството опции могат да ви объркат.

 

В заключение, да сте част от семейството Старк е чудесно… стига да успеете да запазите главата на раменете си.

 

 

3. Нает сървър - дом Ланистър

И след като обсъдихме VPS хостинга, нека споменем и неговият кралски приятел, Негово Величество Наетият сървър. А кой дом би бил подходящ за него, ако не Ланистър? Да си част от Ланистър означава, че знаеш , че не съществуват невъзможни неща пред пълната власт. Което не може да се купи с пари, може да се купи с много пари.

Но без наличието на доверени генерали, които да поведат армията в битка, ситуацията може да се влоши. Наетият сървър е мястото за големи стратегии. Получавате цяла физическа машина само и единствено за вас и можете да правите с нея каквото решите.  

 

Какви са плюсовете на наетия сървър?

Главното предимство на наетите сървъри е пълната свобода, която получавате. Най-често доставчикът ви предоставя root достъп до сървъра и всичко, което се случва на него, е изцяло във ваши ръце. Няма го рискът от пробив във сигурността или недостатъчно ресурси, всеки детайл е персонализиран спрямо вас.

Искате определена операционна система? Имате я!
Искате да се подмени някой елемент по машината? Защо не!

Както виждате, скалираемостта не е проблем при наетите сървъри. Каквито и компоненти да искате да добавите или премахнете - имате пълна свобода. В последните години се появи и друга подобна услуга - колокация. Отново наемате място в дата център, с всичките му предимства, освен самия физически сървър.

Отговорността за пренасянето и свързването й е изцяло във ваши ръце, както и първоначалните ѝ настройки.

 

Какви са минусите на наетия сървър?

Наистина ли трябва да наемате или купувате цял сървър?

Облачно базираните услуги елиминираха голяма част от причините някой да иска да нает сървър. Клаудът е по-достъпен, с повече скалируемост и много по-лесен за управление. Главната причина да наемете цял сървър е ако го използвате за специализирани проекти, които имат нужда от повече персонализиране.

Друг недостиг на наетите сървъри е, че трябва или да знаете как да ги управлявате сами, или да наемете системен администратор за работата. Със сигурност можете да намерите менажирана услуга, но в повечето случаи това включва само системни ъпдейти. Конфигурирането на сървъра, така че да отговаря на вашите нужди, е изцяло ваша отговорност.

 

В крайна сметка, не е трудно да си Ланистър - имаш подчинени, които се грижат да угодят на всяко твое желание, отнасяйки се с теб като с истинския крал на Вестерос. Но не забравяй, че те са с теб заради златото. Така че бъди истински Ланистър и винаги плащай дълговете си.

 

 

4. Облачен хостинг - Безликите от Браавос

Не всяка хостинг услуга може да бъде вкарана в рамките на Вестероските домове. Например облачните услуги притежават качества, с които никоя фамилия не разполага. Но има един клан, който би изиграл ролята на облачна услуга перфектно в нашата игра на хостинги. А именно Безликите от Браавос. Те служат на Многоликият Бог, докато прекъсват всички връзки с дома, семейството и приятелите си. Хората в гилдията се появяват сякаш от нищото и винаги вършат работата си безупречно.

 

Човекът няма име… нито пък облачният сървър.

 

Още с появата си, cloud услугата разтърси технологичните среди. Услугата предоставя възможност за достъп до уеб ресурси при поискване и по-различен метод на управление, така че не е изненадващо колко бързо беше налагането му на хостинг пазара.

Доставчиците на облачни услуги използват цяла мрежа от виртуални уеб хостове, разпръснати по целия свят, които изпълняват ролята на една голяма машина. Тази конфигурация значително намалява рисковете от пробиви в сигурността, изразходване на ресурси и даунтайм, които са свързани с настройката на само един сървър.

И това е само началото.

 

Какви са плюсовете на облачния хостинг?

Откъде да започнем?

Колкото повече се увеличава популярността на уеб сайтовете, все повече и повече хора проявяват интерес от това, което можете да им представите. И това е чудесно! Ако имате свой собствен сървър, какво се случва когато границите на онлайн кралството ви вече са тесни за вас? Трябва да го напуснете и да се преместите или да добавите допълнителни и не особено евтини ресурси. Не звучи много примамливо, нали?

Облачните услуги не са обвързани с физическите лимити на един сървър, което ви дава възможността да променяте ресурсите си докато се разраствате, заемайки толкова, колкото са ви необходими в момента. По този начин можете да се справите с неочакван възход в трафика, причинен от маркетингова кампания или промотирането на нов продукт.

Но какво можем да кажем за сигурността? Клаудът по-сигурен ли е от всички други хостинг услуги?

В интерес на истината - да. Много облачни платформи автоматично копират сайтовете, които хостват, на множество сървъри. В случай, че един от сървърите спре да работи, независимо от причината, друг започва да показва сайта, без прекъсване на услугата.

С такива предимства е трудно да не искате да се включите в култа на Многоликия Cloud при първа възможност. Но монетата винаги има две лица.

 

Какви са минусите на облачния хостинг?

Доставчиците използват термина ‘’cloud хостинг’’ доста безотговорно, което лесно може да доведе до лъжлива реклама. Този маркетингов трик разчита изцяло на това, че хората не са запознати с фразата и не знаят нейното значение.

Дори най-обикновен VPS може да бъде настроен така, че да прилича на клауд… докато не се наложи да се използват някои клауд възможности.

Внимателно наблюдавайте каква част от ресурсите ви се изразходват, тъй като таксуването на база употреба има своите недостатъци. Лошо оптимизираният сайт бързо може да се превърне в черна дупка за ресурси, което може да доведе до плашещи фактури в края на месеца.

 

Трудно е да се определи качеството на облачния хостинг, също като при Безликите. Вместо да разчитат на помпозни реклами, те вършат работата си без да задават много въпроси. Ако Човекът каже, че ще пази уеб сайта ви, можете да сте сигурни, че ще изпълни заканата си.

 

 

5. Риселър хостинг - Кутрето

Петир Белиш не принадлежи на никое от големите кралства, но пък не се и нуждае от това. Кутрето винаги знае в чии ръце е властта, както и как да се възползва максимално от ситуацията. Той може да предложи храна, подслон и забавление… ако можете да си заплатите за тях. Дори можете да очаквате да ви даде някой и друг добър съвет.

Както името подсказва, риселър хостингът представлява купуването на услуги от друг доставчик с цел препродаването им като ваши.

Каква ще е цената на услугата предоставена от риселъра към клиент? Колко място и ресурси ще получат? Какво ниво на поддръжка очакват?

Риселърът има пълен контрол над това кой какво получава. Колко добре може да скрие взаимоотношенията си с първоначалния доставчик също зависи от него. Някои предпочитат да го запазят в пълна тайна, други поемат в обратната посока и запознават клиентите си основния хостинг дистрибутор, в случай на бъдеща нужда от помощ с поддръжката.

Уеб разработчиците и дизайнерите често се възползват от идеята за риселър. Работят с множество проекти и по този начин могат да съберат всичко на едно място за по-лесно менажиране.

 

Какви са плюсовете на риселър хостинга?

Вече говорихме какво е споделен хостинг, но има ли разлика?

И да и не. Най-често риселърите предлагат споделен хостинг акаунт на своите клиенти, но това се дължи изцяло на факта, че повечето уеб сайтове нямат нужда от особено много ресурси. Ако клиентът се нуждае от VPS, например, и доставчика предлага тази услуга, защо не?

Главната причина да искате да опитате риселър услуга, е контролът. Получавате достъп до подобрен контролен панел, където можете да разделяте и менажирате виртуалните акаунти както искате, да създавате своя собствена система за таксуване или да наблюдавате статистики за използваните ресурси.

Много риселъри предпочитат да създадат собствени правила, това е и причината да предпочитат да запазят в тайна отношенията си с доставчика. Най-хубавото е, че доставчика няма проблем с това.

 

Какви са минусите на риселър хостинга?

Ако сте риселър, пълният контрол звучи фантастично, но трябва да познавате много добре хостинг доставчиците, от които купувате. Ако сървърите им не са достатъчно добри, значи и услугата която препродавате няма да е достатъчно добра.

Риселър хостингът е повече бизнес, отколкото технически усилия. Със сигурност техническите ви познания биха ви били от помощ, но уменията, които ще определят дали ще имате успех, са маркетинг и техническа поддръжка.

Да сте успешен риселър не е лесна задача. Уверете се, че избирате правилния хостинг доставчик или слизането ви по стълбата на Хаоса ще е бързо и болезнено.

 

Петир Бейлиш може да бъде идеален приятел и доверен съветник. Наистина. Може да ви подслони, да ви нахрани и да успокои ума ви.

Проблемът е, че понякога решава да не го прави.

Независимо от ситуацията, всеки негов ход е премислен до последния детайл. Ако се целите в това да сте риселър, със сигурност трябва да внимавате много в избора си на доставчик, да изградите бизнес план и бъдете готови да вземете трудни решения, които трябва да бъдат посрещнати с пълно хладнокръвие.

 

Искаме да изкажем специални благодарности на hostingtribunal.com, които ни предоставиха своя материал за превод и редакция. Нередактираната статия на английски можете да прочетете тук.

Статия от Jump.BG

Статии, новини и събития, публикувани от екипа на Jump.BG.

Социални мрежи:
Още статии от автора

Абонирайте се за нашия бюлетин

С абонамента си получаваш повече актуални новини и нашите специални промо оферти

Абонирайте се за нашия бюлетин