Спестете до 97 лв. от цената за хостинг в пакет с .EU домейн!

WordPress 5.0 е тук - какво е новото и как да актуализираме сайта си безпроблемно

Jump.BG

В последната статия, относно WordPress 5.0 засегнахме няколко важни точки за извършването на Update, както на системата, така и на прилежащите към нея компоненти и теми.

В днешния материал ще разгърнем повече, именно за процеса по update и ще отговорим на няколко въпроса, като защо да го правим, какви последици може да има това и други.

"Ако работи, не го поправяй"

Много хора се ръководят по това “правило”. Страницата им работи без никакви затруднения и разполагат с нужните за тях функционалности.

В такъв случай защо да извършват update на каквото и да е било? На този въпрос ще отговорим със следните факти:

  • Уязвимост във WP GDPR Compliance версия 1.4.2 или по-ранна - Неоторизирани потребители могат да изпълняват заявки към базата данни и да променят параметри в нея. Поправено във версия 1.4.3
  • WPML Translation Management версия 2.4.1 или по-ранна - PHP Object Injection. Поправено във версия 2.4.2.

Може да продължим с още примери, но идеята тук е, че е съвсем нормално да се открие уязвимост било то в плъгин, тема или самата система.

Друго важно нещо, което искаме да покажем е, че често са засегнати всички или повечето версии, преди съответния fix да бъде приложен. Това е класически пример за нещо, което “работи”, видимо без затруднения, но всъщност е потенциална заплаха за сайта ви.

Jump.BG премиум хостинг услуги на конкурентни цени

Нови функционалности

Често хората задоволяват своите нужди, от към функционалност на интернет страницата, като поставят различни плъгини за това.

И така те стоят с години и да изпълняват нуждите, но колко често проверявате дали всъщност са ви необходими.

Пример за подобен случай:

LiteSpeed Cache е кеширащ плъгин, но в него има няколко допълнителни неща, като оптимизация на изображенията. Така с помощта на този плъгин може да извършите и това действие.

Ако сметнем, че имате отделен плъгин само за това, то в този момент той става излишен и може да бъде премахнат. Това е чудесен пример, как новостите могат да ви помогнат с редуцирането на общия брой използвани плъгини.

Подобрена работа или съвместимост

Това е един от най-пренебрегваните аспекти, относно обновленията. В по-нова версия често може да се забележат промени в стил “подобрена работа на определена функция” или “вече е съвместим с PHP 7”.

На пръв поглед подобни промени могат да се сторят много незначителни за крайния клиент, но именно в тях, понякога се крие решение на много проблеми.

Ако вземем за пример, че темата ви вече е съвместима с PHP 7. В няколко материала сме разгледали, че е възможно да постигнете подобрения от порядъка на до 30% в скоростта на зареждане (линк).

Да не забравяме, че това ще редуцира и цялостното напрежение, което сайта ви причинява и съответно използваните ресурси ще се понижат. Ето как нагледна малка промяна може значително да афектира страницата ви в много положителен аспект.

С няколко примера, ясно се разбира, че всъщност има смисъл да правим обновления на страницата, но всъщност как да си набавим тази полезна информация - какво да очакваме с новата версия.

Changelog, Readme, Development

За пример ще използваме LiteSpeed Cache плъгина. Последните промени по него може да намерите тук.

Принципно в този Development таб може да намерите промените за съответната версия. Винаги препоръчваме да преглеждате този раздел при наличието на нов update.

Така ще имате представа какво е променено и какво да очаквате. Също така няма да пропускате нова функционалност или промяна, която може да засегне ваш код.

Тук ще споделим и един допълнителен съвет от наша страна - Често при други системи тези промени могат да се намират във файловете от вида “Readme.txt” или “Changelog.txt”. Препоръчваме ви винаги да им обръщате внимание.

Кога да извършите обновлението

Добре, вече знаем какво ще ни донесе новата версия, чувстваме се много добре за промени и е време да обновим нали? И … не точно. Нека първоначално да уточним, че по-долния текст се отнася предимно за самата WordPress система, а не за плъгини или темплейти.

Кратка легенда:

  • Minor версия - Това е малка версия, в която предимно са поправени дупки или бъгове.
  • Major версия - Версия, която представя големи промени в системата.

Почти е сигурно да се каже, че може без притеснение да обновите minor версия. Често промените там не засягат съвместимостта с плъгини или темплейти. Това не важи за Major версии. Тук най-често се представят по-големи промени, които могат значително да засегнат страницата ви.

В статията ни, относно WordPress 5.0 даваме информация именно за това. Препоръчваме да следите следната страница. В нея са споделени конкретни детайли за промените във всяка една версия.

Също и за бъдещите, които в момента биват разработени. На теория тази информация може да бъде приложена и за плъгини/теми, но тук самите разработчици трябва да отбелязват кои промени са малки или големи.

Надяваме се с тази информация да успеем да ви покажем, че реално ако отделите няколко минути на седмица, може да си спестите главоболия или да постигнете по-добра оптимизация за сайта ви.

Разбира се, винаги може да използвате и алтернативата “Hit and Pray”, но е по-добре да се събуждаме с чаша топло кафе, а не с error 500.

Ако се нуждаете от помощ за своя WordPress сайт, разгледайте нашата услуга - WordPress Support! Екип от професионалисти с богат опит ще се грижат за Вашия проект 24/7 с мониторинг и реакция в критични ситуации.

WordPress Support - професионална грижа за Вашия уебсайт

Статия от Jump.BG

Статии, новини и събития, публикувани от екипа на Jump.BG.

Социални мрежи:
Още статии от автора

Абонирайте се за нашия бюлетин

С абонамента си получаваш повече актуални новини и нашите специални промо оферти

Абонирайте се за нашия бюлетин