Новостите в WordPress 4.8

Jump.BG

Преди да започнем ще направим едно важно уточнение: Настоящото ревю на WordPress 4.8 се основава на възможностите от Beta1, Beta2 и RC1 до версия 40850. Напълно е възможно финалната версия да има малко по-различни функционалности от описаните тук. Информацията тук ще бъде обновявана и допълвана своевременно съобразно промените по системата.

1. Медийни Джаджи

Първото, и най-важно нововъведение, е нов програмен интерфейс за мултимедийни джаджи (widgets). Досега джаджите бяха статични и се налагаше добавянето на допълнителен HTML код за тяхното използване, което беше проблем за начинаещите. Освен това се налагаше и използването на PHP за да се визуализират. Това нововъведение позволява външният вид на дажаджите да се визуализира изцяло от JavaScript през новите REST API интерфейси въведени от WordPress 4.7. Също така позволява разширяване на съществуващите джаджи като добавя и всички съществуващи медийни елементи към тях, като не само ще можете да ги избирате от медийната библиотека, а ще можете и да вмъквате такива от външни сайтове.
В момента този интерфейс може да се използва с новите 4 джаджи - снимки, видео, аудио и текст. В бъдеще ще бъдат добавени нови функции базирани на него, например галерии или плейлисти. В следващите 4 точки ще ви покажем как работи интерфейса за потребителите.

2. Джаджа за снимки

Досега, ако трябваше да се вмъква снимка в джаджа, се използваше текстова джажда и се налагаше дописване на HMTL код за показването ѝ. От версия 4.8 това вече може се прави ето така:
джаджа снимки админ
И ето как изглежда снимката в сайта:
джаджа снимки блог
А редакцията на джаджата е по-лесна:
джаджа снимки редакция
Добавянето на снимки в джаджите вече не е никакъв проблем и е много по-интуитивно от преди. Разбира се старият метод също е възможен и обновяването към новата версия няма да повреди съществуващите текстови джаджи.

3. Джаджа за видео

Втората нова джаджа е за видео. Ето как изглежда в административния панел:
джаджа видео админ
В блога:
джаджа видео блог
И редактирането ѝ:
джаджа видео редакция
Особено внимание тук е отделено на възможността видеото да бъде вмъкнато от външен източник - YouTube, Vimeo и други. Но нищо не пречи и видеото да бъде качено в медийната библиотека на WordPress и да се използва от там. Разбира се в този вариант ще има проблем породен от големината на файла. Видео файловете обикновено са няколко десетки, или дори стотици мегабайти, което може да изчерпи вашият месечен лимит за трафик на сайта. Ако си хоствате видеото, сами трябва да внимавате за още една особеност на HTML5 video тага - не всички браузъри позволяват възпроизвеждането на MP4 файлове. Тогава ще трябва да качите видеото още няколко пъти в различни формати - MP4+AAC, MP4+MP3, OGV и WEBM, при което, разбира се, обемът на заеманите данни в хостинга ви скача с няколко пъти на база на оригиналния файл. Отделно ще изисква ресурси за конвертиране на видеото в тези формати и много технически познания в това. Затова нашият съвет е - ако можете да използвате видео от външен сайт, използвайте го от там.

4. Джаджа за аудио

Третата нова джаджа е за аудио. Ето как изглежда в административния панел:
джаджа аудио админ
В блога:
джаджа аудио блог
И редактирането ѝ:
джаджа аудио редакция
Особено внимание тук е отделено на възможността аудиото да бъде вмъкнато от външен източник, на този етап като файл. Добавянето на външни източници - YouTube, Vimeo и други не е възможно. Аудио файлът може да бъде качен в медийната библиотека на WordPress и да се използва от там. Не забравяйте, че тогава трябва да внимавате за максималната големина на качените файлове в WordPress, както и ограниченията на хостинг средата за качване на файлове. Алтернативният начин е да се качи файла през FTP в блога и да се свърже като външен източник, или да се качи малък файл от няколко килобайта, за да влезе в библиотеката, и после през FTP да се замени с големия файл. Ако си хоствате аудиото, сами трябва да внимавате и за още една особеност на HTML5 audio тага - не всички браузъри позволяват възпроизвеждането на MP3/MP4 файлове. Тогава ще се наложи да добавите същия файл в еквивалентен OGG формат, което автоматично удвоява размера на използвания файл.

5. Джаджа за текст

Всъщност тази джаджа не е нова, но е сериозно подобрена. Преди изглеждаше ето така:
джаджа текст стара
и ако се наложеше този код да се форматира, редактирането му се изискваше като HTML. Което не беше по силите на хората без технически познания. Освен това редакцията беше бавен процес - трябваше да се записват промените в джаджата и да се презарежда WordPress за да се наблюдава как изглежда. Ето как изглежда сега:
джаджа текст нова
И как изглежда в блога:
джаджа текст блог
Както виждате, текстовият редактор на WordPress – TinyMCE, е вкаран в тази джаджа и това позволява използването му от новаци. А напредналите могат лесно да наблюдават промените в почти реално време, като превключват между двата таба.

6. Преглед и редакция на джаджите в реално време

Това също не е напълно нова възможност, но е много подобрена в сравнение с предишните версии.
персонализатор редакция джаджи
Това позволява преглед и редакция на джаджите на живо, без да се налага превключване между административния панел и системата за преглед на промените.

7. Редакция на връзките

Това е нова възможност на редактора. Преди, когато се налагаше редакция около връзка, почти винаги нещо се повреждаше. Или текстът, който искате да добавите към връзката оставаше извън връзката, или дописването на текст след връзката прибавяше текста към връзката като ги свързваше. Което предизвикваше бурно недоволство у потребителите. Ето как изглежда сега:
редакция връзки
Сега вече е възможно връзките да бъдат редактирани без да се притеснявате, че редактора ще я счупи.

8. Събития на WordPress наблизо

Досега административният панел показваше новости относно WordPress. Вече ще показва и събития, които ще се случат наблизо.
wordpress събития
Така, ако желаете, ще можете да участвате в някое от тях. Това, разбира се, не важи за всички събития свързани с WordPress, а само за срещите (WordPress Meetups), както и за конференциите (WordCamp).

9. Програмен интерфейс на текстовия редактор

Това нововъведение на първо време засяга само разработчиците, но в бъдеще ще се появят и модули, които ще се възползват от него. Текстовият редактор на WordPress има няколко бутона, а добавянето на нов бутон беше свързано с използването на недокументирани методи и техники. В WordPress 4.8 вече е предвидена възможността да се добави JavaScript код, който да се стартира и да добави или промени начина на работа на редактора. Ето и няколко примера за това:

jQuery( document ).on( 'tinymce-editor-setup', function( event, editor ) {
editor.settings.toolbar1 += ',alignleft,aligncenter,alignright';
});

или така:

jQuery( document ).on( 'tinymce-editor-setup', function( event, editor ) {
editor.settings.toolbar1 += ',mybutton';

editor.addButton( 'mybutton', {
text: 'My button2',
icon: false,
onclick: function () {
editor.insertContent("It's my button!");
}
});
});

Това позволява лесното добавяне на нови функционалности от авторите на модули в самия редактор. Ако преди добавянето на галерия или контактна форма беше свързано със създаването на такава от модула, вземането и на къс код (short code), и последващо вмъкване на късия код в редактора. Скоро тези действия биха могли да се изпълнят от редактора напълно автоматично.

10. Персонализатор с динамична ширина

Преди, персонализаторът (customizer) за бързо редактиране на тема беше твърдо 300 пиксела и на по-големи монитори лентата отляво изглеждаше непропорционална. На по-малките разделителни способности ширината ѝ беше динамична. Вече при големите разделителни способности страничната лента е процент от ширината на целия екран. В момента е 18%, което е почти 1/5 от целия прозорец и ще бъде широка между 300 и 600 пиксела. Това позволява използването на отзивчиви (responsive) графични елементи в лявата част.

11. Без поддръжка на WMV и WMA файлове

Премахната е поддръжката на файловете WMV и WMA за по-добра HTML5 съвместимост. Наличието им ограничаваше използващите такива файлове само до Windows и невъзможност за употребата им на други платформи.

12. Промяна на Облаците от етикети

Досега облаците от етикети (tag cloud) позволяваха да се види колко теми има по даден таг:
облаци етикети
Но това е налично само на системи с мишка, когато курсорът спре върху самия таг. От WordPress 4.8 тази възможност е премахната, но в настройките може да се укаже дали бройката да се покаже отстрани на тага
облаци етикети нов

13. Положени са основите за интеграция със Gutenberg

Gutenberg е кодовото име на новия редактор, който ще подобри драстично редакцията на WordPress. Новият редактор НЕ Е наличен в WordPress 4.8, но са направени подобрения по кода, с цел по-лесна интеграция в бъдеще. Може би ще бъде интегриран във версия 4.9, или по-скоро 5.0. Ако искате да научите повече за него, тук можете да намерите повече информация.

14. Спира се поддръжката на Internet Explorer 8, 9 и 10

Това не означава, че повече няма да можете да използвате WordPress с тези браузъри. Но вече няма да се тества платформата с тях и ако възникне грешка при тях - няма да се коригира. Реално трафикът в света от тези 3 браузъра общо е под 1%, което прави поддръжката им ненужна. Освен това производителят на браузърите обяви, че спира поддръжката им през януари 2016 - няма да има повече обновления за тях.

15. Промяна при редактирането на потребителите

Преди версия 4.8, редактирането на потребителите показваше горе вляво просто “Editing User” или “Редактиране”, което при редакция на повече потребители водеше до ситуации “кой потребител се редактира в момента?”. Вече при редактиране името на потребителя се вижда в горния ляв ъгъл за удобство:
редакция потребител

Тези 15 промени, които показахме, не обхващат всичко, което може да се каже за новостите в WordPress 4.8. Списъкът тук е доста дълъг, но голяма част от промените са предимно за разработчици и на този етап не засягат потребителите.

Ако имате въпроси конкретнo за новостите в WordPress 4.8, моля, не се колебайте да се свържете с нас, като оставите коментар тук или в социалните мрежи. Нашите висококвалифицирани специалисти разработиха спефицичен WordPress хостинг, който задоволява напълно изискванията и на най-прецизните клиенти.

Статия от Jump.BG

Статии, новини и събития, публикувани от екипа на Jump.BG.

Социални мрежи:
Още статии от автора

Абонирайте се за нашия бюлетин

С абонамента си получаваш повече актуални новини и нашите специални промо оферти

Абонирайте се за нашия бюлетин