Спестете 15% от цената за хостинг в пакет с .COM домейн!

Heartbleed продължава да е заплаха

Jump.BG

Heartbleed продължава да е заплаха

Повече от една година, след като беше открита уязвимостта Heartbleed в OpenSSL - технологията за криптиране на данните, все още има устройства, които са застрашени от атаки - рутери, суичове, системи за автоматизация и др., които не са получили съответния fix, а някои производители не планират да ги премахнат.

Какво представлява Heartbleed

Heartbleed е уязвимост в широко разпространената OpenSSL библиотека  - OpenSSL (Open Secure Sockets Layer) е метод за криптиране на информацията с отворен код и се прилага към SSL и TLS протоколите за сигурност на данни.

Чрез Heartbleed трети лица могат да се сдобият с данни, които са защитени от библиотеката. Поради широкото разпространение на SSL/TLS, който се използва за web, email, virtual private networks (VPNs) и други, този бъг е изключително опасен и широко разпространен.

В същността си дупката позволява на всеки да прочита паметта на дадено устройство и по този начин може да се сдобие със секретни ключове, които се използват за защита на трафик, потребителски пароли и дадено съдържание на сървъра.

На база проведени тестове се посочва, че в реален пример са откраднати потребителски имена, паролите им, имейли и важни документи, което доказва действието и сериозността на този бъг.

Най-често задаваният въпрос е дали някой потребител е бил жертва на този бъг. За съжаление обаче няма как да се даде точна информация дали е така, защото използването на дупката не оставя никакви следи по сървъра.

Кои версии на OpenSSL са засегнати

1. OpenSSL 1.0.1 до 1.0.1f включително са засегнати.
2. Всички версии след 1.0.1g и преди 1.0.1 не са засегнати.

Дупката е налична само в посочените версии, защото през декември 2011 г. е написан кодът на версия 1.0.1 и на 14.03.2012 г. е пуснат официално. След като е установено наличието на бъга, е пусната нова версия (1.0.1g) на 07.04.2014 г.

Как да се защитим

Използването на всяка версия, различна от споменатите по-горе, е напълно достатъчно, за да сте сигурни, че няма да бъдете засегнати от този бъг или да станете жертва на атака.

Защо Heartbleed Bug е все още актуален

След като тази дупка беше разкрита, множеството доставчици приложиха съответния fix. Въпреки това много устройства, като рутери, суичове, системи за автоматизация и др. не са получили съответния fix и не се очаква подобно действие от производителите им. Именно това е и причината този бъг да остане все още актуален.

Статия от Jump.BG

Статии, новини и събития, публикувани от екипа на Jump.BG.

Социални мрежи:
Още статии от автора

Абонирайте се за нашия бюлетин

С абонамента си получаваш повече актуални новини и нашите специални промо оферти

Абонирайте се за нашия бюлетин