Спестете до 97 лв. от цената за хостинг в пакет с .EU домейн!

9 начина да проверите сайта си посредством Google Search Console

Jump.BG

9 начина да проверите сайта си посредством Google Search Console

Ефективността и трафикът на един сайт от органично търсене са важен измерител за мястото на същия в цялостната картинка. За да стигнете до нея и да си направите изводи, е нужно да добавите сайта си в Google Search Console. Именно инструментите и отчетите, които конзолата на Google предоставя, помагат за анализа на трафика, а оттам и за ефективността на даден сайт. И разбира се, за подобряването на оптимизацията му при търсене (SEO).

За да започнете да работите с Google Search Console  и да управлявате сайта си, първо трябва да добавите сайта си в нея. Иначе казано да потвърдите, че го притежавате. Стъпките как това да стане са относително прости и логични, а начините да проверите сайта си посредством Google Search Console включват както WordPress плъгини, така и ръчни настройки.

Ръчни методи за проверка на сайт в Google

Първото, което трябва да се отбележи за тях, е че са приложими за всички видове сайтове, вкл. и тези под WordPress. 

За да започнете, трябва да кликнете в таблото за управление на Google Search Console. Отляво може да отворите списъка с притежаваните от вас сайтове и да щракнете Добавяне на собственост (на български език) или Add property (ако използвате конзолата на английски), за да заявите новия уебсайт. 

Search Console ще ви поиска да уточните типа сайт – може да използвате домейн или URL префикс. Ако въведете уебсайта си чрез име на домейн, ще може да го потвърдите чрез DNS (Domain Name System). Aко използвате URL префикс, може да изберете измежду четири метода за проверка. 

И двата подхода работят добре, когато става въпрос за проверка на сайт. Въпреки това, препоръчително е да се използва методът на URL префикса, защото той предоставя повече възможности. 

Първата опция за проверка от тях е  HTML файл.

Този метод предполага да кaчите HTML файл в основната директория за вашия сайт. Принципно бърза и лесна процедура, чийто недостатък е, че ви е нужен достъп до сървъра. Качването на файла може да стане чрез FTP/SFTP клиент или посредством cPanel File Manager. 

За целта, след като добавите сайта си към Google Search Console, трябва да видите опцията за изтегляне на HTML файла за потвърждение в раздела Препоръчителен метод за проверка/Recommended verification method.

Следващата стъпка е да кликнете върху бутона за теглене на файла и да го запазите. Качвате файла чрез SFTP, свързвате се със сайта си чрез FTP/SFTP и качвате/прехвърляте файла, който сте изтеглили от Google в основната папка на вашия сайт. 

Ще я разпознаете по това, че тя съдържа wp-content, wp-config.php и др. 

Когато файлът вече е качен в основната папка на сайта ви, следва и последната стъпка при този метод. 

Върнете се отново в Google Search Console и кликнете върху бутона Провери/Verify, за да завършите процеса.

Конзолата ще открие сама файла на сървъра ви и ще потвърди, че притежавата уебсайта. 

Добре е да знаете, че този метод позволява да проверявате и Content delivery network (CDN) и да индексирате изображенията си. 

Втора опция за ръчна проверка на сайт е чрез HTML таг.

Тук трябва да добавите прост meta tag към раздела <head> на вашия сайт.

Ако използвате WordPress, може да добавите HTML тага към файла header.php на вашата т.нар. дъщерна тема (тя е важна, за да не изгубите потвърждаването на сайта си в Google при всяко следващо актуализиране на сайта ви). Използвайте плъгин, за да го вмъкнете в заглавката.

Стъпките, които трябва да следвате тук са няколко.

Копирайте т.нар. мета таг.

За да го откриете е нужно да кликнете в раздела Други методи за проверка/Other verification methods в Google Search Console, където ви е даден и самия таг. Копирайте го, кликвайки върху едноименния бутон. След това го добавете към вашия уебсайт.

Добавете мета тага, използвайки Headers and Footers плъгин. 

За целта може да инсталирате безплатния плъгин на WordPress. Oтидете в настройките на сайта, натиснете Insert Headers and Footers и вмъкнете мета тага в полето Scripts in Header. Натиснете Save, за да запазите промените и сте готови.

Възможно е да добавите мета таг ръчно, но за целта ще трябва да сте готови да редактирате основните файлове на WordPress. Подходът с използването на плъгин е далеч по-бърз и удобен. 

Верификацията е по същия начин като при първи метод – посредством интерфейса на Google Search Console. Кликвате върху бутона Verify. Ако кодът е добавен към уебсайта ви, Google Search Console ще може да го открие и идентифицира.

Третата възможност - Google Analytics, 

вероятно един от най-популярните инструменти на Google. Ако вече имате инсталиран асинхронен проследяващ код на Google Analytics на сайта си, процедурата по проверка се свежда до две прости действия. 

Избирате Google Analytics в раздела Други методи за проверка/Other verification methods, след което кликвате върху бутона Verify

При успешно добавяне на Google Analytics към WordPress чрез плъгин, проследяващият код се визуализира на началната страница на сайта. 

Също толкова лесно е използването и на опция четири - Google Tag Manager.

Както при Google Analytics, ако вече използвате Google Tag Manager, можете да проверите сайта си само с едно кликване. Единственото изискване е да имате активен фрагмент от Google Tag Manager на вашия сайт.

Избирате Google Tag Manager в раздела Други методи за проверка/Other verification methods, натискате Verify и готово. 

Прилагането на Google Tag Manager позволява да потвърдите уебсайта си в Search Console незабавно.

Последният от т.нар. ръчни методи е DNS потвърждение

Ако искате да потвърдите уебсайта си чрез този метод, ще трябва да добавите txt запис към DNS (Domain Name System) конфигурацията на вашия домейн. Както и при предишните методи, копирате линка, който ви излиза, когато натиснете Any DNS provider, последвано от Verify.

Важно е помните, че прилагането на този метод зависи изключително много от вашия домейн доставчик, затова препоръката ни е да използвате някой от останалите методи за верификация. 

WordPress плъгини за проверка на сайт

Следващите три метода включват използването на WordPress плъгини, което дава много добри възможности за проверка на сайтовете в Google. Особено това важи за трите популярни SEO инструмента на WordPress – Yoast SEO, SEOPress и Rank Math SEO.

Безспорният лидер сред тях е Yoast SEO. 

За да потвърдите сайта си в Google Search Console с Yoast SEO, първата стъпка е да отидете в раздела SEO, а оттам в General настройките за управление на WordPress. 

Изберете най-дясната опция - Webmaster Tools, кликнете, след което вижте полето Google verification code. Именно там се добавя кодът, който се взема отGoogle Search Console.

Въпреки, че звучи объркващо, за да откриете кода отконзолата е нужно в интерфейса ѝ да кликнете върху раздела Други методи за проверка/Other verification methods.

Изберете опцията HTML tag и копирате целия маркер. Yoast SEO автоматично ще премахне всички излишни неща и ще остави само кода. 

Добавяте вече изчистения код към страницата с настройки на Yoast SEO, запазвате промените в нея и се връщате към раздела HTML tag в конзолата. 

Последната стъпка е кликването върху добре познатият ви бутон Verify

Следващият метод за проверка е чрез плъгина SEOPress

SEOPress -  безплатният all-in-one SEO плъгин на WordPress също дава добра възможност за проверка на сайта ви в Google. При него обаче има и елемент за напреднали. Въпреки това използването му е лесно и бързо. 

За да потвърдите сайт в Google Search Console с този плъгин, първото, което трябва да направите, е да отидете в секцията SEOPress > Advanced в таблото за управление на вашия WordPress. 

Скролнете надолу, докато откриете полето Google search verification.

Именно в него трябва да впишете вашия HTML tag за потвърждение на сайта на Google, който изглежда така<meta name="google-site-verification" content="......." />.  Добавяте meta tag за потвърждение на сайта и запазвате промените. Колкото до това как да получите meta tag, погледнете опцията за получаване на HTML Tag (втория метод за проверка), по-горе. 

SEOPress плъгинът автоматично добавя този HTML tag към всички страници на вашия сайт.

В края не забравяйте да кликнете Verify под раздела HTML tag в Google Search Console.

Ако вече сте се запознали с изброените методи, използването на Rank Math SEO за проверка на сайта ви, няма да ви изненада като приложение.

Стъпките са познати и следват логиката на предишните два плъгина. Отивате в Rank Math > General Settings > Webmaster Tools в таблото за управление на WordPress сайта ви. Ще видите поле Google Search Console, където се намира вашият код за потвърждение на Search Console:

За да намерите този код за потвърждение, следвайте инструкции, както при другите два SEO плъгина на WordPress SEO.

Отивате в раздела Други методи за проверка/Other verification methods, избирате опцията HTML tag, копирате го. Rank Math SEO автоматично ще идентифицира кода за потвърждение.

Връщате се в Google Search Console и кликвате Verify под раздела HTML tag. Google Search Console вече автоматично разпознава вашия уебсайт. 

Последният метод за проверка е плъгинът Site Kit by Google

Той позволява да свържете вашия WordPress сайт с всички Google услуги само с няколко клика. Предимствата му са, че е официален плъгин и освен това е безплатен. 

Единственото, което се иска, за да инсталирате и активирате плъгина е да отидете в раздела Site Kit в таблото за управление на вашия сайт и да изберете опцията Sign In With Google. 

Google ще ви прикани да потвърдите собствеността на уебсайта си и да го свържете със Search Console. В случай, че използвате повече от един Google профил, имате възможност да изберете кой да е акаунтът свързващ уебсайта ви с Google Search Console.

Нужно е и да потвърдите, че сте доволни от Site Kit by Google, както и собствеността на сайта за Google Search Console. 

Логиката е проста и следва тази на която и да е Google услуга – Gmail, Drive и др. Site Kit прави това, като добавя HTML код към вашия уебсайт. Едва след това свързването на сайта ви с Google Search Console e видимо в таблото за управление на вашия Site Kit в WordPress.

В случай, че вече използвате Google Analytics  или Google Tag Manager, вече имате някакъв код на Google на вашия сайт. 

Google Search Console трябва само да идентифицира този код и да потвърди уебсайта ви, без да е необходимо да добавяте нещо друго към него. Като алтернатива можете да добавите HTML файл, да включите tag или да използвате DNS проверка, ако не желаете да добавите повече кодове към сайта си. 

Няма особено значение кой от всички методи ще предпочетете. Изборът зависи от вас. При това помнете, че Google периодично ще проверява потвърждението на сайта ви. 

Статия от Jump.BG

Статии, новини и събития, публикувани от екипа на Jump.BG.

Социални мрежи:
Още статии от автора

Абонирайте се за нашия бюлетин

С абонамента си получаваш повече актуални новини и нашите специални промо оферти

Абонирайте се за нашия бюлетин