Спестете до 97 лв. от цената за хостинг в пакет с .EU домейн!

Топ 10 WordPress плъгини и инструменти необходими за всеки сайт през 2022 г.

Sofia Petrova

Един от най-сложните въпроси пред собствениците на WordPress сайтове винаги е бил свързан с това колко и какви плъгини да се използват за защита, оптимизация, скорост и повече конверсии в уеб сайтовете.

Голямото разнообразие от над 55,000 плъгина далеч не улеснява избора измежду всички предложения, различаващи се по своята цена, функционалности и достъпност. 

В тази статия ще ви представим няколко популярни предложения за WordPress плъгини, които към момента се радват на голяма популярност и добри отзиви сред разработчици, администратори и потребители на уеб сайтове.

WP-Support

Те са и нашите предложения за най-добри плъгини и инструменти за WordPress, разделени по категории, според своето предназначение:

1. Най-добър SEO плъгин: All in One SEO

Ако оптимизацията за търсещи машини (SEO) не е сред приоритетите ви, то вие вече губите много спрямо своите конкуренти.

Добре е да знаете, че правилната SEO стратегия ще ви помогне да се отличите в онези моменти, когато потребителите са най-склонни да извършат конверсия - именно при активно търсене на определени продукти, услуги или информация онлайн.

Какъв по-подходящ момент да се окажете сред първите резултати в Google, нали? 

Освен добри познания за SEO при WordPress сайтовете ще са ви необходими и помощни инструменти, сред които е и нашето предложение за най-добър WordPress SEO плъгин. 

All in One SEO печели симпатиите ни (нашите и тези на повече от 3 милиона WordPress потребители) като най-добра опция, поради лекотата на работа с него и броя на функционалностите, с които разполага. Част от тях са:

  • Персонализирани насоки за подобрения по всяка отделна страница в сайта
  • Link Assistant, който ви помага да управлявате външни и вътрешни линкове в сайта
  • Redirection manager, който ви помага да насочвате търсачки и потребители, когато преместите или изтриете съдържание от сайта
  • SEO одит и конкретни препоръки за подобрение на различни аспекти от сайта 

Както при повечето SEO плъгини, ще можете да виждате в реално време как промените по уеб сайта ви се отразяват и на SEO резултата ви. 

2. Най-добър плъгин за подобряване скоростта на уебсайта: LiteSpeed Cache

Разработчиците представят LiteSpeed Cache като един от най-добрите WordPress плъгини за кеширане на съдържание на сървърно ниво и като най-доброто решение за намаляване времето за зареждане и оптимизация на скоростта и цялостната работа на сайтовете. 

Какво е LiteSpeed WordPress Cache и как правилно да го конфигурирате, за да повишите скоростта на зарежда на уебсайта си.

Още с инсталирането на плъгина би трябвало да усетите разликата в представянето на сайта си спрямо досега. Търсачките също биха отразили позитивно промяната съвсем скоро, тъй като скоростта на уеб сайта също е SEO фактор. Ето и какви резултати би трябвало да си поставите за цели предвид средната скорост на зареждане на уеб сайтовете в Интернет.  

В Jump.bg използваме LiteSpeed сървър, с който гарантираме високоскоростното зареждане на вашия сайт. 

3. Най-добър плъгин за сигурност: Sucuri Firewall

Без т.нар. „защитна стена“, или firewall, оставяте уеб сайта си незащитен от хакерски атаки и други злонамерени действия. Плъгини, като Secure Firewall, блокират подобни прояви и гарантират сигурната и защитена работа на сайтовете, като предпазват и потребителите в тях. Той е и нашият избор номер 1 в категорията, защото позволява:

  • Защита от хакване и зловреден софтуер
  • Защита от зловредни ботове 
  • Блокиране на база геолокация 
  • Защита от DDoS атаки

Sucuri Firewall действа още преди всички споменати видове атаки да достигнат и засегнат вашите сървъри, а регулярни проверки за сигурност се извършват на всеки 3 часа. 

4. Най-добър eCommerce плъгин: WooCommerce

На WooCommerce си заслужава да посветим дори отделна статия, тъй като той е сред най-популярните инструменти в помощ на онлайн магазините и търговците.

Плъгинът ви позволява да създадете напълно функционален онлайн магазин с тема по избор и да управлявате всички свои клиенти, продукти и транзакции в него.

Платформата се отличава и с огромен брой разширения, които ви позволяват да оптимизирате продажбения процес, разплащанията, поръчките и конверсиите в магазина си. Ето и част от ключовите предимства на WooCommerce:

  • Създавате уникален магазин без ограничения във вариациите на продуктите, абонаментите, отстъпките и т.н.
  • Изключително лесна и бърза инсталация в WordPress
  • Гъвкавост и сигурност при разплащанията по банков път, чрез карта или с наложен платеж
  • Добра поддръжка от страна на разработчиците и потребителите на инструмента
  • Управление на поръчки и транзакции през мобилно приложение

Без съмнение, WooCommerce е сред най-добрите ви опции за създаване и управление на онлайн магазин в WordPress, като ще ви даде достатъчно възможности да персонализирате своя уеб сайт и да настроите всички процеси според своите предпочитания. 

5. Най-добър E-mail маркетинг плъгин: Constant Contact

Constant Contact е отличен инструмент за имейл маркетинг и автоматизации, който лесно може да се използва дори от начинаещи в онлайн маркетинга и Интернет търговията.

Плъгинът ви позволява да изпращате насочени имейл съобщения към различни сегменти от потребители от вашия уеб сайт. Сред предимствата на Constant Contact са:

  • Огромно разнообразие от шаблони за вашите мейли според тяхното предназначение и аудитория
  • Автоматизация на имейлите за определени групи от потребители
  • Подробни отчети за представянето на имейл кампаниите, които ви позволяват да взимате решения, основани на голямо количество от данни

Constant Contact съчетава всички необходими инструменти за дигитален маркетинг за всеки онлайн бизнес, като се отличава и с поддръжката и ъпдейтите от страна на разработчиците.

Макар да е нашият първи избор в категорията, Constant Contact има и конкурентни алтернативи като HubSpot, Sendinblue и др. 

6. Най-добър плъгин за компресия на изображения: TinyPNG

Да се върнем на темата за скоростта на уеб сайтовете и SEO факторите. Размерът на изображенията също е от ключово значение за динамиката на сайта, а съответно и за рейтинга, даден му от търсачките.

Ето защо винаги трябва да имате подръка инструменти като TinyPNG, които да се грижат за смаляването на изображенията до оптимален формат, който не влошава качеството им и не пречи на лекотата на работа на сайта.

Ето и с какво се отличава нашият първи избор в категорията:

  • Незабавна оптимизация на всички вече качени изображения в сайта
  • Автоматична оптимизация и конвертиране на всички нови изображения в уеб формат
  • Съвместимост с WooCommerce

Препоръчваме TinyPNG заради лекотата на работа с него и на практика автоматизираната оптимизация на изображения, която не изисква вашата намеса след инсталиране. Плъгинът също има няколко добри алтернативи, като EWW Image Optimizer, Smush и др. 

7. Най-добър плъгин за генериране на лийдове: OptinMonster

OptinMonster се счита за едно от най-популярните решения за lead generation, разрастване на мейл листи и продажби. Отличава се с:

  • Разнообразие от 6 вида кампании за абониране и разрастване на списъци с контакти, сред които pop-up и gamification модели
  • Тясно таргетиране на кампании според аудиторията и нейната интеракция с уеб сайта
  • Drag  & drop функционалност, която позволява да създадете кампанията си за броени минути
  • Лесна интеграция с други инструменти за онлайн маркетинг и продажби, които използвате

Екипът зад OptinMonster има солиден опит в индустрията и предлага и други решения за подобряване на конверсиите в уеб сайтовете и разрастване на аудиториите им от потребители. 

8. Най-добър плъгин за анализи: MonsterInsights

За да можете да подобрите всеки от показателите и представянето на уеб сайта си, първо трябва да можете да ги измерите.

MonsterInsights Ви позволява да съберете и анализирате огромно разнообразие от данни, което ще ви помогне да откриете най-ценните си източници на трафик, най-доброто съдържание в сайта си, както и предпочитанията на своите потребители при работата им със сайта.

Част от полезните функционалности при MonsterInsights са:

  • Лесната инсталация без tracking кодове и без необходимост от съдействие от страна на програмист. Работещите с други инструменти за анализ на уеб сайтове веднага ще разберат защо това е значително удобство.
  • Персонализирани отчети за представянето на сайта, различните сегменти от потребители и др. директно в администраторския панел на WordPress
  • Лесна интеграция с други плъгини и инструменти, които вече използвате в WordPress

Както и останалите плъгини, които сме подбрали, MonsterInsights се инсталира бързо и лесно, а активацията му изисква само няколко клика. 

9. Най-добър плъгин за създаване на лендинг страници: SeedProd

SeedProd е удобен инструмент за лесно и бързо създаване на WordPress страници само с няколко клика. Той е и предложението ни за най-добър landing page builder защото:

  • Разполага с drag & drop редактор на страници
  • Предлага шаблони за блокове и страници с професионален и атрактивен дизайн
  • Готови изгледи за coming soon страници и такива, които в момента са в режим на обновяване и поддръжка
  • Live превю, за да видите как промените на всяка страница се отразяват на потребителския изглед 

SeedProd също се отличава с лекотата на работа и възможността за интеграции с други плъгини и инструменти. Тук също разполагате и с други качествени алтернативи като Elementor, Divi и др. 

10. Най-добър плъгин за създаване на контактни форми: WPForms

Почти не съществува уеб сайт, който да няма потребност от създаването на контактни форми и улесняването на интеракцията с потребителите.

WPForms е най-доброто решение за това, като освен контактни форми, позволява и създаването на анкети, чатова и други форми без необходимост от писане на код. Ето и какво още трябва да знаете за плъгина:

  • Получавате моментално известие в момента, в който потребител попълни дадена форма
  • Разчитате на адаптивен дизайн на всички форми, за да се визуализират добре на всякакви устройства
  • Разполагате и с допълнителни инструменти за обработка на плащания през Paypal, Stripe, Square и др. 

Благодарение на WPForms вашите форми за контакт, регистрация и плащания ще изглеждат отлично и ще предлагат удобство и лекота при попълване от страна на потребителите. 

Какво още е необходимо за един оптимизиран WordPress сайт?

Вече познавате основните видове плъгини, които трябва да имате на уеб сайта си. Те са задължителни но не и достатъчни, за да сте сигурни, че сайтът ви е напълно оптимизиран, защитен и атрактивен за потребителите.

Още едно необходимо условие е да разполагате с надежден WordPress хостинг план, който осигурява достатъчно ресурси за онлайн проекта ви, както и максимална защита, непрекъсната поддръжка, backup на файловете и системите, както и допълнителни инструменти за скорост на зареждане.

Тези и още много предимства ще откриете именно в WordPress хостинг решенията на Jump.bg, предназначени за всякакви проекти – от лични блогове до големи професионални уеб сайтове и електронни магазини. 

Тепърва започвате? Имаме всички необходими ресурси, които ще ви помогнат да стартирате своя нов WordPress сайт в няколко лесни стъпки

WP-Support

Статия от Sofia Petrova

Макар да е едно от новите попълнения в екипа ни, вече знаем колко упорита и всестранно развита личност всъщност е Софи. Обича маркетинга, обожава книгите и не пропуска възможност да научи нещо ново, което да я направи още по-добра в работата. Софи се грижи за създаването на полезно за вас съдържание и ни помага да достигнем до още потребители и бизнеси, които имат нужда от нашите услуги. Разчитаме на нея, за да направим Jump.bg любим бранд и предпочитан партньор за собствениците на уеб сайтове и онлайн магазини в България.

Социални мрежи:
Още статии от автора

Абонирайте се за нашия бюлетин

С абонамента си получаваш повече актуални новини и нашите специални промо оферти

Абонирайте се за нашия бюлетин