Как да се възползваме от Drupal Shell (Drush)

Jump.BG

Как да се възползваме от Drupal Shell (Drush)

Drush е чудесен интерфейс за Drupal, който позволява управлението чрез команди в терминал. Това е много полезен инструмент, тъй като помага за извършването на задачи с една или две команди в терминала, като замества нуждата от многото действия в графичен интерфейс.

В тази статия ще ви покажем някой от основните drush команди, които може да използвате за ежедневни задачи в стандартна Drupal инсталация. Имайте предвид, че всички команди трябва да бъдат изпълнявани от самата директория, където е инсталиран Drupal.

Нека да започнем, като влезнем в директорията на нашата Drupal инсталация и напишем една от най-простите команди drush status:

drush-1

Командата drush статус показва общия статус на текущата ни инсталация и базова информация, като това каква е версията на Drupal, базата данни, директорията, PHP версията и т.н.

Ако сте запознати как работи Drupal, то със сигурност знаете какво представлява и кешът му. С командата drush cc можете да почистите избирателно кеша на инсталацията си, както и да направите цялостно почистване:

drush-2

Следващата команда, с която ще демострираме възможностите на Drupal Shell е drush dl. С нея ще свалим полуярения модул Views и ще го активираме:

drush-3Можем да видим, че drush веднага ни предупреждава, че модула ctools не е инсталиран, изисква се от views и ни пита дали желаем да инсталираме и него. Ако се съгласим с това, drush автоматично сваля ctools и го активира, след което активира и views. Ако искаме да изключим някой модул, използваме drush dis <име на модул>:

drush-4

А ако искаме да премахнем модула изцяло, пишем командата drush pm-uninstall <име на модул>. Тази команда ще премахне и записите в базата данни, свързани с модула:

drush-5

 

Преглед над всички модули, инсталирани в Drupal инсталацията ни може да се извърши с командата drush pml:

drush-6

 

Обновлението на Drupal инсталацията ни е също толкова лесно и се осъществява с няколко команди. Първо, нека да направим проверка дали съществува обновление с командата drush up -n | grep available. Ако има, пристъпваме с командата drush up drupal. Разбира се, можете да направите обновление на отделни компоненти с drush upc <име на модул>, след което се обновява базата му данни с drush updatedb <име на модул>.

Както виждате, drush доста улеснява администратори и разработчици с управление и поддръжка на Drupal инсталации. Drush е подобен инструмент на WP-CLI, с който вече ви запознахме в предишна статия. Drush е комплексен инструмент, който разполага с много повече опции. Можете винаги да се консултирате с официалната му документация за всички тези опции.

 

Статия от Jump.BG

Статии, новини и събития, публикувани от екипа на Jump.BG.

Социални мрежи:
Още статии от автора

Абонирайте се за нашия бюлетин

С абонамента си получаваш повече актуални новини и нашите специални промо оферти

Абонирайте се за нашия бюлетин