Електронно подписване на документи

Типовете електронни подписи, които се поддържат при работа с .BG домейни и инструкции при подписване

 1. B-Trust
 2. B-Trust Облачен Електронен Сертификат
 3. InfoNotary
 4. StampIt
 5. Evrotrust
 6. eSign

1. Подписване на документ чрез B-Trust

Подписването на документ с приложение на B-Trust може да се извърши чрез безплатен или комерсиален софтуер: https://www.b-trust.bg/client-center/software

Актуална инструкция за инсталация и работа с приложението може да намерите на следния адрес: https://www.b-trust.bg/attachments/BtrustPrivateFile/67/docs/Instruktsiya-za-instalirane-i-podpisvane-s-Desktop-Signer.pdf

Необходимо е документът да бъде подписан с прикачен електронен подпис и поради тази причина е важно на „Формат“ да изберете „CadES“  и на „Тип на подписване“ да изберете „Attached/Enveloping“.

 

2. Подписване на документ чрез B-Trust Mobile

Детайлни инструкции за подписване може да намерите в статията ни Подписване на документ за регистрация или трансфер на .BG домейн чрез B-Trust Облачен Електронен Подпис

 

3. Подписване на документ чрез InfoNotary

1. Натиснете с десен бутон желания документ и от подменюто „InfoNotary e-Doc Signer„ изберете „Подпиши/Sign”.

         InfoNotary Sign

2. В секцията „Достъпни удостоверения“ изберете сертификат, с който да бъде подписан документът.

3. В секцията „Схема на подписване“ изберете „Прикачен подпис“.

InfoNotary схема на подписване

 

    Натиснете бутона „Подписване“.

4. В следващия прозорец е необходимо да въведете Вашия ПИН код.

InfoNotary ПИН

5. След като документът бъде подписан успешно, ще се визуализира следната страница, в която е записан резултатът от подписването и местоположението на подписания документ.

InfoNotary Финален прозорец

 

6. След като сте следвали всички предходни стъпки, документът е подписан коректно и е създаден нов файл със същото име, но с разширение .p7m.

 

4. Подписване на документ чрез DSTool(StampIt)

1. Натиснете с десен бутон желания документ и изберете „DSTool Sign...”.

DSTool Sign

2. Ще се отвори прозорец, в който трябва да изберете с кой сертификат ще бъде подписан документът.

DSTool избор на сертификат

След като изберете сертификата, натиснете „OK”.

3. В следващия прозорец въведете Вашия пин код.

DSTool ПИН

След като въведете Вашия пин код, натиснете „OK”.

4. Следва финалният прозорец, в който се потвърждава успешното подписване на документа. Натиснете „OK”, за да затворите приложението.

DSTool финален прозорец

 

5. Подписване на документ чрез Evrotrust

Актуална инструкция при подписване с приложението може да намерите на следния адрес: https://www.evrotrust.com/landing/bg/faq

 1. Свалете мобилното приложение на Evrotrust на Вашето мобилно устройство и се регистрирайте в него (в случай, че все още нямате регистрация).
 2. Влезте в личния си портал https://portal.evrotrust.com/, като за вход изберете идентификатор ID и отбележите Вашето ЕГН (ЕГН-то върху личната карта, с която сте се регистрирали в мобилното приложение).
 3. Ще получите на Вашето мобилно устройство известие и след като го изберете, ще Ви се отвори Вашето мобилно приложение Evrotrust и ще бъде нужно да потвърдите заявката за вход до https://portal.evrotrust.com/.
 4. Нужно е да прикачите файла, който искате да подпишете, задължително във формат PDF.
 5. Задължително изберете “Advanced Options” и оставете “Attached”, като премахнете и отметката на “Include Timestamp”.
 6. Ще забележите бутон за изпращане и след като го натиснете е необходимо да се върнете отново в мобилното приложение, за да подпишете документа.
 7. Можете да изтеглите подписания файл от раздел ИЗПРАТЕНИ в портала или от ИСТОРИЯ на подписаните документи в мобилното приложение.

 

6. Подписване на документ чрез eSign

Актуална инструкция за инсталация и работа с приложението може да намерите на следния адрес: https://www.esign.bg/bg/useful/%D1%84%D0%B0%D0%B9%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B5-%D0%B8-%D0%B8%D0%BD%D1%81%D1%82%D1%80%D1%83%D0%BA%D1%86%D0%B8%D0%B8/

Актуална инструкция за инсталация и работа с приложението eSigner може да намерите на следния адрес: https://www.esign.bg/_Code/UserFiles/Files/Installation_Guide_eSigner_v10310.pdf

Необходимо е документът да бъде подписан с прикачен електронен подпис и поради тази причина е важно на "Схеми за подписване" да изберете "Attached Signature".

 

Беше ли полезен този отговор? 276 Потребителите го смятат за полезно (1073 Гласувания)