Как се прави скрийншот(снимка на екрана)

Да направим снимка на екрана(скрийншот) може да ни бъде доста полезно в много ситуации. В случай на проблем с услугата, която ползвате, проблем с клиентската зона или друго, е възможно да бъдете помолени за скрийншот. Това на практика е много лесно и има много начини.

Как се прави снимка на екрана на Windows

Най-използвания начин е чрез PrintScreen(PrtSc,Print Scr,Prnt Scrn и т.н.) бутона на клавиатурата. След като бутона бъде натиснат е необходимо да отворите графичен редактор по Ваш избор(например Paint) и поставете снимката с клавишна комбинация Ctrl+V. След това отивате на File -> Save, избирате желан формат (най-разпространени са JPEG и PNG), избирате къде да се запамети и сте готови.

PrintScreen бутон

Как да направим снимка на екрана на MAC

Най-използвания начин е чрез клавишната комбинация „+ Shift + 3".След това ще откриете направената снимка на десктопа.

Как да направим снимка на екрана на Андроид

Комбинациите за направа на скрийншот при андроид устройствата варират в зависимост от използваното устройство. Повечето устройства може да правят скрийншоти, като натиснете едновременно бутоните за захранване и намаляване на силата на звука и ги задържите за няколко секунди, а при други устройства като натиснете едновременно бутоните за захранване и „home”. При устройства с Андроид 10 е възможно задържането на бутона „home и след това да се избере „Скрийншот“ от менюто.

Някои устройства имат скрийншот бутон в падащото меню. Също така, ако устройството използва Google Assistant, може да направите скрийншот чрез гласова команда.

Как да направим снимка на екрана на iPhone

Ако устройството Ви все още има „home” бутон, задръжте бутоните за включване/изключване и "home".

За устройства без „home” бутон- задръжте бутона намиращ се отдясно на устройството и бутона за увеличаване на звука.

 

Как да направим снимка на екрана посредством програмата „LightShot”

LighstShotе удобна програма, с която може да направите скрийншот на целия декстоп или на избрано място от Вас, да го запазите на Вашия компютър или да го качите в https://prnt.sc и да получите линк за споделяне.

За да направите екранна снимка по този начин, трябва само да кликнете върху иконата на програмата в тавата или да използвате клавишната комбинация на програмата (по подразбиране е Prnt Scrn ).

Беше ли полезен този отговор? 31 Потребителите го смятат за полезно (106 Гласувания)