Какво е SSL

SSL  (Secured Sockets Layer) представлява сертификат за сигурност, служещ за криптиране на връзката между хостинг сървъра, на който се съхранява информацията на даден сайт и браузъра на посетителя на самия уебсайт. Тази криптирана връзка предоставя сигурен достъп до лична информация, която не трябва да става достояние на трети лица.

Криптирането на една връзка, за да бъда тя защитена за потребителя, всъщност представлява сложен математически процес, при който се криптира и декодира информация.  Числата (bits), които можете да видите след всеки един SSL сертификат (40-bit, 56-bit, 128-bit, 256-bit)  представляват дължината на ключа, използван за криптиране на връзката. Както при една парола, колкото по-дълъг е ключа, толкова повече комбинации има за отгатване.

Например един 128-битов ключ е около един трилион пъти по-силен от 40-битов ключ. С използваните в момента технологии на един хакер с подходящите инструменти и мотивация ще са му нужни около няколко милиона години, за да декриптира текущата сесия, защитена със 128-битов ключ. Всички предоставени от нас сертификати са с 256-битови ключове. CSR (Certificate Signing Request), който се подава при издаване на сертификат е с дължина 2048-бита.

Важно е да знаете, че SSL не предпазва сайт от хакерски атаки, качване на злонамерен софтуер и т.н. Както е упоменато в началото, тази технология предпазва единствено връзката между сървър и посетител.

  • SSL
  • 3 Потребителите го смятат за полезно
Беше ли полезен този отговор?

Сходни публикации

Какво е споделен хостинг

Споделеният хостинг представлява съхранение на един или множество уеб сайтове на един физически...

Какво е SSD VPS хостинг

Абревиатурата VPS означава точно това - Virtual Private Server  и представлява виртуален сървър,...

Какво е домейн

Всеки уебсайт в Интернет има свой собствен адрес, изразен в цифри. Адресът функционира като...

Какво е POP3

POP3 (Post Office Protocol) е Интернет протокол от 7-ми слой от OSI модела. Той служи за...

Какво е IMAP

IMAP (Internet Message Access Protocol ) е Интернет протокол от 7-ми слой от OSI модела. Той...