New Service: WordPress Support

Искрата на просвещението в Народно читалище „Алеко Константинов - 1897“ с подкрепата на Jump.BG

Искрата на просвещението в Народно читалище „Алеко Константинов - 1897“ с подкрепата на Jump.BG

Днешната публикация е посветена на искрицата на просвещението, която е припламнала преди 126 г. в Подуене и все още озарява пътя на тези, които са устремени да знаят и могат повече.  

Народно читалище "Алеко Константинов 1897", както подсказва и името му, е основано през далечната 1897 г., месеци след като значимият писател, общественик и основоположник на организираното туристическо движение в България, познат и с псевдонима Щастливеца, напуска този свят.

Сградата на читалище "Алеко Константинов 1897" е построена около 1920 година и носи духа на стила "Ар Деко". Оригиналната снимка, вероятно направена през 60-те години, е от колекцията фотографии на детска градина 151 "Леда Милева". Оцветяване: #СецесионоваСофия. Снимката е предоставена от Народно читалище "Алеко Константинов - 1897 г."

Днес, читалището не е просто място за четене! Благодарение на усърдната работа на ангажираните с дейността му, то се адаптира към условията на средата и изискванията на времето.

Към момента в него над 100-тина деца и възрастни правят своите първи крачки в света на изкуството, като посещават уроци по китара, рисуване, пиано и солфеж и участват в групи по балет, пантомима, народни танци, хип-хоп танци, актьорско майсторство и други.

Разговаряме с Божидар Емануилов - член на настоятелството от април 2022 г., за да надникнем не само зад стените на читалището, но и във времето назад към неговото основаване.

Боряна Попова за Jump.BG: г-н Емануилов, бих искала да Ви благодаря от името на екипа на Jump.BG за това, че откликнахте на нашата покана да ни гостувате и да разкажете повече за Народно читалище "Алеко Константинов 1897".

Когато се спомене думата „читалище“, обичайно първосигналната асоциация е за нещо от миналото. Действително, в годините назад, читалищата са имали изключителна роля за разпространяване на пламъка на познанието и разпалването на искриците у хората да знаят и могат повече.

Всички виждаме как научно-техническият прогрес форсира динамиката на промените. Сега светът се променя с много по-бързи темпове и не всички успяват да се адаптират и да отговорят на очакванията на средата.

За радост има и такива, които успяват, благодарение на хората, които са се борини, не са се отказвали и са поддържали пламъка. Разкажете ни – трудно ли се поддържа народно читалище сега в 21 век, когато сред темите на деня е AI  - изкуственият интелект?

Божидар Емануилов от Народно читалище "Алеко Константинов 1897": Както всяка дейност изискваща управление на човешки, материални, културни и образователни ресурси, има своите предизвикателства. В момента създаваме екип и става все по- приятно и удовлетворително. Наскоро имахме ден на отворените врати и точно разглеждах обратната връзка на преподавателите и тя е много позитивна, настръхнах.

Боряна Попова за Jump.BG: Пази ли се историята за създаването на читалището? Кои са неговите основатели, каква връзка са имали с Алеко Константинов и защо читалището нови неговото име?

Божидар Емануилов от Народно читалище "Алеко Константинов 1897": Да,  пазим паметта на отминалите поколения. Алеко често е идвал в тази част на града, за да се весели с приятели. Преди това е било Подуяне и тук е имало много къщи на хора от родния му Свищов. Той е мечтаел да се направи Подуянско читалище и след смъртта му хората се организират и събират пари за сградата, а земята е предоставена от общината. Затова и читалището носи неговото име.

Боряна Попова за Jump.BG: В дните от 27 януари (петък) - 29 януари (неделя) 2023 г. се проведе кампания „Дни на отворените врати“ с определена програма, в рамките на която всички деца, които посещават читалището имат възможност да се изявят.

Тази инициатива е и протегната ръка към родители и деца, която им дава възможност да се запознаят и разговарят с преподавателите за техните школи, ателиета и курсове. А също и да получат обратна връзка както от деца, така и от родители за ефекта от посещаването на определено занимание, да получат и информация от членове на настоятелството за бъдещи проекти и визия за самото читалище.

Аплодисменти за инициативата! От кога датира тя? С тази инициатива едновременно  успявате да приобщите още деца и мотивирате тези, които вече са активни участници в дейностите на читалището. Разкажете ни повече:

Божидар Емануилов от Народно читалище "Алеко Константинов 1897": Инициативата е нова и стартира началото на учебната 2022-2023г. Тя е по идея на Елена Георгиева, колега в настоятелството.

За нас това е инструмент с който най- добре може да представим дейностите пред малки и големи и те да вземат максимално информирано решение с какво да се занимават. Това бяха вторите отворени врати и са преди втория срок.

От това издание започнахме да събираме обратна връзка от преподавателите и гостите. Целта ни е да оптимизираме процеса и той да стане максимално удобен и полезен. Имаме записани над 10-тина човека, което смятаме за успех.

Фотографиите са предоставени от Народно Читалище "Алеко Константинов 1897"

Боряна Попова за Jump.BG: Докосването до изкуството не е просто емоция на мига. То е преживяване, което оставя следа и чертае пътеки напред. В своите детски години аз също посещавах школа по китара в читалище и до ден днешен връзката ми с този инструмент е изключително силна, като с живо същество.

Извън този личен момент, който участва във формирането на светоусещането у децата, има ли и изявени професионалисти, които са започнали своя път в читалището?

Божидар Емануилов от Народно читалище "Алеко Константинов 1897“:  Да има и те са много. Понеже не знам всички няма да изброявам, за да не пропусна някой и да има обидени ?

Детска школа по ПАНТОМИМА "Училище за ЩАСТИЕ". Фоторафията е предоставена от Народно читалище "Алеко Константинов - 1897 г."

Боряна Попова за Jump.BG: Вероятно има въпрос, който не Ви зададох, а бихте искал да отговорите на него. Можете да го направите сега:

Божидар Емануилов от Народно читалище "Алеко Константинов 1897": Да, за бъдещите ни творчески планове ?. В момента сме се фокусирали в три основни направления.

  1. Да подготвим цялостен план за управление и реконструкция на сградата, като това да стане по- най- съвременни методи, който да позволи развитието на читалището като примерно културно средище в града, не само като база, но и най- вече като дейности.
  2. Да започнем културна програма в двора на читалището. Той е нашето скрито бижу с огромен потенциал и искаме да го развием, за да си осигурим допълнителни доходи и най- вече, за да обогатим културния афиш на района и града, като даваме поле за изява на различни жанрове и нива на изкуства.
  3. Да върнем местната общност в читалището, в дейностите му, в празниците и в предизвикателствата, които ни предстоят, за да го направим водещ културен център в столицата.

linkedin

Боряна Попова за Jump.BG: За финал на нашия разговор, бих искала да Ви поканя да отправите послание или пожелание към нашата аудитория и всеки, който чете тази публикация

Божидар Емануилов от Народно читалище "Алеко Константинов 1897": Първо искам да изкажа най- искрените си благодарности за подкрепата на Jump.BG за дейността на читалището, чрез предоставянето на хостинг (моля, ако бъркам да ме поправите).

А на вашата аудитория искам да пожелая да са проактивни в местната си общност, това дава огромно удовлетворение, прекрасен личен пример за децата е и прекрасен начин за  подобряването на средата в която живеем. Всеки да прави каквото и колкото може.

Цветелина Спасова - магистър по поп и джаз пеене и педагогика на обучението по музика на НМА „Проф. Панчо Владигеров“, докторант и асистент по поп и джаз пеене в НБУ. Нейното желание, съвместно с Народно Читалище "Алеко Константинов 1897", е да създаде ученически хор с репертоар от популярни песни, обхващайки стиловите тенденции на световната съвременна музика. Планира се събирането на ученици във вокален състав да е веднъж седмично, в рамките на два часа през един от почивните дни. Целта на инициативата е да направи уроците по пеене достъпни за всички деца чрез работа в група, а също и създаването на общност от ученици с общи музикални интереси.

За финал, ние от Jump.BG също бихме искали да благодарим за доверието, което ни е гласувано от екипа на читалището и да им пожелаем още столетия да пазят пламъка на познанието и творческата искра, като ги предават на поколенията българи.

Subscribe to our newsletter and receive the latest news and special promo offers

Subscribe to our newsletter and receive the latest news and special promo offers

Article from Боряна Попова

Боряна обича технологиите и има афинитет към това - сложните неща да бъдат обяснявани просто и разбираемо, за да бъдат достъпни за повече хора. Има интереси и в областите AI, ML, SEO, копирайтинг, дизайн и др. С внимание към детайла и силата на думите, Боряна харесва нетипичните и нестандартни решения и обича да излиза out of the box.

Social Networks:
More articles

Subscribe to our newsletter

With your subscription, you get more up-to-date news and our special promo offers

Subscribe to our newsletter