Как е създаден Интернет - цялата история до днес

Как е създаден Интернет - цялата история до днес

Интернет - постоянно сме свързани с него, а знаете ли как е създаден? Младото поколение никога не е било без достъп до Интернет, но преди десетилетия това не е било така. Затова решихме да открехнем завесата зад невероятната история на явлението Интернет, което промени целия свят.

Какво е Интернет?

В основите си е замислен като средство за обмен на информация. А към момента е глобална система от свързани компютри в мрежа. Връзката между компютрите и съответните интернет устройства става чрез  протоколи -  TCP/IP. Интернет е мрежа от множество други мрежи - частни, обществени, фирмени, академични и т.н. 

Интернет се формира от компютрите и устройствата, които имат достъп до него. Цялата информация се съхранява на уеб сървъри. За да влезете в определен сайт, трябва да направите заявка за него в уеб браузър. След това действие, уеб браузърът се свързва със сървър, за да може да изтегли файловете на уебсайта и да ги визуализира за Вас. За съществуването на един сайт е необходим уеб сървър. Обикновено хостинг компаниите се занимават с инсталирането на уеб сървъри на свои машини с цел съхраняване на данни и файлове на уеб сайтове. 

Научете повече от нашата статия - Какво е хостинг.

Откъде започва всичко и как се роди Интернет?

През 60-те години САЩ създават Агенция за сложни изследователски проекти (ARPA), а към нея е създадена и Служба за технология и обработка на информация (IPTO). IPTO има за цел да подобри военните икономически мрежи.

През 1969 г. ARPA демонстрира комуникация между компютри с помощта на обмен на пакети. Тази демонстрация потвърждава свързването на два компютъра в мрежа. Впоследствие мрежата се разраства и се създава ARPANET. Малко по-късно ARPANET става глобална мрежа.

През 1974г. се публикува спецификация на протокола TCP, написана от Винт Сърф, Йожен Далал и Карл Съншайн. В публикацията се използва думата “Интернет” като определение за междумрежовото свързване в глобална компютърна мрежа. 

Стандартизацията на протокола TCP/IP се случва през 1982г. Това позволява свързването и на други страни в мрежата. 

ARPANET се разширява благодарение на Националната научна фондация (NSF), която финансира свързването между научни организации. Създават се няколко центъра с мощни суперкомпютри. Центровете са разположени в различни места в САЩ. Компютрите се свързват в мрежа, която е с наименование NSFNET. Учените я използват за академични цели и изчислителна мощност. NSFNET има задачата да осигури висококачествена свързаност, която да могат да използват останалите мрежи, които са в рамките на ARPANET. 

През 1990г. ARPNET слага край на работата си, а вече през 1995г. интернетът в САЩ е комерсиализиран. През 90-те години търговски компании стартират работата си с мрежата.

instagram

Развитието на Интернет през годините

Електронната поща, която ни е толкова позната, е създадена като приложение през 1971 г. Предназначена е за работа чрез ARPANET. Потвърдено е да се използва символът @ за отделяне на името на потребителя от името на компютъра в адреса на пощата.  

През 1982г. е издаден RFC 822 стандарт - той е първият, в който е описан синтаксисът на домейни. Основният стандарт за пренос на електронна поща всъщност е RFC 821.

Комерсиалните услуги, които предоставят достъп до електронна поща, стават масови през 1993 г.

Идва момент, в който вече се налага да се разработят методи за гъвкав обмен на големи количества информация. Цялата идея за хипервръзка идва от работата на Ванивар Буш, който в есе описва машина, в която по една тема две различни страници с информация могат да се свържат в пътека.

World Wide Web е дело на Тим Бърнърс-Лий в ЦЕРН през 1990г. WWW (накратко от World Wide Web) представлява информационна система от взаимно свързани документи, които се достъпват през интернет. За да се премине от един документ в друг, се използват хипервръзки.

Благодарение на проекта WWW се създава уеб сървър, уеб браузър и уеб страница.

Уеб браузърите дават възможност на потребителите да преминават от една уеб страница до друга с помощта на хипервръзки. 

Internet Explorer е браузърът, който е най-използван и популярен през 2005 г. Този браузър идва с операционната система - Windows.

През 1990г. Алън Емтидж създава първата търсачка, която е наречена Archie search engine. Тя е била направена за търсене на файлове на FTP сървъри. Другата създадена търсачка Gophe през 1991г, е с цел индексирането на прости документи.

След 1993г. се появяват множество търсачки като Excite, Inktomi, North Light и т.н. Впоследствие те биват интегрирани и се свързват с днешната търсачка Yahoo. Google изгрява на хоризонта през 1996г., но добива популярност едва през 2001г.

Благодарение на създадените търсачки, които използваме и до днес, достъпът до информация е лесен и бърз, а източниците са много и продължават да се увеличават. 

След 2001г. високоскоростният интернет е достъпван бързо. Създават се сайтовете за търговия - eBay и Amazon.com, както и много други. По-късно навлизат и социалните мрежи - MySpace (2003г.), Facebook (2006г.), Instagram (2010г.).

С развитието на Интернет идва и възможността повече хора да го използват. Появяват се и онлайн рекламите и търговията. 

Ако имате интерес към онлайн търговията, ще Ви бъде полезно и нашето кратко ръководство, в което споделяме насоки и практични съвети как да стартирате собствен сайт на WordPress.

Image Credit: statista.com

От Statista споделят следното: “Според лигата за широколентова скорост на cable.co.uk 2022г, когато става въпрос за бърз интернет, Тайван е на първо място в света, със средностатистическа скорост на сваляне 135,88 Mbps - с 13,55 повече от Япония, втората страна с най-бърз интернет. В класацията Азия е на видно място, като Сингапур и Хонконг също са записани със средни скорости от 100 Mbps+.

В инфографиката не са включени места с население под един милион. Вземайки предвид всички измерени местоположения, Макао има най-бързия интернет средностатистически, невероятните 262,74 Mbps. На второ място е малкият остров  Джърси, разположен в Ламанша, с 256,59 Mbps. “

Интернет в България

Цифрови системи е първият Интернет доставчик за България, който се появява през 1989 г. Към 1990 г. компанията предлага услуги като електронна поща и мрежови новини. През 1991 г. Цифрови системи предлага своите услуги като партньор и член на EUnet. Това е дружество, което спомага за приемането на TCP/IP в Европа. 

Едва през 1992г. започва да се говори за пълен достъп до Интернет. Ключова роля за популяризирането му в България играе Интернет обществото. 

“Интернет обществото - България” завежда дело и го спечелва срещу заповедта на Председателя на Комитета по пощи и далекосъобщения за лицензиране на интернет операторите. С това дело се дава повече отзвук по различните медии за Интернета като цяло. 

В България към 2012 г. над 3,9 млн. души имат достъп и използват интернет. Според данни от НСИ през 2021г.,  83% от домакинствата в България имат достъп до интернет. 

Е, бяхте ли чували как Интернет е създаден? Историци твърдят, че Втората световна война изиграва ключова роля за развитието на мрежата, която познаваме днес заради средствата, които учените разработват, за да предават информация между командирите и войниците. Надяваме се, че тази история ви е била интересна, а значението на Интернет е за развитието на света е огромно.

Subscribe to our newsletter and receive the latest news and special promo offers

Subscribe to our newsletter and receive the latest news and special promo offers

Article from Божидара Цончева

Божидара с размах владее performance маркетинга и анализите в Google Analytics. Споделя, че писането е нейната страст от дете, а дигиталния маркетинг втора любов, в която се влюбва преди няколко години. Благодарение на нея, потребителите на Jump.bg, ще получават винаги актуална и полезна информация в блога, подбрана с грижа и внимание от нея. Извън работната среда, ще я видите да чете стихосбирки и да споделя моменти с любимите си приятели.

Social Networks:
More articles

Subscribe to our newsletter

With your subscription, you get more up-to-date news and our special promo offers

Subscribe to our newsletter