За “българската кирилица” и шрифтовете, които я поддържат

За “българската кирилица” и шрифтовете, които я поддържат

В публикацията ще разгледаме - що е то "българска кирилица", по-популярните шрифтове, които я поддържат или са с по-обла форма, в т.ч. с имена на градове, дигитализацията на почерците на Ботев и Левски и още интересни и полезни факти и обстоятелства по темата.

Създаването на единна писмена система, като кирилицата, има огромно значение за развитието на книжовността, културата и самосъзнанието на българите и останалите славянски народи.

Кирилицата е резултат от дълга и сложна история на промени и адаптации. Първоначално светите братя Кирил и Методий създават глаголицата, а по-късно Климент Охридски, ученик на Кирил, разработва кирилицата. Тези две азбуки имат решаващо значение за развитието на писмеността и културата на славянските народи.

В контекста на кирилицата и шрифтовете, които я поддържат, е важно да споменем още две значими фигури, дали значителен тласък на кирилицата, а именно руският цар и впоследствие император Петър Първи (известен още като Петър Велики), и германският изобретател Йоханес Гутенберг.

През 17-18 век Петър Първи управлява тогавашното Руско царство (впоследствие Руска империя) и осъществява важни реформи и модернизации. Той проявява изключителен интерес към практиките и технологиите, които се развиват в Западна Европа, една от които е и печатарската машина на Йоханес Гутенберг.

Още през 1708 г. Петър Велики предприема революционна реформа, адаптирайки буквите от кирилицата към начина, по който се изписват латинските, за да могат по-лесно и бързо да се печатат текстове на кирилица с машината на Гутенберг.

Въпреки че Гутенберг не е пряко свързан с азбуката, неговото технологично откритие е от огромно значение в онези времена, защото това е първата механично задвижвана печатна преса с ръчен набор от метални букви.

Възможността да се печатат книги на кирилица насърчава разпространението на книги и научни публикации, написани на кирилица и допринася за укрепването на българската култура и самосъзнание.

Така, освен създаването на кирилицата - важен етап в нашата история, революционното откритие на Йохан Гутенберг и реформата на Петър I дават тласък в развитието на нашата писменост, култура и самосъзнание, както и в тези на останалите славянски народи, оставят траен отпечатък и запазват и разширяват нашето общо културно наследство и идентичност през вековете.

Интересен детайл е, че Matt Mullenweg, създателят на WordPress, нарича Гутенберг актуалния редактор на съдържание в платформата. Той счита изобретяването на печатарската машина за революционно откритие, дало изключителен тласък в просвещението.

Аналогично - сега WordPress, със своята достъпност, даде тласък в създаването и развитието на уеб сайтове, блогове и онлайн магазини от потребители без големи познания в разработването на сайтове. Според актуални статистики близо 50% от сайтовете са базирани на WordPress.

Що е то “българска кирилица”?

В интернет пространството днес често срещаме термините “българска кирилица” и “българска форма на кирилицата”. Те означават едно и също нещо и се отнасят за точно определена форма на изписване на буквите в азбуката.

В следното изображение може да видите разликите в изписването на буквите:

Сваляне от Google Fonts

В кирилицата, която всички познаваме, както главните, така и малките букви, се изписват печатно и изглеждат по един и същ начин, с изключение на това, че едните са главни, а другите - малки.

Обаче, когато използваме наклонена форма на буквите или терминологично казано - курсивен вариант, визуално получаваме това, което се вижда в дясната страна на изображението по-горе. Днес ненаклонената версия с обли форми наричаме просто “българска кирилица”, но нека навлезем в детайли.

За изненада на мнозина - в официалния правописен речник на съвременния български книжовен език такова разграничаване във формите на буквите не съществува. Това е предпоставка хората да дават различни становища за произхода им - в повечето случаи дори несъстоятелни.

В тази статия не целим да правим внушения как е най-правилно да ги наричаме, а да покажем, че ги има и че могат да се използват в ежедневието. Най-вероятно Вие вече ги използвате по един или друг начин на мобилните си телефони и таблети, но не сте обърнали внимание.

Според професионалисти в областта на типографията, са нужни сериозни теоретични изследвания и научна основа, за да се даде официално название на въпросните форми, а след това е отговорност на Института за български език към БАН да впише решението в официалния правописен речник на съвременния български книжовен език.

Докато отговорните лица се опитват (или пък не?) да излязат с официално становище, то водещи световни компании успешно внедряват тези форми в шрифтовете си. Най-често се определят, като алтернативна форма на кирилицата или дори като обла или овална форма на кирилицата. И в това има логика.

Ето няколко примера по света с една от най-популярните панграми на български език (панграмата е изречение, включващо всички букви от дадена азбука, като в писмен вид този тип изречения често се използват за демонстрация на шрифтове, както го правим по-долу):

Google Sans е официалният шрифт на Google от септември 2015 г. Създаден е от Jesse Kaczmarek (Colophon Foundry) специално за компанията на базата на Product Sans.

Шрифтът не е с отворен код и не се разпространява свободно в интернет, което означава, че не можете да го използвате за лични или комерсиални цели.

Той е създаден, за да се използва основно за брандинга на Google и техните продукти. В това число е и операционната система Android. Ако използвате Вашето мобилно или таблетно устройство с Android OS на български език, ще започнете все по-често да виждате буквите с облите им форми, както е показано на изображението по-горе.


San Francisco Pro е официалната фамилия шрифтове на Apple, която също не е с отворен код. Визуално доста се доближава до шрифта на Google. Не се разпространява свободно в интернет, но може да се види на по-новите устройства с операционната система iOS.


FiraGO е наследствен шрифт на Fira Sans, който първоначално е създаден с отворен код за свободно ползване в колаборация между Erik Spiekermann и Mozilla Corporation. През 2016 г. Mozilla се оттеглят от разработката и това дава началото на шрифта FiraGO, който продължава да отговаря на нуждите на хората по целия свят.

Сваляне от bBox Type


Overpass е шрифт с отворен код, създаден от Delve Fonts и спонсориран от Red Hat. Той е вдъхновен от шрифта Highway Gothic на Федералната магистрална администрация на САЩ.

Шрифтът е коригиран, за да осигури оптимална четливост при по-малки размери на екрана и най-вече при използване на най-малките тежести (термин в типографията, касаещ дебелината на символите).

Сваляне от Google Fonts

Кои шрифтове поддържат “българската кирилица”?

Не само, че е модерно да се говори за тези форми, но и интересът на типографите по света е голям. Те ги разглеждат с изключителен интерес и желаят да вникнат в дълбочина в идеята, за да могат да създадат най-добрата възможна версия в своите шрифтове.

Ето кратък списък с най-зарежданите шрифтове от Google Fonts колекцията, които съдържат в себе си овални форми на буквите в кирилицата:

1. Montserrat

Julieta Ulanovsky се вдъхновява от старите табели на квартала Монсерат в Буенос Айрес и решава да създаде шрифта Montserrat. През 2017 г. шрифтът е преначертан от Jacques Le Bailly и е добавена поддръжка на кирилица.

Сваляне от Google Fonts


2. Raleway

Raleway е елегантна фамилия sans-serif шрифтове, създадена от Matt McInerney и разширена от Pablo Impallari и Rodrigo Fuenzalida през 2012 г. Включва 9 тежести, стар стил и цифри с подплата, лигатури, диакритични знаци и стилистичен алтернативен вариант.

Сваляне от Google Fonts


3. Merriweather

Шрифтът е създаден от Sorkin Type. Характеристиките му включват голяма височина по хоризонтала, съкратени форми на букви, диагонално подчертаване, здрави серифи и отворени форми.

Сваляне от Google Fonts


4. Lora

Шрифтът Lora е съвременен серифен шрифт с калиграфски корени, създаден от Cyreal и предназначен за използване като основен текст. Lora предава модерно и артистично усещане, идеално за разказване на истории или художествени есета и е оптимизиран както за екран, така и за печат.

Сваляне от Google Fonts


5. Vollkorn

Vollkorn е висококачествен текстов шрифт, създаден от Friedrich Althausen и пуснат под лиценз Creative Commons през 2005 г. Има уникални тъмни и месести серифи, които му придават здрав, подскачащ вид. Той е подходящ както за заглавия, така и за дълги съдържания.

Сваляне от Google Fonts

Български шрифтове с обла форма

По целия свят има много българи, които се занимават професионално с типография. Те не само помагат на големи компании с добавянето на обла форма на кирилицата в техните шрифтове, но и създават уникални по рода си такива.

Ето няколко примера за такива шрифтове от различни български студиа:

1. Akrobat

Akrobat е шрифт, създаден от Пламен Мотев от студио Fontfabric.

Сваляне от Fontfabric

2. Phenomena

Phenomena е шрифт, създаден от Радомир Тинков и Пламен Мотев от студио Fontfabric.

Сваляне от Fontfabric

3. Neumann

Neumann е шрифт, създаден от Александър Неделев и Катерина Киричева от студио Typedepot. За съжаление има само едно начертание (Regular) и е подходящ предимно за печатни издания.

Сваляне от Typedepot

4. Repo

Repo е шрифт, създаден от Стефан Пеев от студио Context и се базира на шрифта Ubuntu.

Сваляне от localfonts.eu

Избрахме шрифта Repo за един от новите проекти в нашето хостинг семейенство, а именно Delta Marketplace - можете да разгледате как се визуализира на екран с повече текст, като отворите препратката по-горе.

5. Coval

Coval е шрифт, създаден от Стефан Пеев от студио Context.

Сваляне от localfonts.eu

Шрифтове с имена на български градове

А ето и два шрифта, които носят имената на красиви български градове. Ето кои са те:

1. Sofia Sans

Sofia Sans е шрифт, създаден от Ботьо Николчев и Ани Петрова от студио lettersoup.

Сваляне от Google Fonts

2. Plovdiv Typeface

Plovdiv Typeface е дело на хора от две български графични студиа - PUNKT и Typedepot.

Сваляне от сайта на шрифта

Шрифтове по почерк на български революционери

Може би малцина знаят, но има и успешна дигитализация на почерците на двама велики българи - Васил Левски и Христо Ботев.

1. Почерк на Васил Левски

Дигитализацията на почерка на Васил Левски е дело на Стефан Пеев от студио Context.


Преглед в сайта на Борика

2. Почерк на Христо Ботев

Дигитализацията на почерка на Христо Ботев е дело на хора от студио ПУНКТ.

Преглед в сайта на Борика

Други шрифтове с обла форма

Ако тези шрифтове не са Ви достатъчни, разгледайте и каталога на localfonts.eu, където редовно се качват нови шрифтове с поддръжка на облата форма или в сайтовете на българските графични студиа, чиито шрифтове споменахме в тази статия - Fontfabric, Typedepot и lettersoup.

Домейн на кирилица с разширение .бг за Вашия сайт

Можете да закупите и използвате домейн име на кирилица с разширение .бг, например джъмп.бг, което да е използвате за основен домейн или алтернативна на основния - jump.bg.

Изборът можете да направите лесно и бързо, като използвате търсачката на нашия сайт. Вижте как във видеото по-долу:


Надяваме се да сме ви били полезни с тази публикация. Ако считате, че можете да споделете още полезна информация по темата, можете да го направите го в коментар под статията.

Jump.BG премиум хостинг услуги на конкурентни цени

Article from Том Атанасов

Том е Front-End Developer с над 8 години професионален опит в различни сфери, включително гейминг, новинарски медии, уеб дизайн и разработка. В Jump.bg, той изгражда и поддържа нови дигитални продукти, като се стреми да отговаря на високите стандарти на компанията. С богати умения в създаването на потребителски интерфейси и следвайки последните тенденции в сферата на Front-End разработката, Том играе важна роля в развитието на компанията и постигането на успех в хостинг индустрията.

Social Networks:
More articles

Subscribe to our newsletter

With your subscription, you get more up-to-date news and our special promo offers

By pressing the "Subscribe" button, you consent to the processing of the personal data provided by you for the purposes of the subscription to our Privacy Policy.

Subscribe to our newsletter